Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Toftlund
Ring 74 83 10 62

Søndergade 58A,
6520 Toftlund
Tlf: 74 83 10 62
toftlund@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Toftlund

Gamle testamenter spænder ben for danskernes arvemuligheder

En undersøgelse fra ADVODAN viser, at mange danskeres testamenter er skrevet, før arveloven blev ændret i 2008. Mange risikerer derfor ikke at få den fordeling af formuen, som lovændringerne giver dem mulighed for.

En af de store ændringer ved arveloven i 2008 er, at det er muligt at begrænse børnenes tvangsarv. Når den ene ægtefælle dør, så skal den anden ifølge arveloven dele den afdødes formue med børnene. Men ved at begrænse børnenes arv via et testamente har ægtefæller og samlevende par nu mulighed for at tildele hinanden en større del af afdødes formue ved at begrænse børnenes arv helt ned til 1/8. Den regel er langt fra alle danskere klar over findes, fortæller advokat Malene Warming Nissen fra ADVODAN i Toftlund.

Hvor stor betydning det har, at dit testamente er skrevet før lovændringen, afhænger af dine personlige forhold og testamentes ordlyd.

Nye regler overrasker
”Med ændringen af arveloven i 2008 fik den enkelte mulighed for i større grad at bestemme over fordelingen af sin formue. Selv om det efterhånden er en del år siden, oplever jeg jævnligt, at mine kunder bliver overraskede, når jeg fortæller dem, at de faktisk har mulighed for at sikre hinanden 7/8 af førsteafdødes formue,” siger advokaten.

I samarbejde med Epinion foretog ADVODAN i efteråret 2013 en undersøgelse om arv og testamenter blandt 999 gifte danskere med børn. Den viser, at 65 procent af danskernes testamenter er oprettet før 2008.

Individuel betydning
”Hvor stor betydning det har, at dit testamente er skrevet før lovændringen, afhænger af dine personlige forhold og testamentes ordlyd. Derfor er det en god idé at få det tjekket igennem, så du er sikker på, at det lever op til dine ønsker. På den måde kan dine arvinger heller ikke komme i tvivl om, hvad du har ønsket med dine valg, og den klarhed kan være med til at forebygge arvestridigheder,” siger Malene Warming Nissen.

”Hvis I er gift og har fælles børn, har ændringerne ikke umiddelbart så stor betydning, fordi du fortsat automatisk har ret til at sidde i uskiftet bo, når din ægtefælle dør. Det betyder, at du ikke skal aflevere noget af arven til jeres fælles børn, med mindre du vælger at gifte dig igen eller af andre årsager ønsker at skifte. Hvis boet skiftes, er det naturligvis meget relevant, hvor stor en del af arven, testamentet giver dig ret til, og den detalje overser mange ægtefæller desværre, tilføjer hun.

Stor betydning for sammenbragte familier
Den efterlevende ægtefælle kan dog ikke sidde i uskiftet bo, hvis den afdøde har børn fra et tidligere ægteskab, som ønsker deres del af arven udbetalt. Er testamentet skrevet før 2008, har den efterlevende kun ret til 1/3 af afdødes formue, med mindre ordlyden i testamentet er, at den efterlevende skal arve mest muligt efter den til enhver tid gældende lovgivning.

Også for ugifte par kan det have stor betydning, hvornår testamentet er skrevet.

”Ændringen af arveloven har givet samlevende par muligheden arve hinanden som ægtefæller, og for dem er det derfor også relevant, om de arver hinanden efter de nye eller gamle regler,” siger Malene Warming Nissen.

Fakta om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er gennemført i efteråret 2013 af Epinion for ADVODAN.

  • Der er spurgt 999 gifte danskere med børn fordelt med cirka 200 interviews i hver af landets fem regioner.

  • 84 procent af de adspurgte har ikke testamente. 46 procent mener direkte adspurgt, at de er godt nok sikret gennem ægteskabet, og 24 procent har slet ikke overvejet et testamente.

  • Ud af de 16 procent, som har et testamente, er over halvdelen (65 procent) oprettet før 2008, hvor arveloven senest blev ændret. De bør derfor efterses, så de efterladte får det, som de oprindelig er tiltænkt.
Malene Warming Nissen
VIL DU VIDE MERE?

Malene Warming Nissen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.729 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.729 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.