PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Sådan sikrer du din arv

Når du modtager en arv, er der en række overvejelser, du bør gøre dig, hvis du ønsker at sikre den bedst muligt. Løsningen hedder testamente, særeje og ægtepagt.

Hvis du er gift og har arvet et dødsbo, ønsker du måske ikke at skule dele arven med din ægtefælle, hvis I en dag skal skilles. For at du kan beholde arven for dig selv, er det vigtigt, at du sikrer dig såkaldt særeje over arven. Det fortæller Bodil Hedeager Ravn, der er advokat hos Advodan og specialist inden for dødsbo, arv og testamenter.

”Den, du arver fra, kan i sit testamente have bestemt, at du skal have særeje over arven. Her er det vigtigt, at du sørger for at holde arven adskilt fra din øvrige formue, som ikke er særeje. Hvis du ikke sørger for denne adskillelse, kan du risikere at særejet bortfalder, og at du så alligevel skal dele arven, hvis du og din ægtefælle bliver skilt,” siger hun.

 

Separat konto

Når man modtager sin arv, anbefaler Bodil Hedeager Ravn derfor, at man med det samme sætter pengene ind på en separat konto. Det skal ikke være ens lønkonto, og der bør heller ikke stå andre penge på kontoen i forvejen. Kontoen skal kun være til arven, sådan at der er helt rene linjer for, hvad pengene bliver brugt til.

”Det er vigtigt, at man som arving sørger for at kunne dokumentere, hvad pengene bliver brugt til, så der ikke kan opstå tvivl om ens særeje i forhold til arven. Køber man fx en bil for nogle af pengene, så skal man gerne kunne følge købesummen fra den separate konto til købsaftalen, så man ikke er i tvivl om, at pengene kommer fra særejet,” fastslår advokaten.

 

Ægtepagt sikrer arven

Hvis der ikke er bestemt særeje i et testamente, kan du stadig få særeje over din arv, når du er gift. Det kræver dog, at du sammen med din ægtefælle får oprettet en ægtepagt og får den tinglyst.

”I kan eksempelvis aftale, at den arv, du har fået, er dit særeje, og den arv, som din ægtefælle har eller får, også skal være særeje for ham eller hende. På den måde sikrer du, at du ikke skal dele arven, hvis I en dag skulle gå hver til sit,” forklarer Bodil Hedeager Ravn.

 

Fakta:

  • Når I bliver gift, får I automatisk fælleseje, også kaldet formuefællesskab. Det betyder, at din arv også bliver din ægtefælles, med mindre du har sikret dig særeje over arven.
  • Særeje over en arv kan være bestemt i et testamente eller kan sikres i en ægtepagt, som et ægtepar indgår i fællesskab.
  • Særeje er en god måde at få fastsat, hvem der ejer hvad i ægteskabet. Særejet fastsætter populært sagt, at ’mit er mit’ og ’dit er dit’.
  • Med en ægtepagt kan I vælge at tidsbegrænse særejet, så det enten aftrappes år for år i en given periode eller helt falder bort efter et bestemt antal år.

Du kan her læse mere om særeje og ægtepagt

 

Vi kan rådgive dig

Hos Advodan kan vi hjælpe dig med at sikre din arv. Vi er specialisede inden for arv- og familieret og kan rådgive dig, hvis du står til at modtage en arv og ønsker at sikre den bedst muligt. Kontakt en af vores advokater og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig og din situation

Indsender formularen...

Vi kan hjælpe dig med at sikre din arv