Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Har jeg som virksomhedsejer brug for en ægtepagt?

Som virksomhedsejer bør du overveje, om din virksomhed skal være særeje. Når du gifter dig, indgår din virksomhed nemlig automatisk i jeres fælles formue. Med en ægtepagt kan du gøre din virksomhed til særeje. Dermed indgår virksomheden ikke længere i jeres formuefællesskab og bliver ført uden om bodelingen, hvis I skal skilles.

Du er her

Det lyder måske banalt, men det er meget vigtigt, at du og din ægtefælle på forkant får talt ordentligt sammen om muligheder og konsekvenser, så der ikke senere opstår misforståelser og problemer.

Hvis I er flere ejere

Er du partner i din virksomhed, er det ligeledes en god idé, at du og dine gifte partnere opretter ægtepagter. Ellers risikerer I, at virksomheden skal realisere kontanter til en tidligere ægtefælle i tilfælde af skilsmisse – eller til arvingerne i tilfælde af dødsfald i ejerkredsen. Det kan blive katastrofalt for virksomheden. I bør derfor altid kræve, at gifte partnere oprette ægtepagter.

Ægtepagt/testamente sikrer generationsskifte

Med ægtepagt/testamente kan du også sikre, at generationsskiftet i din virksomhed bliver gennemført, selvom du dør, inden skiftet er endeligt på plads.

Opretter du ikke ægtepagt og testamente, indgår virksomheden i den arv, som skal deles mellem din ægtefælle og dine børn. Det kan fx betyde, at din søn eller datter ikke får råd til at overtage virksomheden, selvom du havde planlagt det.

Med en kombination af ægtepagt og testamente kan du give dit barn førsteret til at købe virksomheden eller lov til at indbetale penge, hvis virksomhedens værdi overstiger hans eller hendes arv.

Ægtepagt og konkurs

En ægtepagt kan også være med til at sikre din families private værdier, hvis din virksomhed går konkurs. Uden en ægtepagt kan kreditorerne til en insolvent virksomhed nemlig i nogle tilfælde få fingrene i din families private værdier. Dette gælder dog kun, for personlige virksomheder og ikke i selskab.

Rent praktisk kan du overdrage bolig, bil og opsparing til din ægtefællens bodel med en gaveægtepagt. Det betyder, at aktiverne ikke indgår i virksomhedens konkursbo, fordi du som virksomhedsejer kun hæfter med din egen del af fællesboet.

Du kan ikke sikkert overdrage aktiver til en ægtefælle, hvis virksomhedsejeren er i en økonomisk usikker situation på overdragelsestidspunktet. Derfor skal du sikre dig, at aktiverne bliver overført til ægtefællen til handelsværdier, og mens du som virksomhedsejer er økonomisk stabil.

Kreditorer kan ikke røre værdier, der er særeje

En ægtepagt kan oprettes som et skilsmissesæreje, hvor særejet er gældende ved skilsmisse, men ved dødsfald opløses virkningen af ægtepagten, så ægtefællen ikke skal skifte særejet, men kan sidde i uskiftet bo. Alternativet er et fuldstændigt særeje, hvor ægtefællen så ikke kan sidde i uskiftet bo, men ved skilsmisse gælder særejet ligesom skilsmissesærejet.

En særejeægtepagt får betydning i forbindelse med dødsfald. Her vil en ægtefælles særeje nemlig ikke indgå i fællesboet ved dødsboskiftet, og virksomhedens kreditorer kan derfor ikke få fingre i værdierne i særejet. Desuden skal der ikke betales arv af virksomheden, og eventuelle medejere eller nye ejere er ikke presset af at skulle finde rede penge til at købe børnene ud.

En ægtepagt bør sædvanligvis altid laves sammen med et testamente, fordi det forbedrer dine muligheder for præcist at sikre, hvordan du vil fordele arven efter dig.

Ægtepagt og iværksætter

Hvis du er iværksætter og starter din egen virksomhed op, bør du altid oprette en ægtepagt. Det kan ofte virke urimeligt og uoverskueligt for resten af din familie, hvis deres private økonomi sættes på spil for, at du kan udleve din drøm. Hvis drømmen brister, og virksomheden går konkurs, kan det få alvorlige konsekvenser for  din familie.

Du kan her læse mere om ægtepagt

Hent e-bogen Beskyt familie og firma

Hent e-bogen og få tre juridiske tips, der sikrer både din virksomhed og privatøkonomi.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • Bliv klogere på ægtepagt, testamente og generationsskifte
  • 14 sider med gode råd og let forståelig tekst
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med en ægtepagt?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.