Mange arbejdspladser kæmper i disse dage med færre ordrer og kunder på grund af coronavirussen – og det giver anledning til bekymring hos mange privatansatte.
”Det er helt forståeligt, at mange frygter for deres job eller ferie i den særlige situation, Danmark står i lige nu. Arbejdsgiverne er pressede, og det kommer til at påvirke lønmodtagerne i mange virksomheder den kommende tid,” fortæller advokat Steen Marslew fra Advodan Holbæk. Han besvarer her 6 af de vigtigste spørgsmål, du måske står med, hvis din arbejdsplads er ramt af coronakrisen.
Kan jeg blive opsagt på grund af coronavirus?
Ja, det kan du: Mange arbejdsgivere vil godt kunne opsige deres medarbejdere på grund af de økonomiske konsekvenser forbundet med coronavirus.
Mange arbejdspladser løber i denne tid tør for arbejde, i takt med at de løber tør for materialer eller kunder. Hvis din arbejdsgiver står i den situation, kan han eller hun godt afskedige dig.
Trods de usædvanlige omstændigheder skal de almindelige regler for opsigelse følges. Din arbejdsgiver skal altså have en saglig grund til at afskedige dig. Hvis han eller hun ikke kan beskæftige dig på grund af manglende ordrer, kunder eller generelt tab i omsætning, vil der være tale om en saglig grund.
Kan min arbejdsgiver sætte mig ned i løn eller tid?
Din arbejdsgiver vil formodentlig gøre alt, hvad han eller hun kan, for at undgå fyringer. Derfor kan det godt komme på tale, at du bliver sat ned i løn eller tid – men ikke uden at du frivilligt indvilliger i det.
Vælger du at gå ned i tid, kan du muligvis få supplerende dagpenge, som svarer til nedgangen i din arbejdstid og dermed løn. Det gælder dog kun, hvis du opfylder betingelserne for initiativet om arbejdsfordeling i regeringens 2. coronahjælpepakke.
Hvis du ikke vil lave en aftale om nedsat løn eller tid med din arbejdsgiver, skal de almindelige varslingsregler i din ansættelseskontrakt eller overenskomst følges. Du kan godt nægte nedgangen i din arbejdstid eller løn, men så skal du være klar over, at alternativet kan være en afskedigelse.
Har jeg krav på løn, hvis jeg bliver syg eller sendt hjem?
Om du har krav på løn, hvis du bliver sendt hjem, afhænger af din situation. Er du smittet med coronavirus, har du under alle omstændigheder ret til løn på samme måde som under andre former for sygdom. Det er dog en god idé at skaffe en lægeerklæring.
Du er blevet sat i karantæne af sundhedsmyndighederne
I princippet har du ikke ret til løn, når du er sendt i karantæne af din læge, hvis du ikke rent faktisk er syg med coronavirus. Der vil dog være tale om en vurdering af den konkrete situation, for hvis du har været udsat for særlig smittefare, kan det muligvis sidestilles med egentlig sygdom. I så fald vil du være berettiget til at modtage løn i perioden.
Du er blevet sendt hjem af din arbejdsgiver
Hvis du er fastansat, og din arbejdsgiver sender dig hjem, har du krav på fuld løn under hjemsendelsen. Hvis det er muligt for dig at arbejde hjemmefra – evt. med en anden type opgaver end normalt – har du pligt til at gøre dét.
Hvis du ikke er fastansat, men har krav på et bestemt antal timer eller vagter ifølge din ansættelseskontrakt, har du ret til løn for dem som normalt. Din arbejdsgiver kan dog godt sende dig hjem uden løn, hvis du ikke har en kontrakt, der garanterer dig en fast arbejdsmængde.
Du har selv valgt at blive hjemme på grund af smittefare
Hvis du ikke har aftalt det med din arbejdsgiver, kan du ikke sende dig selv i hjemmekarantæne. Det betragtes som ulovlig udeblivelse og betyder, at din arbejdsgiver har ret til at bortvise dig fra arbejdspladsen.
Er du bange for at blive smittet, bør du tale med din arbejdsgiver om det. Hvis du er i risikogruppen, kan du også bede din læge om en vurdering. Sender din læge dig i hjemmekarantæne, har du ret til fuld løn – men hvis det er muligt, skal du fortsætte dit arbejde hjemmefra.
Har jeg ret til at afholde allerede planlagt ferie?
Hvis din ferie er påbegyndt, kan din arbejdsgiver ikke tvinge dig til at møde på arbejde igen. Er du endnu ikke gået på ferie, kan den godt blive udskudt, hvis virusudbruddet gør det nødvendigt af hensyn til virksomhedens drift. I så fald skal din arbejdsgiver erstatte dit tab.
Har du planlagt en rejse i din ferie – fx i forbindelse med påsken – skal du være opmærksom på, at det kan få konsekvenser for din løn, hvis du tager afsted som planlagt. Bliver du syg med coronavirus eller sendt i karantæne efter en tur til Italien, kan det betragtes som selvforskyldt. Derfor risikerer du at miste din ret til løn under din sygdom eller karantæne.
Kan jeg blive pålagt at afholde ferie uden varsel?
Normalt skal din arbejdsgiver give dig en måneds varsel for afholdelse af restferie og tre måneders varsel for afholdelse af hovedferie. Men fordi Danmark står i en ekstraordinær situation, gør andre regler sig gældende end normalt.
Hvis din arbejdsgiver kæmper med nedgang i omsætningen, kan han eller hun godt tvinge dig til at afholde restferie og endda også hovedferie med kun en enkelt dags varsel. Du kan også blive pålagt at afspadsere og afholde feriefridage og omsorgsdage, som selv ikke under normale omstændigheder kræver særligt varsel.
Hvor kan jeg få hjælp?
Der er rigtig mange faktorer på spil i forbindelse med coronakrisen: problemer med børnepasning, afskedigelser, rejser og meget mere. Hvor du kan få hjælp, afhænger meget af din konkrete situation. I forhold til dit job anbefaler Advodan, at du først og fremmest taler med din arbejdsgiver, så I kan forsøge at finde en løsning på dit problem i fællesskab.
I Advodan står vi klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for juridisk rådgivning om din ansættelse. Vi kan blandt andet hjælpe dig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din afskedigelse eller inddragelsen af din ferie er berettiget. Kontakt dit lokale Advodan-kontor i dag.
Brug for rådgivning om dine ansættelsesforhold og COVID-19?
8 kommentar
Karl
Tina
Steen Marslew
Christina
Steen Marslew
Eva
Steen Marslew
Per Skov
Steen Marslew
Eva
Steen Marslew
Heidi
Steen Marslew
Charlotte
Steen Marslew