Mange bilister er ikke forsikret ved soloulykker

  • Af Pia Eskildsen, ADVODAN
  • 05. jan 2016
  • 5 Spørgsmål & svar

Glatføre er hvert år skyld i mange soloulykker, hvor bilen havner i grøften, i autoværnet eller rammer et træ. Kommer du til skade i en soloulykke, kan du imidlertid ikke være sikker på at få erstatning, fortæller erstatningsadvokat Litten Posselt Olsen fra ADVODAN.

”Situationen er speciel, når man er ude for en soloulykke. Kaskoforsikringen dækker bilen, og ansvarsforsikringen dækker automatisk skaderne på eventuelle passagerer - men som fører af bilen får du ikke dækket dine personskader. Derfor er det vigtigt at tegne en tillægsforsikring i form af en førerpladsdækning eller en førerforsikring som det også kaldes," lyder rådet fra advokaten.

Det er de færreste bilister, som har en førerpladsdækning i deres bilforsikring. Kører du fx i grøften, fordi det er glat, kan du normalt ikke få erstattet skader, der sker på dig selv.Er du derimod involveret i en ulykke med en modpart, er det modpartens forsikring, der dækker dine skader. Det gælder også selvom, det er dig, der bærer skylden for ulykken.

Sørg for at sikre dig selv

"Har du en førerforsikring, står du med væsentlig bedre erstatningsmuligheder i forbindelse med en soloulykke. Dækningen kan dog variere fra forsikring til forsikring. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i betingelserne, inden du tegner forsikringen," siger Litten Posselt Olsen og fortsætter:

Mange førerforsikringer udbetaler erstatning efter lov om erstatningsansvar, og den adskiller sig bl.a. fra ens egen ulykkesforsikring ved også at dække helbredelsesomkostninger, tabt arbejdsfortjeneste og "svie og smerte" i en sygemeldingsperiode. Hvis ulykken giver varige personskader, kan du også få godtgørelse for varige mén og tab af erhvervsevne. En ulykkesforsikring dækker kun godtgørelser for varige mén og eventuelt nogle behandlingsudgifter."

Hvad koster en førerforsikring?

En førerpladsdækning - eller en førerforsikring, som det også kaldes - koster omkring 400 kroner om året.

Vil du vide mere?
Litten Posselt Olsen

Litten Posselt Olsen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Gustav
08-03-2016 17:31:59

Jeg synes det er vildt, at man kan have både kasko- og ansvarsforsikring og alligevel ikke være dækket, hvis man kører galt i vintervejret. Som der står i artiklen, "Situationen er speciel, når man er ude for en soloulykke. Kaskoforsikringen dækker bilen, og ansvarsforsikringen dækker automatisk skaderne på eventuelle passagerer - men som fører af bilen får du ikke dækket dine personskader". Det lyder som om, det er en god ide at få sig en førersikring, men hvis ikke, så skrev Business.dk en artikel om, hvordan man undgår at køre galt om vinteren. Den er helt klart et kig værd: http://www.business.dk/transport/saadan-undgaar-du-biluheld-om-vinteren

En anden ting som overrasker mig lidt er, at bilforsikringen ikke altid dækker de skader, som sker på grund af vind og vejr. Samlino skrev en artikel om emnet frostskader som også er et kig værd, som kan findes her: http://www.samlino.dk/blog/er-du-forsikret-mod-frostskader/

Mest af alt er jeg forarvet over, at forsikringerne ikke dækker folk mod skader, som de går og tror, de er forsikrede mod. Eller er jeg den eneste, der ikke vidste, at man som fører af en bil med kasko- og ansvarsforsikring ikke er dækket i tilfælde af en soloulykke?

John
04-10-2016 12:40:30

Hej

Jeg skriver dette spørgsmål angående min søn som kørte frontalt sammen med en lastbil og blev dræbt. Han havde forsikring hos autobrancens Bilforsikring hvor man desværre ikke har mulighed for at tegne førerpladsdækning hvilket vi ikke vidste. Hvis han er skyld i ulykken hvordan er han forsikrings mæssig stillet ?

mvh. john

Litten Olsen
06-10-2016 13:07:19

Kære John. Jeg kondolerer med dit tab. Uanset hvem der var skyld i ulykken, så skal lastbilens ansvarsforsikring betale erstatning i anledning af din søns død. Lastbilens ansvarsforsikring skal således betale begravelsesudgifter mv., og hvis din søn havde børn eller en samlever, skal der også betales erstatning for tab af forsørger. Jeg vil anbefale dig at kontakte lastbilens ansvarsforsikring og rejse krav om erstatning. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du får brug for hjælp i den forbindelse.

Besvar indlæg
Jørn Richard Pedersen
04-10-2016 12:46:51

Hvor relevant er en førerforsikring når man er pensionist.

Besvar indlæg
Litten Olsen
06-10-2016 12:59:14

Kære Jørn, en førerforsikring har sin største berettigelse i forhold til de økonomiske tabsposter, dvs. tabt arbejdsfortjeneste og erhvervsevnetab. Hvis man ikke længere er aktiv på arbejdsmarkedet, vil man alligevel ikke kunne opnå erstatning for tabt arbejdsfortjeneste/erhvervsevnetab. Førerforsikringen vil dog kunne udbetale godtgørelse for varige mén og dermed fungere som en ekstra ulykkesforsikring, men har man i forvejen en ulykkesforsikring med en fornuftig dækningssum, kan man jo overveje, om førerforsikringen er nødvendig.

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
Når du stiller dit spørgsmål, bliver det synligt her på siden. Vi forbeholder os retten til at slette indlæg og kommentarer, som bryder med gængse uformelle regler for god tone og debat.
Personskadeerstatning Personskadeerstatning

Er du kommet ud for en ulykke, har du mulighed for at få erstatning. Men der er mange regler at tage højde for, og blot et enkelt fejltrin kan betyde, at du går glip af mange penge.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 10.876 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 10.876 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder og gode råd om jura. Vi sender ud to gange hver måned.