Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nye forkyndelsesregler stiller indirekte større krav til kreditorer

  • Af Pia Eskildsen
  • 16. sep 2013
  • 4 Spørgsmål & svar

Tidligere blev alle forkyndelser foretaget enten af en stævningsmand udpeget af retten eller af politiet, men det er ikke længere nødvendigt i samme omfang, forklarer Anja Ynill, inkassoansvarlig hos ADVODAN i Hillerød.

”Med de nye regler kan retterne forkynde en stævning ved at sende den til en digital postkasse, fx til e-boks, via borger.dk eller virk.dk. Det er også blevet muligt at forkynde telefonisk. Dog må den telefoniske forkyndelse kun ske direkte til den pågældende person, herunder også på den pågældendes arbejdsplads,” forklarer Anja Ynill.

”Det er også blevet muligt at foretage forkyndelse for ledelse eller personale på institutioner eller hospital, hvor den pågældende, der skal forkyndes for, opholder sig. Det kan fx være behandlingssteder, herberg, asylcentre, krisecenter eller lignende,” tilføjer hun.

Flere kundeoplysninger
Fordi forkyndelsesreglerne nu er blevet lempet, vil det angiveligt medføre, at retterne i øget omfang vil pålægge kreditor og dennes advokat at fremskaffe oplysninger om skyldners e-mail, telefonnummer mm., vurderer Anja Ynill.

”Derfor bliver det nu endnu vigtigere, at man som erhvervsdrivende er omhyggelig med at opdatere sine kundekartoteker og i videst muligt omfang får oplyst disse typer af oplysninger på ens kunder."

Gør det til rutine at spørge
”Min anbefaling til kreditorer er, at man som udgangspunkt sørger for at få flest mulige oplysninger om sine kunder, når man indgår en handel.  Nogle kunder vil sandsynligvis opfatte det som unødvendigt og grænseoverskridende, at man som privatperson skal aflevere en række personlige oplysninger, selvom man måske bare vil hyre en håndværker til en mindre reparation. Men min erfaring er, at folk typisk er villige til at give oplysningerne, hvis blot de bliver spurgt. Derfor kan man ligeså godt være på forkant og gøre det til en vane at bede sine kunder om disse oplysninger,” siger Anja Ynill.

Nogle af de nye forkyndelsestiltag er endnu ikke sat i værk i retterne, da der en nogle praktiske problemer, bl.a. vedrørende den digitale forkyndelse, der skal løses først. Anja Ynill er dog ikke i tvivl om, at det vil blive indarbejdet på sigt.

Fakta:

  • Forkyndelse må foregå pr. telefon og digitalt. Den digitale forkyndelse er dog ikke plads endnu.
  • Forkyndelse på arbejdspladsen sidestilles med forkyndelse på bopælen.
  • Der indføres regler om forkyndelse over for ledelsen eller personalet på en institution eller et hospital, hvor den person, der skal stævnes, opholder sig.
  • Ved forkyndelse for firmaer (juridiske personer) udvides adgangen til lovlig forkyndelse, således at forkyndelse for en ansat kan ske, selv om direktøren er til stede.

 

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Lars Mikkelsen
06-05-2016 16:24:43

Kan der forkyndes for en person, der jf. cvr.dk er ejer (men ikke direktør eller medlem af bestyrelsen) af et Aps. på ejerens privatadresse, hvor virksomheden også er registreret?

Besvar indlæg
Anja Ynill
25-05-2016 20:48:39

Ja, det kan der godt.

Med venlig hilsen
Anja Ynill
Anja Ynill Inkassochef | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
rogert varnes
9/4/2019 7:27:50 PM

Hvor lang tid før et (civilt) retsmøde skal tidspunkt for dette forkyndes?

Besvar indlæg
Anja Ynill
9/19/2019 9:25:42 AM

Hej Rogert.

Der er ikke noget krav om forkyndelse for parter i almindelige civile sager og ej heller regler omkring, hvor kort ud i fremtiden et møde kan berammes.

Hvis men er indkaldt som vidne, så følger det retsplejelovens § 175, stk. 3 at vidner i civile sager indkaldes med en uges varsel. Det gælder uanset om indkaldelse kommer fra retten eller en af parterne. Det følger dog af bestemmelsens stk. 4, at retten kan fastsætte et andet varsel eller pålægge vidnet at møde straks.


Med venlig hilsen
ADVODAN Helsingør

Anja Ynill
Inkassochef

Med venlig hilsen
Anja Ynill
Anja Ynill Inkassochef | ADVODAN Helsingør Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.