Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Thisted
Ring 97 92 28 88

Frederiksgade 14,
7700 Thisted
Tlf: 97 92 28 88
thisted@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Thisted

Udløber dit blå sygesikringskort i 2019?

Cirka to millioner danskeres EU-sygesikringskort udløber inden udgangen af året. Har du tjekket, om dit kort er iblandt? Og hvorfor er det nu overhovedet så vigtigt?

Skal du rejse i Europa, er det en rigtig god idé at have et gyldigt EU-sygesikringskort i tasken. Hvis dit kort står til udløb, skal du selv bestille et nyt på borger.dk – så får du et midlertidigt bevis med Digital Post og et fysisk kort i løbet af 2-3 uger. Kortet er gratis, og du kan også bestille det til din ægtefælle eller dine børn under 18, hvis de bor på din adresse.

Hvorfor skal jeg have et blåt sygesikringskort?

”Hvis du aldrig rejser i EU-lande, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, behøver du faktisk ikke den blå sygesikring – den dækker nemlig ikke udenfor disse lande. Her er det til gengæld meget vigtigt, at du tegner en privat rejseforsikring,” fortæller advokat Louise Brandt Rosenkilde fra ADVODAN Thisted og fortsætter: ”Hvis du derimod godt kunne tænkes at rejse til et af disse lande, er det blå sygesikringskort dit sikkerhedsnet, hvis du skulle blive akut syg eller komme til skade.”

EU-sygesikringskortet viser, at du har krav på samme lægelige behandling som borgerne i landet, du rejser i. Det gælder, uanset om du er på ferie eller opholder dig i landet på grund af fx studie; så længe det drejer sig om et midlertidigt ophold.

Hvornår gælder kortet ikke?

Der er visse situationer, hvor du ikke er dækket af den blå sygesikring, selvom du rejser i EU. Louise Brandt Rosenkilde lister her fem tilfælde, hvor du skal være opmærksom på, at sygesikringen ikke gælder:

  1. Hvis du opholder dig i landet i mere end et år.
  2. Hvis du skal have sygetransport hjem til Danmark.
  3. Hvis lægelig behandling er formålet med din rejse.
  4. Hvis din behandling med rimelighed kan vente, til du er i Danmark igen.
  5. Hvis lægen/tandlægen/sygehuset ikke er tilknyttet landets offentlige sygesikring.

”Man skal også huske, at der i nogle lande er egenbetaling på visse sundhedsydelser. Da man kun har ret til samme behandling som borgerne i landet, kan man altså godt risikere selv at skulle betale for visse behandlinger,” påminder advokaten og giver et godt råd til alle rejseglade danskere: ”Uanset hvor du tager hen, er det altid en god idé at have en privat syge- eller rejseforsikring, når du pakker kufferten.”

Louise Brandt Rosenkilde
VIL DU VIDE MERE?

Louise Brandt Rosenkilde

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.716 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.716 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.