Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og medarbejdere

Kompliceret lovgivning, der ofte ændrer sig
Der kommer løbende nye regler inden for ansættelsesretten, og som arbejdsgiver er det dit ansvar at overholde loven. Gør du ikke det, kan du risikere at komme ud i konflikter, der koster din virksomhed mange penge.

Overhold kravene til ansættelseskontrakten

Allerede når du ansætter en ny medarbejder, er det vigtigt at få helt styr på ansættelseskontrakten. Der er nemlig en række krav til, hvad en ansættelseskontrakt skal indeholde, og det falder tilbage på dig, hvis der er fejl og mangler i kontrakten.

Kend dine særlige forpligtelser
Som arbejdsgiver har du også særlige forpligtelser i forhold til eksempelvis sygedagpenge og arbejdsulykker. Det er også vigtigt at kende reglerne om hvilke ændringer i dine medarbejderes arbejdsvilkår, der skal varsles i god tid.

Læs mere


Højesteret: Sådan skal der tælles 120 sygedage ved delvis sygemelding
26. jan 2018 21 kommentarer

To principielle afgørelser i Højesteret slår nu fast, hvordan 120 sygedage skal beregnes, når en funktionæransat er delvist sygemeldt.

Ny ferielov vedtaget
03. nov 2017 63 kommentarer

Et bredt flertal i Folketinget har indgået aftale om en ny ferielov, som giver lønmodtagere ret til at holde betalt ferie fra starten af deres ansættelse. Loven træder i kraft d. 1. september 2020.

Nyt lovforslag: Bedre beskyttelse af forretningshemmeligheder
23. okt 2017 2 kommentarer

Ny lov skal sikre danske virksomheder nye sanktionsmuligheder ved misbrug af forretningshemmeligheder. Men det kræver til gengæld, at man passer godt på dem.

Ny markedsføringslov: Husk at opdatere ansættelseskontrakterne
16. aug 2017

Indeholder dine medarbejderes ansættelseskontrakter henvisninger til paragraffer i markedsføringsloven, skal du sørge for at få dem opdateret nu.

Sådan undgår du at komme i klemme ved jobskifte
21. jun 2017 43 kommentarer

Når du skifter job, er der forskellige ting, du skal være opmærksom på, både før du stopper, og efter du er startet det nye sted.

Ny guide til selvstændige: Sådan ansætter du din første medarbejder
06. mar 2017 14 kommentarer

Har du overvejet at ansætte din første medarbejder, men droppede det igen, fordi det var for uoverskueligt? Nu er der hjælp at hente i en ny e-bog.


Ferie 
Det er din pligt som arbejdsgiver at overholde reglerne i ferieloven. Ferieloven sikrer lønnede medarbejdere grundlæggende rettigheder i forbindelse med optjening og afholdelse af ferie. Det er blandt andet lønmodtagerens ret at holde 5 ugers ferie pr. ferieår, og loven gælder uanset, om dine medarbejdere er funktionærer eller timelønnede. 

Sygdom
Hvis en af dine medarbejdere sygemelder sig i en længere periode, er der en række forhold og regler, du som arbejdsgiver skal være opmærksom på at overholde. Du skal blandt andet sætte dig ind i reglerne omkring sygedagpenge og sygedagpengerefusion. Er din medarbejder ansat under funktionærloven, har du ret til at anvende 120-dages reglen, hvis det er udtrykkeligt aftalt i ansættelseskontrakten.

Hvis en medarbejder er langtidssygemeldt, har du som arbejdsgiver pligt til at indkalde til en mulighedssamtale. Du har også ret til at få udarbejdet en mulighedserklæring, hvor du sammen med den sygemeldte medarbejder og dennes læge finder ud af, hvilke opgaver medarbejderen kan og ikke kan udføre på arbejdspladsen. 

Bliver en medarbejder, der har optjent fuld ferie, syg under sin ferie, har han/hun ret til erstatningsferie efter sammenlagt fem sygedage i ferien inden for ferieåret. Bliver medarbejderen syg inden ferien, og strækker sygdommen sig ind i ferien, har vedkommende ret til erstatningsferie for alle sygedage.

Graviditet og barsel
Gravide og medarbejdere på barsel er omfattet af en række særlige beskyttelsesregler. Som arbejdsgiver må du ikke fravælge, afskedige eller give en medarbejder dårligere arbejdsvilkår, fordi medarbejderen er gravid eller ønsker at holde barsels-, fædre- eller forældreorlov. Reglerne findes i ligebehandlingsloven og gælder både mænd og kvinder.

Opsigelse af medarbejder
Hvis du ønsker at opsige en medarbejder, er der også en række forhold og regler, du skal være opmærksom på ikke at overtræde. Det er blandt andet afgørende, at opsigelsen er saglig begrundet, og at du har givet de rette varsler forud for selve opsigelsen.

Funktionærloven og 120 dages-reglen
Funktionærer er en særlig lønmodtagergruppe, der er sikret bestemte rettigheder i ansættelsesforholdet. Fx er der regler for, hvor lang en opsigelse en funktionær har.

Funktionærloven indeholder også den såkaldte 120 dages-regel, som betyder, at du som arbejdsgiver kan afskedige en medarbejder med en måneds varsel efter 120 dages sygdom under visse betingelser. Men reglen gælder kun, hvis du har sørget for at skrive den ind i ansættelseskontrakten på forhånd. 


Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.