PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Med en bobestyrer kan I forlænge fristen for, hvornår afdødes bolig skal være solgt

Har I svært ved at få solgt jeres afdøde slægtnings bolig, så kan det være en fordel at få en bobestyrer til at tage sig af bobehandlingen og boligsalget. På den måde får I længere tid til at sælge boligen.

Mange boligejere, der ikke kan komme af med deres bolig på grund af et usikkert boligmarked, kan ofte føle sig pressede, fordi det tager lang tid at komme af med boligen, og fordi et salg ofte er ensbetydende med et markant nedslag i prisen. For arvinger, som sidder tilbage med en afdød slægtnings usælgelige bolig, er situationen særlig problematisk.

"Jeg har kendskab til mange arvinger, som ikke kan sælge boligen i et dødsbo inden for fristen på 12 måneder, som gælder for privat skifte. De er selvfølgelig frustrerede og rådvilde, fordi de ikke kan få afsluttet boet og komme videre," fortæller advokat Hanne Bruun Jacobsen fra Advodan Aalborg & Brønderslev.

 

Bobestyrerbehandling giver mere tid – 24 måneder frem for 12 måneder

Ifølge Hanne Bruun Jacobsen har arvingerne i princippet to muligheder. De kan vælge at arve boligen og holde den på markedet i håb om, at de kan sælge den senere. Eller de kan vælge at få en bobestyrer til at varetage boet og dermed automatisk få min. et år mere til at sælge boligen i boet.

"Hvis arvingerne tager boligen ud af boet, skal den værdisættes til en pris, som enten kan være den offentlige ejendomsvurdering eller en vurdering fra en mægler - og den værdi skal arvingerne betale boafgift af. Men det er langt fra sikkert, at boligen kan sælges til den pris, og det betyder, at arvingerne kommer til at betale boafgift af noget, de ikke får. Hvis det alligevel lykkes at sælge boligen med fortjeneste, så skal arvingerne være opmærksomme på, at de bliver beskattet af fortjenesten, forklarer Hanne Bruun Jacobsen og fortsætter:

"Mit råd til arvingerne er lige nu, at de skal sælge boligen i boet  og hvis de ikke selv kan sælge den inden for et år, så skal de få en bobestyrer til at varetage dødsbobehandlingen. På den måde får de længere tid til at sælge boligen, de skal kun betale boafgift af det, de faktisk får, og samtidig løber de en mindre økonomisk risiko end, hvis de tager boligen ud af boet. Hvis det allerede fra starten ser ud som om, boligen bliver svær at sælge, så kan arvingerne også med fordel vælge at få udleveret boet til en bobestyrer til at begynde med".

 

Fakta: Hvad er privat skifte?

  • Privat skifte betyder, at arvingerne deler boet selv eller med hjælp fra en advokat.
  • Privat skifte kræver, at alle arvinger er enige om samtlige dispositioner som fx deling af indbo og salg af ejendom.
  • Bobehandlingen skal være afsluttet senest 12 måneder efter dødsdagen.

 

Fakta: Hvad er bobestyrerskifte?

  • Hvis arvinger er uenige, hvis boet er insolvent, eller hvis afdøde i sit testamente har bestemt det, skal boet skiftes ved bobestyrer.
  • Bobestyreren kan være en advokat, som er autoriseret af skifteretten. Det kan også være en advokat, som afdøde har udpeget i sit testamente.
  • Bobestyreren fungerer som dødsboets advokat og vil varetage boets interesser.
  • Et bobestyrerbo skal være afsluttet senest 24 måneder efter dødsdagen. Men med mulighed for forlængelse.

 

Få hjælp af en autoriseret bobestyrer fra Advodan

En advokat fra Advodan, der er specialiseret i behandling af dødsbo, kan hjælpe med at tage sig af bobehandlingen og salget. Vi står klar til at hjælpe – enten, hvis afdødes ejendom efter ét år stadig ikke er blevet solgt i forbindelse med privat skifte, eller hvis I har arvet en ejendom, og I med det samme ønsker en bobestyrer tilknyttet. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.

Indsender formularen...

Brug for rådgivning?