Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Lyngby
Ring 45 88 05 55

Toftebæksvej 2,
2800 Kgs. Lyngby
Tlf: 45 88 05 55
lyngby@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Lyngby

Bopælspligt: Hvad er reglerne?

De fleste boliger er omfattet af bopælspligt, men der gælder forskellige regler alt efter, hvilken type bolig der er tale om.

Boligadvokat Thomas Damsholt fra ADVODAN Lyngby svarer på typiske spørgsmål om bopælspligt, du som boligejer bør være bekendt med.   

Hvad er bopælspligt?

Kort sagt er bopælspligt din pligt som ejer til at sørge for, at boligen er beboet minimum 180 dage om året. Pligten er en del af boligreguleringsloven, hvis grundlæggende formål er at undgå, at boliger står tomme i lang tid af gangen. Derudover ligger der i lovgivningen ønsker om at undgå affolkning i yderområderne, modvirke dannelse af sommerhuskvarterer i områder som er beregnet til helårsbeboelse, samt forhindre spekulation i boligmarkedet.

Hvilke typer boliger er omfattet af bopælspligt?

Overordnet set er der bopælspligt i alle boliger, som bliver benyttet helt eller delvist til helårsbeboelse. Har du planlagt en længere udenlandsrejse, er du dog ikke forpligtet til at udleje din bolig i den periode, medmindre du framelder dig folkeregistret.

Det er op til den enkelte kommune at bestemme hvilke helårsboliger, inden for kommunens grænser, som er omfattet af bopælspligten.

Er der undtagelser til bopælspligten?

Der er flere undtagelser til bopælspligten.

Sommerhuse har ikke bopælspligt, faktisk tværtimod. Da de ikke er beregnede som helårsboliger, må sommerhuse kun bebos på fuld tid fra d. 1. marts til d. 31. oktober. I vinterhalvåret må du kun opholde dig i dit sommerhus i korte perioder af gangen.

Flexboliger er ikke underlagt bopælspligten og er typisk en helårsbolig, som kan være svær at sælge og som derfor står til forfald. Når der ikke er bopælspligt, kan boligen blive solgt som fritidsbolig, for på den måde at skabe liv i det pågældende område og undgå forfald. Vil den nye ejer af boligen begynde at anvende den permanent, skal status på boligen ikke ændres, da boligen bevarer sin formelle status som helårsbolig, selvom den samtidig har fået status som flexbolig.    

Forsøger du at sælge din bolig, er der ikke bopælspligt i denne, også selvom det er en helårsbolig og du allerede er fraflyttet. Du skal dog være opmærksom på, at det er op til den enkelte kommune at beslutte, hvor der er bopælspligt inden for kommunens grænser. Det er derfor altid en god idé at kontakte din kommune, hvis du er i tvivl om bopælspligten i din bolig.

Thomas Damsholt
VIL DU VIDE MERE?

Thomas Damsholt

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.742 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.742 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.