Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Opdateringer om jobskifte på LinkedIn kan koste dyrt

  • Af Mette Rasmussen
  • 05. nov 2014
  • 2 Spørgsmål & svar

Byretten i Aarhus dømte i foråret to medarbejdere til at betale en bod til deres tidligere arbejdsgiver. Dommen er den første herhjemme, som forholder sig til de konsekvenser, som en opdatering på LinkedIn kan have i forholdet til en arbejdsgiver. Ifølge ADVODAN-advokat Karina Lind Bertelsen er det stadig et forholdsvist ukendt område for virksomhederne, men hun vurderer, at der vil komme flere sager i fremtiden.

”I mange virksomheder er bl.a. LinkedIn en vigtig del af virksomhedens markedsføring. Samtidig bruger medarbejderne LinkedIn til at opbygge og fastholde deres professionelle netværk. Problemet er, at det er vanskeligt at sige, i hvor høj grad virksomhederne kan blande sig i, hvordan medarbejdernes profiler ser ud, og hvad de skriver i deres opdateringer. Derfor kan der let opstå uenigheder, når der fx kommunikeres om et jobskifte,” siger Karina Lind Bertelsen.

Medarbejderne skal opføre sig loyalt over for deres arbejdsplads – og det gælder uanset, om de har en klausul.

Medarbejdere skal agere loyalt
I den konkrete sag var medarbejderne underlagt konkurrenceklausuler, og mens klausulerne stadig var gældende, skrev medarbejderne på LinkedIn, at de var tiltrådt i en konkurrerende virksomhed. De fjernede opdateringen efter henvendelse fra den tidligere arbejdsgiver.

”Det er helt rimeligt, at virksomheden reagerer. Medarbejderne skal opføre sig loyalt over for deres arbejdsplads – og det gælder uanset, om de har en klausul. Det er selvfølgelig en skærpende omstændighed, at medarbejderne havde en konkurrenceklausul, som de skulle overholde.

Desuden var medarbejderne ansatte i stillinger, hvor den personlige relation er vigtig. Og mange af de kontakter, som medarbejderne havde i deres netværk, var sandsynligvis den tidligere arbejdsgivers kunder. Derfor er det ikke i orden at informere om jobskiftet ud i netværket. Til sammenligning ville det være i strid med markedsføringsloven, hvis en medarbejder systematisk skrev ud til kunder fx på mail og orienterede om jobskiftet,” slår advokaten fast.

”At medarbejderne fjernede opdateringen igen, har retten vurderet, var en formildende omstændighed – og derfor har medarbejderne også fået en betydelig rabat i forhold til, hvor meget de maksimalt kunne være dømt til at betale. Det har formentlig også været en formildende omstændighed, at dommen er den første vedrørende konsekvensen af LinkedIn opdateringer. Hvis landsretten stadfæster dommen, så tror jeg godt, at vi kan forvente hårdere domme fremover i tilsvarende sager”.

Arbejdsgiver skal lave retningslinjer
Ifølge Karina Lind Bertelsen bør virksomhederne sørge for, at medarbejderne er klar over, hvordan de skal agere på de sociale medier i forhold til deres arbejdsgiver.

”Virksomhederne skal tage stilling til, hvordan de gerne vil have, at deres medarbejdere bruger de sociale medier og lave nogle retningslinjer. Samtidig bør de også forholde sig til, om en fratrådt medarbejder fx må beholde virksomhedens kunder i sit netværk på LinkedIn. Det er nemlig ikke sort-hvidt, hvem der ejer kontakterne”.

Vil du vide mere?
Karina Lind Bertelsen

Karina Lind Bertelsen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Jane Fiala
12/5/2018 3:53:35 PM

Hej.

Jeg er blevet opsagt og suspenderet og har tillige en kunde/leverandørklausul. Er det tilladt at lave et opslag på de sociale medier feks linkedin, om at jeg er jobsøgende uden at bryde min klausul? Jeg er jo linked op til både kunder og leverandører på min profil.

Besvar indlæg
Karina Lind Bertelsen
1/11/2019 9:42:25 AM

Hej Jane. Først og fremmest skal jeg beklage det sene svar. Dit spørgsmål er meget relevant og ikke muligt at give dig helt klart svar på uden yderligere oplysninger. Udgangspunktet er, at du gerne må skrive du er jobsøgende, og klausulen alene forhindrer dig i at arbejde for kunder / leverandører iht. klausulen. Mvh Karina

Med venlig hilsen
Karina Lind Bertelsen
Karina Lind Bertelsen Advokat | ADVODAN Glostrup Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Markedsføringsloven Markedsføringsloven

Du kan undgå konflikter og bøder ved at kende reglerne inden for markedsføring.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.533 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.533 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.