Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Thisted
Ring 97 92 28 88

Frederiksgade 14,
7700 Thisted
Tlf: 97 92 28 88
thisted@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Thisted

6 vigtige spørgsmål når du planlægger et glidende generationsskifte

Der er både fordele og faldgruber, når et glidende generationsskifte sættes i gang i en virksomhed. Hvis en række svære spørgsmål ikke bliver drøftet ordentligt igennem fra starten, risikerer man, at det hæmmer udviklingen og koster på bundlinjen.

Erhvervsadvokat Jacob Schousgaard fra ADVODAN i Thisted har stor erfaring med generationsskifter i små og mellemstore virksomheder. Hans anbefaling er, at der bliver udarbejdet en tidsplan og en klar ejeraftale på skrift, hvor både den ældre og den yngre generation på forhånd får diskuteret en række svære spørgsmål igennem – og sammen finder frem til svarene.

 1. Hvem skal fremstå som leder indadtil og udadtil?
  Når den yngre generation reelt har overtaget ledelsesrollen, kan det være nødvendigt, at aftalen sætter begrænsninger for den ældre generation. Det kan fx gå på, at den ældre generation ikke længere skal have sin daglige gang på kontoret/i virksomheden, for at der ikke opstår konflikter om, hvem der formelt eller uformelt er leder.

 2. Hvem skal bestemme hvad?
  Det skal stå i aftalen, hvilke beslutninger der skal træffes i enighed, og hvilke beslutninger der kan træffes af den ejer med størst ejerandel. Det er muligt i aftalen at beslutte en stemmedifferentiering på aktierne, så eksempelvis faderens aktier giver større stemmevægt end sønnens/datterens, hvorved man kan adskille den økonomiske og ledelsesmæssige del af overdragelsen.

 3. Hvornår og i hvilket tempo overdrages aktierne?
  Aftalen skal indeholde en tidsplan for overdragelsen af aktierne. Ofte anbefales en tre-trins-model, hvor næste generation overtager aktierne i tre dele over ca. fem år.

 4. Hvem skal sidde i bestyrelsen?
  Aftalen mellem ejerne af virksomheden skal indeholde en beslutning om, hvor stor en ejerandel der skal til for enten selv at sidde i bestyrelsen eller udpege en repræsentant.

 5. Hvad sker der, hvis en af ejerne bliver syg eller dør, mens det glidende generationsskifte foregår?
  Aftalen skal indeholde bestemmelser om, hvad der sker, hvis situationen opstår.

 6. I hvilken retning skal virksomheden udvikle sig?
  Det er vigtigt for virksomhedens overlevelse, at både den ældre og yngre generation er enige om strategien og forretningsplanen i overdragelsesperioden, og det er derfor vigtigt, at forretningsstrategien er udarbejdet og skrevet ned.
Jacob Schousgaard
VIL DU VIDE MERE?

Jacob Schousgaard

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.