Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Få forhåndsgodkendt huslejen, inden du lejer din bolig ud

  • Af Pia Eskildsen
  • 23. apr 2013

Lovændringen, der trådte i kraft 1. april 2013, er rettet mod privatpersoner, der på grund af det træge boligmarked har svært ved at sælge enten en ejer- eller andelslejlighed. Det fortæller advokat Camilla Kisling fra ADVODAN i Helsingør. Hun har meget stor erfaring med lejesager - blandt andet fra sit mangeårige virke i Huslejenævnet.

For en familie, der har valgt at leje en lejlighed ud i stedet for at sælge den - eventuelt med tab - har en nedsættelse af huslejen i langt de fleste tilfælde stor betydning for familiens samlede økonomi.

Risiko for tilbagebetaling
"Mange udlejer en ejerlejlighed eller andelslejlighed for en månedlig husleje, der modsvarer den udgift, den pågældende har ved at eje lejligheden eller andelen. Det vil sige for fællesudgifter/boligafgiften plus ydelsen på eventuelle lån, forbrug af varme og i nogle tilfælde vand," forklarer Camilla Kisling og fortsætter:

"Med den tidligere lovgivning risikerede en privat udlejer, at lejeren, umiddelbart efter at der var skrevet under på en lejeaftale, indbragte en sag for Huslejenævnet om lejens størrelse. Var lejligheden udlejet til det, det kostede at eje den, risikerede udlejeren, at lejen blev nedsat betragteligt. Var sagen tilmed indbragt for Huslejenævnet inden 1 år efter, at huslejen eller en forhøjet husleje første gang blev betalt, ville nedsættelsen få virkning med tilbagevirkende kraft til det tidspunkt, husleje blev betalt første gang," oplyser advokaten.

Sælge eller leje ud?
For en familie, der har valgt at leje en lejlighed ud i stedet for at sælge den - eventuelt med tab - har en nedsættelse af huslejen i langt de fleste tilfælde stor betydning for familiens samlede økonomi, vurderer Camilla Kisling.

"Folk regner jo med, at lejligheden skal "hvile i sig selv", mens den er udlejet. Derfor har de heller ikke regnet udgifter til lejligheden med i den daglige økonomi. Lovændringen betyder langt større tryghed for udlejerne".

Kriterier for fastsættelse af husleje
"Når et Huslejenævn skal fastsætte lejen for en lejlighed i en såkaldt "småhusejendom", skal nævnet sætte huslejen til det samme, som det koster at bo i en lejlighed med omkostningsbestemt leje. Hertil lægges udgifter til moderniseringer i lejligheden/ejendommen. Det omfatter fx nyt køkken, nyt bad, nye elinstallationer, bedre rumfordeling og i det hele taget arbejder, der øger brugsværdien af lejligheden," forklarer Camilla Kisling.

Forbedringer, som ejerforeningen/andelsboligforeningen har gennemført, kan også tillægges huslejen for lejligheden. Det kan fx være udskiftning af varmeanlæg, udskiftning af vinduer, isolering af tag og facader, opsætning af postkasser, brandsikring mm.

"Det, som nævnet derimod ikke tager højde for i fastsættelsen af en husleje, er de yderligere omkostninger, som en udlejer måtte have til eventuelle lån i lejligheden. Og det er lige præcis det punkt, der er den værste faldgrube for udlejerne. De tror nemlig, at de må fastsætte huslejen, så regnestykket går i nul for dem selv," påpeger Camilla Kisling.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Lejeret Lejeret

Lejeloven er kompliceret - uanset om du er lejer eller udlejer.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.