Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Hillerød
Ring 48 20 74 00

Carlsbergvej 32,
3400 Hillerød
Tlf: 48 20 74 00
hillerod@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Hillerød

Køb af virksomhed: Derfor er due diligence-processen vigtig

Er du på vej til at overtage en virksomhed, er due diligence din mulighed for at komme helt tæt på økonomi, kontrakter og inventar, inden du sætter din endelige underskrift.

Et vigtigt redskab i en virksomhedsoverdragelse er due diligence-processen, hvor den potentielle køber og rådgiverteamet bag kan undersøge en række forhold, der har betydning for handlens endelige vilkår og pris.

”Det handler i bund og grund om, at køber skal vide, hvad der bliver købt. I forhandlingsfasen kender køber kun til virksomheden ud fra sælgers oplysninger og oplevelser, men i due diligence-fasen har den potentielle nye ejer mulighed for selv at finde ud af tingene og danne sig sine egne indtryk, inden han eller hun tager den endelige beslutning, ” siger advokat i ADVODAN Hillerød Thomas Vang Christensen.

Hvad køber du?

I det omfattende undersøgelsesforløb gennemgår købers advokat, revisor og andre rådgivere både juridiske, regnskabsmæssige og tekniske forhold i virksomheden – fx ansættelseskontrakter, leasingaftaler, kundekontrakter, ejendomme og lignende. På baggrund af due diligence-rapporten kan sælger og køber indgå en kvalificeret aftale, der tager højde for de forhold, der er blevet afdækket i rapporten.

”Lidt forsimplet kan man sige, at det svarer til bolighandlens tilstandsrapport. Hvilke fejl og mangler har virksomheden, og giver det anledning til at trække sig ud af handlen eller måske forhandle en reduktion i købsprisen? Hvis sælgers ansættelseskontrakter fx er i strid med funktionærloven, bør køber kompenseres for det i prisen, da det er ham eller hende, der på sigt kan stå med et muligt erstatningskrav fra medarbejderne, ” siger Thomas Vang Christensen.

Også fordel for sælger

Et grundigt due diligence-forløb er ikke kun til købers fordel. Jo flere oplysninger, sælger lægger åbent frem inden køb, jo færre konflikter og erstatningskrav kan der efterfølgende opstå fra køber.

”Det sætter også en begrænsning for de garantier, som sælger typisk skal afgive i forbindelse med en virksomhedshandel, hvor køber ikke har haft mulighed for at undersøge forholdene selv. Fx standen på en ejendom, en vognpark eller betingelserne i en kundekontrakt. Og de garantier kan vise sig at være dyre for sælger i erstatning, hvis det garanterede ikke holder stik, ” siger Thomas Vang Christensen.

Tag forholdsregler

Selvom due diligence altså er i begge parters interesse, oplever advokaten stadig, at det kan være et meget følsomt forløb med store interessekonflikter for mange.

”Køber vil gerne kende til så mange informationer som muligt, inden han forpligter sig til et køb. Omvendt vil sælger gerne have en vis form for sikkerhed for, at handlen bliver gennemført, inden der afgives fortrolige oplysninger og forretningshemmeligheder til personer udefra, ” siger advokaten og fortsætter:

”Den utryghed forstærkes for mange af, at due diligence er blevet mere og mere digitalt og distanceret. I dag får købers rådgivere oftest adgang til dokumenterne i et elektronisk datarum, som de kan tilgå uden at være fysisk til stede i virksomheden, hvor sælger kan følge med i, hvem der bladrer i hvilke dokumenter.

Mit klare råd til både køber og sælger er at være så åbne og samarbejdsvillige som muligt, men samtidig tage de forholdsregler, der giver ro i maven. ”

For køber handler det fx om at alliere sig med et professionelt rådgiverteam, der kan stille de rigtige spørgsmål og gennemskue, hvad der bør undersøges i forløbet. For sælger kan det handle om at udarbejde fortrolighedserklæringer, der forhindrer køber i at gøre brug af oplysningerne, hvis handlen alligevel ikke går igennem.

Forløb i en virksomhedshandel:

(Klik på billedet for at se grafikken i stor størrelse)

Due diligence grafik

 

Gratis erhvervsmagasin Læs ADVODAN Nyt om virksomhedsoverdragelse

Få gode råd om virksomhedsoverdragelse i ADVODAN nyt fra maj 2016.

  • Sådan gør du din virksomhed salgsklar
  • Derfor er due diligence-processen vigtig
  • Kend medarbejdernes rettigheder
  • Aktiv salg kan redde insolvente virksomheder
Få tilsendt magasinet

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Privat.
ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

 

Thomas Vang Christensen
VIL DU VIDE MERE?

Thomas Vang Christensen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.509 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.509 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.