PrivatErhvervOm Advodan
Jutland
Zealand
Bornholm

Guide til udlejning af bolig

Hvis du udlejer dele af eller hele din (ferie)bolig, skal du betale skat af lejeindtægterne. Lejer du ud gennem et bureau, som automatisk indberetter lejeindtægterne til Skat, bliver du belønnet med et større fradrag, end hvis du selv administrerer udlejningen.

Godt at vide, når du vil udleje din bolig

Der kan være mange ting at tage stilling til i forbindelse med boligudlejning. Her på siden får du overblik over de skattemæssige forhold, du skal kende til, når du udlejer din bolig eller et eller flere værelser i den. Har du brug for vejledning om fx lejekontrakt eller reglerne for husleje, kan du finde mere information på denne side, hvor vi har samlet en række guides om lejeret. Du kan også altid kontakte en Advodan-advokat med speciale i lejeret for personlig rådgivning om din konkrete situation.

Skatteregler for udlejning af bolig

Når du udlejer din bolig, skal du betale skat af lejeindtægterne. Hvis lejer betaler for andre ydelser under udlejningen – fx sengelinned og rengøring – skal du også betale skat af dette.

Hvor meget, du skal betale i skat, afhænger bl.a. af, hvilken type bolig du udlejer, om du bruger et udlejningsbureau, og hvor længe du udlejer din bolig ad gangen.

Vælger du at benytte regnskabsmæssigt fradrag ved udlejning af din bolig, skal du være opmærksom på, at du ikke senere kan skifte til bundfradrag.

To typer af fradrag

Når du udlejer din bolig – hvad end det er en helårsbolig eller et sommerhus – kan du vælge mellem at bruge et bundfradrag eller et regnskabsmæssigt fradrag.

For et bundfradrag gælder det, at du kun skal betale skat af den del af lejeindtægten, som overstiger fradraget. Hvis du fx lejer din ejerlejlighed ud i en periode for 20.000 kr., og du har et bundfradrag på 11.900 kr., skal du altså kun betale skat af 8.100 kr. af den samlede lejeindtægt. Du kan læse mere om bundfradraget nedenfor.

Vælger du at benytte regnskabsmæssigt fradrag, skal du være opmærksom på, at du ikke senere kan skifte til bundfradrag.

Udlejning af helårsbolig i mindre end 4 måneder

Du kan vælge mellem de to typer fradrag for din lejeindtægt, når du udlejer din helårsbolig eller et eller flere værelser i boligen. Du skal også være opmærksom på reglerne om moms.

 

Bundfradrag for udlejning af helårsbolig i mindre end 4 måneder

Udlejer du din bolig gennem et udlejningsbureau eller en platform, som automatisk indberetter lejeindtægterne til Skat, er dit bundfradrag 30.300 kr. (2022). Udlejer du boligen privat, er dit bundfradrag kun på 11.900 kr. (2022).

Du skal betale skat af 60% af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget.

 

Regnskabsmæssigt fradrag for udlejning af helårsbolig i mindre end 4 måneder

Dit regnskabsmæssige fradrag afhænger af, om du er lejer, ejer eller andelshaver.

Jeg ejer min bolig

Du skal betale skat af lejeindtægten fratrukket de faktiske udgifter – fx el, vand, ejerforeningsbidrag og udlejningsannoncer. Den overskydende indtægt beskattes som kapitalindkomst. Samtidig slipper du for at betale ejendomsværdiskat for den del af boligen, du udlejer. Hvis du udlejer mindst 10% af din bolig, kan du også trække samme procentdel af grundskylden, ejendomsforsikring, ejerforeningsbidrag og varme fra som en udgift.

Jeg er lejer eller andelshaver

Ligesom hvis du ejede din bolig, skal du som lejer eller andelshaver betale skat af lejeindtægten fratrukket de faktiske udgifter. Du kan selv vælge, om det resterende beløb skal beskattes som personlig indkomst eller kapitalindkomst.

 

 

 

 

Moms ved udlejning af helårsbolig i mindre 30 dage

Hvis du udlejer et eller flere værelser i din helårsbolig i mindre end 30 dage pr. udlejning, skal du være opmærksom på reglerne om moms. Du skal nemlig betale moms af indtægten, hvis den overstiger 50.000 kr. inden for 12 måneder.

Udlejning af helårsbolig i 4-12 måneder

Du kan vælge mellem de to typer af fradrag for din lejeindtægt, når du udlejer din helårsbolig eller et eller flere værelser i boligen.

 

Bundfradrag for udlejning af helårsbolig i 4-12 måneder

Hvis du udlejer din bolig til samme person i mere end 4 måneder og mindre end 12 måneder, kan du vælge mellem to forskellige regelsæt for dit bundfradrag.

Det første regelsæt er det samme, som hvis du udlejede din bolig i under 4 måneder – altså som beskrevet i afsnittet ovenfor.

