Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Slagelse
Ring 57 86 46 00

Ndr. Ringgade 70C,
4200 Slagelse
Tlf: 57 86 46 00
slagelse@advodan.dk

Se kort

Advodan Slagelse

Ny lov: Et varemærke er mere end bare et navn eller logo

I januar trådte en ny varemærkelov i kraft, og den medfører store ændringer i forhold til, hvad du fra nu af kan registrere som et beskyttet varemærke. Samtidig er måden, du registrerer på, blevet ændret i forhold til tidligere.

Indtil årsskiftet kunne en virksomheds varemærke enten bestå af et grafisk logo eller en bestemt sammensætning af bogstaver, et såkaldt ordmærke. Men fra den 1. januar i år er feltet af mulige typer varemærker blevet kraftigt udvidet.

”Tidligere skulle dit varemærke kunne gengives grafisk på et ansøgningsskema. Men i en digitaliseret verden kan en virksomheds varemærke være så meget mere end fx et todimensionelt, grafisk logo, og det tager denne nye varemærkelov hånd om,” siger advokat og partner i ADVODAN Slagelse Peter Trinskjær og fortsætter:

”Der er lagt op til, at den nye lov løbende kan udvide, hvad der kan beskyttes som et varemærke. Men vi ved i hvert fald, at den helt store ændring lige nu er, at du også kan registrere fx lyd, video og såkaldte bevægelsesmærker som din virksomheds beskyttede varemærke, som andre virksomheder ikke må benytte.”

Alt fra lyd til bevægelse

Ifølge advokaten betyder det eksempelvis, at en jingle – som alle forbinder med en bestemt virksomhed – nu også kan blive beskyttet på samme måde som et logo. Det kan fremover måske også være en særlig dans eller en måde, en touch screen reagerer på. 

”Selvom varemærket nu ikke længere skal kunne gengives grafisk på et ansøgningsskema, ligger det fast, at varemærket skal kunne beskrives for at kunne blive registreret. For en lyd er det måske de specifikke toner, der kan beskrives eller uploades som en fil,” forklarer Peter Trinskjær.

Flere mindre forskelle

Ud over denne væsentlige ændring er der med den nye varemærkelov en række mindre forskelle fra tidligere. Ifølge advokaten er de vigtigste:

  • Lige som tidligere kan du få et beskyttet varemærke enten ved officiel registrering eller ved ibrugtagning af fx logo eller lyd. Der er dog nye regler for, hvad der tæller som ibrugtagning – kort fortalt skal der mere til end tidligere. Derfor anbefaler Peter Trinskjær altid at investere i en officiel registrering af dit varemærke.
  • Tidligere var dit varemærke beskyttet, fra du indgav din ansøgning – med den nye lov er du først beskyttet, når varemærket er registreret. Til gengæld er der en kortere indsigelsesperiode fra andre parter.
  • En varemærkeregistrering skal fortsat fornys hver 10. år. Nu skal du bare forny inden for 10 år, efter du søgte, i stedet for inden for 10 år efter registrering.
  • Der er ændret gebyrstruktur, så der nu er et billigere startgebyr – hvis du fx kun vil registrere dit varemærke i én klasse. Til gengæld koster det lidt mere at registrere i flere klasser.
Peter Trinskjær
VIL DU VIDE MERE?

Peter Trinskjær

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.524 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.524 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.