PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

Guide til køb af nybyg ved typehusfirma

Drømmer du om nybyg? Byggefirmaerne hjælper gerne med at indfri drømmene, men du skal se dig godt for, inden du sætter din underskrift. Læs med her på siden, hvor vi guider dig uden om de største faldgruber i forbindelse med køb af et typehus.

Det er en stor og ofte dyr beslutning at bygge et hus. Og selvom et besøg hos et typehusfirma gør drømmen mere konkret med skitser, tegninger, budgetter mm., så skal du huske at se dig godt for, inden du skriver under.

Inden mødet med typehusfirma

Inden du booker et møde med et typehusfirma, er det en god idé at gøre sig overvejelser om, hvor meget huset skal koste, hvor det geografisk skal ligge, og hvem der skal stå for at bygge det. 

 

1. Tal med banken

Et boligkøb er en stor udskrivning for de fleste. Hvor mange penge, du kan låne til at bygge dit drømmehus, afhænger bl.a. af din privatøkonomi og hvor i landet, du vil bygge. Det er derfor en god idé at holde et møde med din bank, så du ved, hvad der kan lade sig gøre, inden du begynder at lave aftaler med et typehusfirma.

 

2. Køb af byggegrund

For at du kan bygge et hus, skal du have en byggegrund. Du kan finde en byggegrund ved at søge på diverse bolig- og byggegrundssider. Du kan også købe et eksisterende hus med det formål at rive det ned og bygge et nyt hus på grunden.

Når du køber en grund ved en ejendomsmægler, er det et standardvilkår, at du som køber kan få foretaget en jordbundsundersøgelse. Det kan både være dig som køber eller typehusfirmaet, der står for denne del. Er jordbundsprøverne ikke som forventet, kan du springe fra.

Køber du grunden af en privat person – altså uden brug af ejendomsmægler – skal du dog være opmærksom på, om der er mulighed for at springe fra på baggrund af jordbundsundersøgelsen.

Jordbundsundersøgelsen bruges til at vurdere, hvorvidt der er behov for ekstrafundering samt eventuelt, hvor meget jord, der skal bortkøres.

Inden du køber en byggegrund, er det ligeledes en god idé at undersøge lokalplanen for området, da der kan være begrænsninger for, hvordan du må bygge og bruge grunden. Du kan læse mere om byggegrunde og byggetilladelser her.

 

3. Valg af typehusfirma

Der findes mange typehusfirmaer, der tilbyder totalentrepriser på at bygge huse. Hvem der skal bygge dit hus, står dig frit for, men vi anbefaler, at du undersøger markedet grundigt først.   

En advokat fra Advodan kan hjælpe dig med at gennemgå en byggegrunds kommunal- og lokalplan.

Inden du skriver under på kontrakten

En byggekontrakt bør som minimum indeholde aftale om:

  • Tidsplan for byggeriet
  • Forsinkelser og forlængelse af frister
  • Ekstraarbejde
  • Ansvarsfordeling
  • Fejl og mangler
  • Sikkerhedsstillelse og garanti
  • Pris og betalingsforpligtelser

Herunder har vi fremhævet nogle af de ting, du bør være ekstra opmærksom på i kontrakten med dit typehusfirma.

 

AB-regler

Byggebranchen har udviklet et sæt spilleregler under navnet ”AB-systemet”. AB står for ”Almindelige betingelser”. AB-reglerne er frivillige standardvilkår, som byggebranchen kan bruge ved udførelse af bygge- og anlægsarbejde. Det kan fx være regler om hvornår entreprenøren skal rette henvendelse ved overskridelse af et prisoverslag eller dagbog. Typehusfirmaerne tilvælger oftest ”ABT-reglerne”, som gælder i totalentrepriser.

 

Ekstraarbejde

I et byggeprojekt dukker der altid nye forhold op undervejs i byggeprocessen, og det kan kræve mere arbejde af typehusfirmaet. Derfor skal du sørge for at have en skriftlig aftale med typehusfirmaet om, hvordan de vil håndtere ekstraarbejdet: alt ekstraarbejde skal indeholde en præcis beskrivelse samt pris og betingelser. Ellers risikerer du som forbruger at modtage store ekstraregninger på fx bortkørsel af jord, ekstrafundering, energiberegning mm. 

 

Tidsplan for byggeriet

I byggekontrakten skal typehusfirmaet estimere, hvornår byggeprojektet som udgangspunkt skal stå færdigt. Det bør også fremgå, hvilken dagbod typehusfirmaet skal betale til dig, for hver dag de er skyld i, at byggeprojektet bliver udskudt i forhold til den aftalte tid. Du kan kun gøre krav på dagbod, hvis den er aftalt i byggekontrakten.

Øvrige vilkår og forpligtelser

Det kan også være en god idé at lade byggekontrakten beskrive andre vilkår, der kan have indflydelse på byggeprojektet. Det kan fx være aftaler om begrænsning af mulighederne for at regulere i materialepriser undervejs, mulighederne for at ændre på et allerede afgivet tilbud og lignende.

 

Advokatforbehold

Det er vigtigt, at du får skrevet et advokatforbehold (rådgiverforbehold) ind i kontrakten, inden du skriver under. Advokatforbeholdet gør det muligt at ændre på kontraktens indhold efterfølgende – eller helt at trække dig ud af aftalen –, uden at du er bundet af noget.

Du kan læse mere om byggekontrakten, og hvordan en advokat fra Advodan kan hjælpe dig her.

Når du har skrevet under på kontrakten

Når du har skrevet under på byggekontrakten med advokatforbehold, gennemgår advokaten kontrakten og sikrer, at der ikke er noget særligt, du bør være opmærksom på, samt at det indskrives i kontrakten, hvis du og advokaten er blevet enige om at ændre noget eller tilføje nye forhold. Advokaten gennemgår herefter kontrakten med typehusfirmaet, hvorefter typehusfirmaet laver en allonge, der underskrives af parterne. Herefter er advokatens rådgivning typisk slut. Skulle der dukke problemer op senere hen omkring kontraktens indhold, hjælper advokaten naturligvis med dette. 

Typehusfirmaet kan nu gå i gang med at bygge dit hus, og det er nu den sjove del begynder for dig som køber, da du skal vælge materialer, køkken, fliser, mursten osv. 

Det er også her at typehusfirmaet færdiggør tegningerne, og ansøger om byggetilladelse.

(For)aflevering af huset

Når byggeriet er ved at være færdigt, er det en god idé at afholde en foraflevering med typehusfirmaet. Til en foraflevering gennemgår du sammen med typehusfirmaet huset, og eventuelle fejl og mangler findes, så de kan nå at blive rettet inden aflevering. En foraflevering finder typisk sted 14 dage før den endelige aflevering af huset.

Når huset er afleveret, og du har betalt typehusfirmaet og fået nøglerne, er huset dit. Men inden du slipper typehusfirmaet helt, skal du sørge for at aftale en 1- og 5 års-gennemgang af byggeriet.

1- og 5-års gennemgang af byggeriet

Til en 1- og 5-års gennemgang af byggeriet har du mulighed for at gøre opmærksom på eventuelle fejl og mangler, der ikke var synlige ved afleveringen. Er der fejl og mangler noteres disse af typehusfirmaet, hvorefter I aftaler en dato for, hvornår typehusfirmaet skal rette op på fejlen.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

0 kommentar

0 / 700 tegn