I det andet regelsæt afhænger bundfradraget af, om du ejer din bolig, eller om du er lejer eller andelshaver:

  • Ejerbolig: Dit bundfradrag er 1,33 % af boligens ejendomsværdi i året før indkomståret (dog mindst 24.000 kr.). Indtægt ud over bundfradraget beskattes som kapitalindkomst.
  • Lejebolig/andelsbolig: Dit bundfradrag er 2/3 af din samlede årlige husleje/boligafgift. Indtægt ud over bundfradraget beskattes som personlig indkomst.

Er du i tvivl om, hvilket regelsæt der er mest fordelagtigt i din situation, kan en lejerets-advokat fra Advodan hjælpe dig.

Der gælder de samme regler, når du udlejer din bolig i mere end 4 måneder og mindre end 12 måneder, som hvis du udlejede den i mindre end 4 måneder.

Regnskabsmæssigt fradrag for udlejning af helårsbolig i 4-12 måneder

Vælger du at bruge regnskabsmæssigt fradrag, afhænger fradraget af, om du er ejer, lejer eller andelshaver. Der gælder de samme regler, når du udlejer din bolig i mere end 4 måneder og mindre end 12 måneder, som hvis du udlejede den i mindre end 4 måneder. Du kan derfor læse om dit fradrag for denne situation under afsnittet ”Regnskabsmæssigt fradrag for udlejning af helårsbolig i mindre end 4 måneder”.

Udlejning af helårsbolig i mere end 12 måneder

Hvis du udlejer din bolig i en periode på mere end 12 måneder er der tale om erhvervsmæssig udlejning. Du kan læse om reglerne for erhvervsmæssig udlejning på Skats hjemmeside.

Udlejning af sommerhus

Når du udlejer dit sommerhus eller en anden form for feriebolig, kan du ligesom ved udlejning af helårsbolig vælge mellem to slags fradrag: bundfradrag og regnskabsmæssigt fradrag. Udlejer du gennem et bureau, som indberetter lejeindtægter til Skat, får du automatisk bundfradrag.

Selv om du kun bruger dit sommerhus til udlejning, er det normalt ikke erhvervsmæssig udlejning. Det betyder, at du skal betale ejendomsværdiskat, selvom du ikke har benyttet sommerhuset.

Bundfradrag for udlejning af sommerhus

  • Bundfradraget er 11.900 kr. (2022), hvis du udlejer boligen privat
  • Bundfradraget er 43.200 kr. (2022), hvis du udlejer boligen gennem et bureau

Det betyder, at de første 11.900 / 43.200 kr. (2022) er skattefri. For det resterende beløb skal du betale skat af 60%. Du fradrager således bundfradraget og 40% af resten, men kan ikke fradrage andre udgifter. Dette gælder, uanset om du udlejer dit sommerhus i syv dage eller i syv måneder.

 

Regnskabsmæssigt fradrag for udlejning af sommerhus

Vælger du regnskabsmæssigt fradrag, skal du trække de faktiske udgifter fra lejeindtægten og betale indkomstskat af resten. Derudover kan du fratrække grundskyld for de uger, hvor du lejer sommerhuset ud. Du skal heller ikke betale ejendomsværdiskat for den tid, hvor boligen er udlejet.

 

Bemærk: Svarene på spørgsmål af ældre dato nedenfor kan være forældede (reglerne blev på nogle områder ændret med virkning for 2021).

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?

10 kommentar

0 / 700 tegn

Simon

Hej Per. Jeg vil gerne spørge om lidt det samme som Marie ,er bundfradraget personligt eller er det knyttet til ejendommen? Eksempel: Min mand og jeg ejer ejerboligen 50/50. Vi tjener 100.000 kr på udlejning af boligen på Airbnb. Har vi så begge et bundfradrag eller har vi kun et til sammen? Endvidere hvordan men indberette man det til skat, så vi bliver beskattet 50/50 af det skattepligtige beløb? På forhånd tak for svar. Bh Simon

Per Nielsen

Bundfradraget er pr. bolig. Mon ikke I bor sammen? I skal huske, at reglen alene gælder for udlejning af jeres bolig/fritidsbolig. Hvis I udlejer gennem Airbnb, indberetter Airbnb til Skattestyrelsen. Beløbet vil være fortrykt på jeres årsopgørelse – I skal kun rette årsopgørelsen, hvis beløbet er anderledes. F.eks. hvis I har modtaget andre lejeindtægter. Hvis I anvender bundfradragsmetoden, beskattes 60 pct. af det overskydende beløb. Venlig hilsen

Inger

Hej, Hvis jeg lejer min lejlighed ud i under 4 måneder om året og vælger regnskabsmæssigt fradrag, kan jeg så fratrække de renter, som jeg betaler? Og hvad hvis jeg lejer ud i mere end 4 måneder? Jeg ejer lejligheden. Tak :)

Per Nielsen

Jeg læser i det første spørgsmål, at du vil udleje en lejlighed, som du selv benytter – du er således på ferie eller lignende. I den situation kan du vælge mellem de to modeller (bundfradrag eller regnskabsmæssigt fradrag). Vælger du den sidste model, kan du fradrage renteudgifter vedr. lejligheden Hvis den anden del af spørgsmålet er udlejning i under 1 år, er svaret det samme, men bundfradraget er mindre. Årsagen er, at du nærmer dig normal udlejningsvirksomhed. De to modeller kan begge anvendes i det samme skatteår, men det kræver, at der er mindst 2 udlejningsforhold. Med venlig hilsen

Marie

Hej Er bundfradraget personligt eller er det knyttet til ejendommen? Eksempel: Min mand og jeg ejer en lejlighed 50/50 i hele 2018. Vi tjener 56.000 kr i 2018 på udlejning af et værelse i lejligheden. Skal vi da svare skat af de 28.000 kr, der ligger ud over vores fælles bundfradrag på 28.000 kr? Eller kan vi hver trække 28.000 kr fra og ende med 0 kr i skat? Tak for svar.

