Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Slagelse
Ring 57 86 46 00

Ndr. Ringgade 70C,
4200 Slagelse
Tlf: 57 86 46 00
slagelse@advodan.dk

Se kort

Advodan Slagelse

Nye regler om ægtefællers økonomiske forhold

Den 1. januar 2018 træder den nye lov om ægtefællers økonomiske forhold i kraft. Det betyder nye regler om blandt andet særeje, gaveægtepagt og deling af formue eller gæld.

Med den nye lov får gifte danskere mere frihed til selv at aftale, hvordan formuen skal deles i tilfælde af skilsmisse. Det fortæller advokat og specialist i familieret Mie Rahbek Thomsen fra ADVODAN i Slagelse. Her gennemgår hun de vigtigste regler i den nye lov.

Delingsformue erstatter fælleseje
I den nye lov om ægtefællers økonomiske forhold indføres det nye begreb delingsformue. Delingsformue erstatter det tidligere begreb fælleseje.

”Efter de nye regler får et par helt automatisk delingsformue, når de bliver gift. Det betyder, at hvis de skal skilles, skal deres positive nettoformue deles lige over. I de gamle regler kaldte man denne positive nettoformue for fælleseje, men det var egentlig ret misvisende, fordi ægtefæller nemlig ikke automatisk ejer alting sammen, bare fordi de er blevet gift, og de hæfter som udgangspunkt heller ikke for hinandens gæld,” forklarer Mie Rahbek Thomsen.

Hvem ejer hvad i ægteskabet?
Fordi ægtefæller ikke automatisk ejer alting sammen, er det ifølge advokaten vigtigt at tage stilling til, hvem der ejer hvad i ægteskabet.

”Gifte par skal fx aftale, hvem der skal stå registreret som ejer af bilen, eller hvem der skal skrive under på lån i banken. Det er vigtigt, at den reelle ejer også fremgår som den officielle ejer, hvis et par ikke vælger at få begge navne på alle aktiver,” siger Mie Rahbek Thomsen og forsætter:

”Hvis to ægtefæller ikke ønsker at skulle dele deres aktiver ved en skilsmisse, kan de som hidtil oprette særeje ved en ægtepagt. En ægtepagt skal tinglyses for at være gyldig, og det sikreste vil altid være at oprette ægtepagten inden vielsen, da et særeje kun kan laves, hvis man er enige”.

Nye muligheder for særeje
Den nye lov giver også mulighed for at aftale særeje i endnu større omfang end tidligere. Der indføres nemlig to nye særejeformer – sumdeling og sumsæreje.

”Med de nye regler kan et ægtepar eksempelvis aftale, at alt skal være særeje bortset fra et specifikt beløb. Dette beløb kaldes for sumdeling. Det kan være en god idé, hvis den ene ægtefælle driver en virksomhed, som man gerne vil beskytte – men uden at stille ægtefællen dårligt ved skilsmisse,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Med sumsæreje kan to ægtefæller hver især sikre en del af deres egen formue, så den ikke indgår i delingsformuen, som skal deles lige ved en eventuel skilsmisse. Derudover kan gæld også gøres til særeje, så det bliver holdt uden for bodelingen ved skilsmisse, påpeger advokaten.

”Det kan være relevant at gøre gæld til særeje, hvis én af parterne bringer gæld ind i ægteskabet. Hvis eksempelvis en SU-gæld er gjort til særeje, skal gælden ikke trækkes fra ægtefællens aktiver inden, at resten af delingsformuen skal deles ved skilsmisse”.

Krav om gaveægtepagt falder bort
”Fra 1. januar 2018 må ægtefæller gerne give hinanden gaver uden, at det er nødvendigt at oprette og tinglyse en gaveægtepagt. Til gengæld bliver omstødelsesreglerne i konkursloven også ændret. Det betyder, at gaver mellem ægtefæller kan omstødes uden tidsbegrænsning, hvis der er kreditorer, der kræver det,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Mie Rahbek Thomsen
VIL DU VIDE MERE?

Mie Rahbek Thomsen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.