Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og medarbejdere

Kompliceret lovgivning, der ofte ændrer sig
Der kommer løbende nye regler inden for ansættelsesretten, og som arbejdsgiver er det dit ansvar at overholde loven. Gør du ikke det, kan du risikere at komme ud i konflikter, der koster din virksomhed mange penge.

Overhold kravene til ansættelseskontrakten

Allerede når du ansætter en ny medarbejder, er det vigtigt at få helt styr på ansættelseskontrakten. Der er nemlig en række krav til, hvad en ansættelseskontrakt skal indeholde, og det falder tilbage på dig, hvis der er fejl og mangler i kontrakten.

Kend dine særlige forpligtelser
Som arbejdsgiver har du også særlige forpligtelser i forhold til eksempelvis sygedagpenge og arbejdsulykker. Det er også vigtigt at kende reglerne om hvilke ændringer i dine medarbejderes arbejdsvilkår, der skal varsles i god tid.

Læs mere


Ny guide til selvstændige: Sådan ansætter du din første medarbejder
06. mar 2017

Har du overvejet at ansætte din første medarbejder, men droppede det igen, fordi det var for uoverskueligt? Nu er der hjælp at hente i en ny e-bog.

Medarbejdersundhed uden skatteregning
09. dec 2016 2 kommentarer

Giver du dine medarbejdere et skub med sundheden, kan det være genvej til større tilfredshed og bedre produktivitet. Men du kan også ende med at give en skatteregning med i købet. Læs her, hvordan du som arbejdsgiver navigerer i junglen af sundhedsydelser.

Fritstillet? Sådan er dine rettigheder
17. nov 2016 24 kommentarer

Hvad må du egentlig, når du er fritstillet efter en fyring? Må du fx finde et nyt job, og skal du holde din ferie i perioden? Her fortæller advokat Trine Irmang Østengaard, hvordan du juridisk kommer godt igennem din opsigelsesperiode.

Tvungen ferie mellem jul og nytår skal varsles nu
13. nov 2016 9 kommentarer

Hvis din virksomhed holder lukket mellem jul og nytår, skal du huske at varsle dette over for dine ansatte senest en måned før ferien begynder. Overholder du ikke fristen - eller har du ikke sørget for, at dine ansatte har gemt ferie nok – kan du komme til at betale løn, selvom de holder fri.

Pas på skattereglerne når du køber julegaver til medarbejderne
26. okt 2016 24 kommentarer

Inden du køber julegaver til medarbejderne, er det værd at blive opdateret på reglerne. Overskrider gavens værdi det fastsatte julegaveloft, skal medarbejderne nemlig beskattes. Her får du et overblik over reglerne.

Graviditet og barsel: Sådan er du beskyttet som medarbejder
12. okt 2016

En arbejdsgiver må ikke fravælge, afskedige eller give dig dårligere arbejdsvilkår, fordi du er gravid eller ønsker at holde barsels-, fædre- eller forældreorlov. Reglerne findes i ligebehandlingsloven og gælder både mænd og kvinder.


Ferie 
Det er din pligt som arbejdsgiver at overholde reglerne i ferieloven. Ferieloven sikrer lønnede medarbejdere grundlæggende rettigheder i forbindelse med optjening og afholdelse af ferie. Det er blandt andet lønmodtagerens ret at holde 5 ugers ferie pr. ferieår, og loven gælder uanset, om dine medarbejdere er funktionærer eller timelønnede. 

Sygdom
Hvis en af dine medarbejdere sygemelder sig i en længere periode, er der en række forhold og regler, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på at overholde. Du skal blandt andet sætte dig ind i reglerne omkring sygedagpenge og sygedagpengerefusion. Er din medarbejder ansat under funktionærloven, har du ret til at anvende 120-dages reglen, hvis det er udtrykkeligt aftalt i ansættelseskontrakten.

Hvis en medarbejder er langtidssygemeldt, har du som arbejdsgiver pligt til at indkalde til en mulighedssamtale. Du har også ret til at få udarbejdet en mulighedserklæring, hvor du sammen med den sygemeldte medarbejder og dennes læge finder ud af, hvilke opgaver medarbejderen kan og ikke kan udføre på arbejdspladsen. 

Bliver en medarbejder, der har optjent fuld ferie, syg under sin ferie, har han/hun ret til erstatningsferie efter sammenlagt fem sygedage i ferien inden for ferieåret. Bliver medarbejderen syg inden ferien, og strækker sygdommen sig ind i ferien, har vedkommende ret til erstatningsferie for alle sygedage.

Graviditet og barsel
Gravide og medarbejdere på barsel er omfattet af en række særlige beskyttelsesregler. Som arbejdsgiver må du ikke fravælge, afskedige eller give en medarbejder dårligere arbejdsvilkår, fordi medarbejderen er gravid eller ønsker at holde barsels-, fædre- eller forældreorlov. Reglerne findes i ligebehandlingsloven og gælder både mænd og kvinder.

Opsigelse af medarbejder
Hvis du ønsker at opsige en medarbejder, er der også en række forhold og regler, du skal være opmærksom på ikke at overtræde. Det er blandt andet afgørende, at opsigelsen er saglig begrundet, og at du har givet de rette varsler forud for selve opsigelsen.

Funktionærloven og 120 dages-reglen
Funktionærer er en særlig lønmodtagergruppe, der er sikret bestemte rettigheder i ansættelsesforholdet. Fx er der regler for, hvor lang en opsigelse en funktionær har.

Funktionærloven indeholder også den såkaldte 120 dages-regel, som betyder, at du som arbejdsgiver kan afskedige en medarbejder med en måneds varsel efter 120 dages sygdom under visse betingelser. Men reglen gælder kun, hvis du har sørget for at skrive den ind i ansættelseskontrakten på forhånd. 


Du er her
GØR SOM 11.249 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 11.249 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og få nyheder og gode råd om jura. Vi sender ud to gange hver måned.

* Din tilmelding afgives til ADVODAN A/S
– CVR nr.: 2979 5185