Dan Bandmann

Som reglerne fungerer i dag, er der ved udlejning af et værelse i egen bolig, et årligt fradrag på 2/3 af egen husleje (som jeg forstår det). De nye regler med et skattefrit bundfradrag på 28.000 kr. vil vel medføre en forringelse for de fleste. Er det rigtig forstået? De venligste hilsner Dan Bandmann

Lars Emde Poulsen

Med hensyn til de nugældende regler kan jeg henvise til denne artikel: https://www.advodan.dk/nyheder/2015/9/hvornaar-skal-man-betale-skat-af-lejeindtaegt/ Reglerne er ikke vedtaget endnu, så det vides ikke med sikkerhed hvordan reglerne for fremleje bliver.

henrik oxholm

Hvis jeg udlejer mit sommerhus ud gennem Airbnb - er Airbnb så at betragte som et udlejningsbureau og er man dermed berettiget til et bundfradrag på 40.000 kr. ?

Lars Emde Poulsen

Reglerne er ikke vedtaget endnu, så der kan komme mange tilføjelser/ændringer til aftalen. Jeg vil mene, at det er intentionen, at Airbnb skal være et udlejningsbureau.

Jens Clausen

Hvordan er/bliver reglerne skattemæssig med hensyn til hvis man har en ejendom hvor man lejer det overskyend jord ud til en landmand som man ikke selv har brug for?

Lars Emde Poulsen

Ovenstående regler er alene for udlejning til beboelse. Der er vist ingen planer om at ændre regler for udlejning af jord (bortforpagtning). Der vil være tale om erhvervsmæssig udlejning.

Per Jensen

Hvad er regler for bundfradrag / skat når man lejer sin lejebolig ud (som jeg ofte har mulighed for pga. rejse, ophold i sommerhus etc.)?

Lars Emde Poulsen

Med hensyn til de nugældende regler kan jeg henvise til denne artikel: https://www.advodan.dk/nyheder/2015/9/hvornaar-skal-man-betale-skat-af-lejeindtaegt/

Lilje Juhl

Jeg udlejer gennem Airbnb og indberetter ! Men jeg udlejer 2 andre huse også og alle efter kapitalafkast ! Kan jeg i dette Airbnb hus benytte bundfradrag 24000 i stedet - huset er helårs

Lars Emde Poulsen

Reglerne er ikke vedtaget endnu, så der kan komme mange tilføjelser/ændringer til aftalen. Ovenstående artikel er alene en orientering omkring hvordan den politiske aftale (som er meget overordnet) ser ud. Jeg kan ikke fortælle hvordan reglerne (sandsynligvis) bliver fremover, før der kommer noget mere konkret på bordet (lovforslag mm) fra politikerne. Med hensyn til de nugældende regler kan jeg henvise til anden artikel: https://www.advodan.dk/nyheder/2015/9/hvornaar-skal-man-betale-skat-af-lejeindtaegt/

Bo christensen

Mit hus har en ejendomsværdi på 4 mio. Kan jeg frem til 2021 vælge at køre efter de gamle regler, hvor man ganger med 1,33/100?

Lars Emde Poulsen

Reglerne er ikke vedtaget endnu, så der kan komme mange tilføjelser/ændringer til aftalen. Ovenstående artikel er alene en orientering omkring hvordan den politiske aftale (som er meget overordnet) ser ud. Jeg kan ikke fortælle hvordan reglerne (sandsynligvis) bliver fremover, før der kommer noget mere konkret på bordet (lovforslag mm) fra politikerne. Men umiddelbart vil svaret på dit spørgsmål være ja.

Mette Jensen

Tak for info. Men hvad gælder så hvis man udlejer i lange perioder? Altså hvis man udlejer et værelse i sin bolig hele året? Jeg tænker på at udleje et værelse til studerende på almindelige vilkåe i forhold til lejeloven. Skal det så også foregå via bureau og hvilket fradrag gælder?

Lars Emde Poulsen

Reglerne er ikke vedtaget endnu, så der kan komme mange tilføjelser/ændringer til aftalen. Ovenstående artikel er alene en orientering omkring hvordan den politiske aftale (som er meget overordnet) ser ud. Jeg kan ikke fortælle hvordan reglerne (sandsynligvis) bliver fremover, før der kommer noget mere konkret på bordet (lovforslag mm) fra politikerne.