Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Persondata

Den danske databeskyttelseslov

Den nye databeskyttelseslov erstatter persondataloven fra 2000 og kan ses som et supplement til databeskyttelsesforordningen.

Du er her

Her kan du læse om nogle af de nye regler.

Undtagelser til oplysningspligt og ret til indsigt:
I forordningen er der ingen reelle undtagelser til oplysningspligten eller retten til indsigt. Det er der nu rettet op på i databeskyttelsesloven, så det fx er muligt at udsætte eller undgå en oplysningspligt eller en anmodning om indsigt. Det kan eksempelvis være i forbindelse med hemmeligholdelse af forretningshemmeligheder.

Personoplysninger i ansættelsesforhold: 
Databeskyttelsesloven slår fast, at samtykke kan anvendes som lovligt grundlag for behandling af personoplysninger i forbindelse med personaleadministration. Det har der hidtil været nogen uklarhed omkring. Derudover tillader databeskyttelsesloven, at arbejdsgivere kan behandle følsomme oplysninger som led i deres personaleadministration på baggrund af en interesseafvejning.  

Behandling af CPR-numre: 
Som noget nyt får private virksomheder også mulighed for at behandle cpr-numre, hvis de opfylder de særlige betingelser for behandling af følsomme personoplysninger. Det øvrige regelsæt omkring håndtering af cpr-numre gælder forsat private virksomheder og offentlige myndigheder.

Flere muligheder for offentlige myndigheder: 
Databeskyttelsesloven udvider offentlige myndigheders mulighed for at viderebehandle personoplysninger til et nyt formål uafhængigt af, hvad oplysningerne var samlet ind til i første omgang – og uden at skulle opfylde oplysningspligten over for den registrerede en gang til. Viderebehandlingen skal aftales mellem den minister, der sidder på området, og justitsministeren. 

Hvis viderebehandlingen af personoplysninger vedrører sammenstilling eller samkøring for at udføre en kontrol, gælder undtagelsen til oplysningspligten dog ikke.

Bøder til offentlige myndigheder: 
Ifølge databeskyttelsesloven skal offentlige myndigheder kunne idømmes bøder ved overtrædelse af reglerne, ligesom det gælder for private virksomheder.  

Forældelsesfrist på fem år:
Forældelsesfristen for overtrædelse af Databeskyttelsesforordningen og databeskyttelsesloven er fem år.

Har du brug for hjælp til Persondata?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Læs også

Har du brug for hjælp til Persondata?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.