Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Thisted
Ring 97 92 28 88

Frederiksgade 14,
7700 Thisted
Tlf: 97 92 28 88
thisted@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Thisted

SMV’er er ikke klar, når ejeren skal skiftes ud

Nye tal viser, at små og mellemstore virksomheder ikke er godt nok rustet, når der sker ændringer i ejerstrukturen. Det er en skam, da det i sidste ende kan tage livet af ellers sunde virksomheder.

En undersøgelse foretaget af Epinion blandt 500 ejere og ledere af danske små og mellemstore virksomheder viser, at 58 procent af de adspurgte ikke har lavet klart definerede og juridisk bindende aftaler omkring, hvad der skal ske ved eksempelvis generationsskifte eller dødsfald.

Undersøgelsen er foretaget på vegne af den landsdækkende advokatkæde, ADVODAN, der netop er specialister i at rådgive denne type virksomheder. Svarene overrasker ikke Jonas Houkjær Bech, der er advokat hos ADVODAN Thisted og især beskæftiger sig med at rådgive SMV’er.

”Jeg oplever ofte, at man ikke får lavet en plan i ordentlig tid, hvilket er en skam, fordi en ejeraftale eller en anden juridisk bindende kontrakt er den bedste metode til at sikre virksomhedens overlevelse, ” siger han.

Jonas Houkjær Bech tror, at en af forklaringerne på, hvorfor alle SMV’erne ikke får lavet de nødvendige aftaler, blandt andet skal findes i den helt særlige tilknytning, man som ejerleder har til sin virksomhed.

”Ejeren er ofte en self-made-man, og for ham kan det være svært at give slip på magten og sende faklen videre til næste generation eller til en dygtig medarbejder. Her kan en løsning eksempelvis være, at ejeren starter med at trække sig tilbage til en post som bestyrelsesformand, så nye kræfter kan blive en del af virksomhedens ledelse på fornuftig vis. ”

Ukendte faldgruber
I samme undersøgelse svarer 40 procent af de adspurgte, at de ikke kender de mulige faldgruber i forbindelse med eksempelvis et ejer- eller generationsskifte. Og her kan man få sig en slem overraskelse.

”Det er heldigvis sjældent, men det sker, at vi har en sund virksomhed, som ingen umiddelbart er klar til at overtage. I den situation bliver man helt ubegrundet bragt i en situation, hvor virksomheden må søges enten paniksolgt, hvilket ofte medfører, at man opnår en rigtig dårlig pris for virksomheden, eller at virksomheden må afvikles, hvilket i værste fald kan ende i en konkurs. Det er ærgerligt, når man har at gøre med en virksomhed, der med den rette planlægning burde have kørt videre med nye ejere, ” lyder det fra Jonas Houkjær Bech.

Sådan forbereder du din virksomhed på ændringer i ejerstrukturen:

  1. Forbered dig på det utænkelige og tag hånd om tingene i tide. Lav en plan (fx i et virksomhedstestamente) eller en ejeraftale (hvis I er flere ejere), der beskriver, hvad der skal ske i tilfælde af pludselig opstået sygdom eller død i ejerkredsen.

  2. Tag fat på et kommende ejer- eller generationsskifte i god tid. Det kan sikre din virksomhedens overlevelse, og du vil opnå en bedre pris for din virksomhed. 
Jonas Houkjær Bech
VIL DU VIDE MERE?

Jonas Houkjær Bech

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.