Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Hvad er et holdingselskab?

Hvis du driver virksomhed i selskabsform, kan du med fordel overveje en holdingstruktur. En typisk holdingstruktur består af et driftsselskab, der står for den daglige drift, samt et holdingselskab, som ejer aktier eller anparter i et eller flere driftsselskaber.

Du er her

Holdingselskabet er ikke i sig selv en selskabsform, men kan være et iværksætterselskab, et anpartsselskab, et aktieselskab eller noget helt fjerde. Et holdingselskab betyder blot, at selskabets formål er at eje aktier eller anparter i andre selskaber.

Du kan etablere et holdingselskab på to måder. Enten etablerer du det samtidig med, at du stifter dit driftsselskab, eller også etablerer du det senere, når du har drevet dit driftsselskab i en periode.

Det nemmeste er, hvis du samtidig med, at du etablerer dit selskab, får lagt ejerskabet ind i et holdingselskab. I så fald starter du med at etablere holdingselskabet, og du kan så genbruge selskabskapitalen herfra til at oprette driftsselskabet – altså skal du kun bruge 1 x 40.000 kr. til opstart af et ApS.

Et holdingselskab kan give flere forretnings- og skattemæssige fordele.

Skattefrit udbytte

Ejer du dit driftsselskab gennem et holdingselskab kan overskuddet i driftsselskabet, efter betaling af selskabsskat på 23,5 % (2015), overføres skattefrit til holdingselskabet. Det er dog et krav for skattefri udlodning af overskud, at holdingselskabet ejer mere end 10 % af driftsselskabet.

Fordelen ved konstruktionen er, at overskuddet fra virksomheden kan opspares i holdingselskabet i stedet for i driftsselskabet. Skulle driftsselskabet komme i økonomiske problemer – fx på grund af manglende salg, en retssag eller andet – risikerer du ikke at tabe tidligere års oparbejdet overskud, da disse ikke længere er placeret i driftsselskabet.

Holdingselskabet kan vælge at benytte udlodningen til at opspare eller investere i andre aktiviteter, fx aktier, ejendom m.v. – uden forinden at have betalt fuld skat.

Hent e-bogen 10 tips til sikker virksomhedsdrift

Få tilsendt vores e-bog og få svar på de vigtigste spørgsmål, der kan sikre et juridisk sikkert fundament i din virksomhed.

  • Juridisk guide til dig som virksomhedsejer
  • 40 sider med konkrete råd
  • Bliv klogere og få svar på dine spørgsmål
  • Print - eller læs online
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Erhverv.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

Etabler efter 3 år og undgå skat

Har du allerede etableret dit driftsselskab, skal du etablere holdingselskabet og lade dette overtage ejerskabet af driftsselskabet. Det kan ske ved en såkaldt skattefri aktie- eller anpartsombytning. Hvis du indhenter Skats tilladelse til en sådan ombytning, undgår du særlige ejertidskrav, men ellers skal du eje i mindst tre år for at undgå skat.


Flere ejere

En anden fordel ved en holdingstruktur er, at det giver fleksibilitet i de situationer, hvor der er flere ejere. Ejerne kan have forskellige behov for at trække penge ud til sig selv privat.

Ejerne i et driftsselskab skal dog altid være enige om, hvor meget udbytte, der skal udloddes fra driftsselskabet til ejerne/holdingselskaberne. Herefter kan de enkelte ejere selv beslutte, hvor meget de hver især vil trække ud fra deres respektive holdingselskaber til sig selv privat – og samtidig betale udbytteskat.

Man kan føre penge fra holdingselskabet ud til sig selv til en langt lavere skattesats end ved almindelig indkomstskat. Hvis man er gift, betales udbytteskat med 22 procent af de første ca. 100.000 kr. og herefter 42 procent (2020) af resten. Dette giver mulighed for at optimere og spare skat.

Skattefrit frasalg

Hvis virksomheden på et tidspunkt skal sælges kan det blive en rigtig dyr fornøjelse ikke i god tid forinden at have overvejet en holdingstruktur.

Hvis der ikke er et holdingselskab, er det ejeren selv, der sælger aktierne eller anparterne, og vedkommende vil blive beskattet af hele avancen. Hvis der derimod er et holdingselskab, er det selskabet, der sælger aktierne eller anparterne.

Når holdingselskabet har ejet anparterne eller aktierne i anparts- eller aktieselskabet i tre år, kan de sælges uden betaling af skat. Det vil sige, at hvis man har stiftet sit anpartsselskab for 40.000 kr., og efter tre år kan sælge det for 1,040 mio. kr., skal man ikke betale skat af avancen på 1 mio. kr. Pengene kan herefter opspares i holdingselskabet og reinvesteres eller mod betaling af udbytteskat udbetales privat til ejeren.

Generationsskifte

Holdingstrukturen giver også en række fordele i forbindelse med generationsskifte af virksomheden.

For det første skaber holdingstrukturen mulighed for at slanke driftsselskabet inden frasalg, så de nye ejere ikke skal betale for overskud opsparet fra tidligere år i driftsselskabet. For det andet kan muligheden for skattefrit frasalg medføre, at der kan gennemføres et langt smidigere og mindre likviditetskrævende generationsskifte.

holdingselskab

Ulemper ved en holdingstruktur

Der er kun meget få ulemper. 

Når du etablerer en holdingstruktur er der minimum to selskaber, der skal oprettes, og du skal derfor betale stiftelsesomkostninger for hvert selskab. Herudover skal der udarbejdes årsregnskaber for to selskaber. Ejeren bestemmer dog  selv, om regnskaberne skal revideres af en revisor, afhængig af størrelsen af aktiviteterne i selskaberne.

Infografik: Hvad er et holdingselskab?

Hent infografik i pdf

Holding_infografik

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du spørgsmål om holding-selskaber? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Selskabskonstruktion og virksomhedsformer?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.