6 huskeregler hvis du skal opsige en medarbejder
- Af Lea Laursen Pasgaard
- 20. maj 2014
- 3 Spørgsmål & svar
1: Varsler
Som arbejdsgiver skal du overholde varsler i både ansættelseskontrakten og evt. i overenskomsten. Undersøg derfor regler og kontrakter til bunds, før du går i gang med en opsigelse.
2: Saglig begrundelse
Selve afskedigelsen skal ske skriftligt og indeholde en saglig begrundelse med afsæt i enten medarbejderens forhold eller virksomhedens. Som arbejdsgiver har du bevisbyrden for, at afskedigelsen er sagligt begrundet, og der stilles i praksis forholdsvis strenge krav til beviset.
3: Fratrædelsesaftale
Overvej eventuelt en fratrædelsesaftale og tag den berørte medarbejder med på råd – det kan ofte være billigere, nemmere, hurtigere og mere respektfuldt.
4: Afskedigelse af gravid medarbejder
Gravide medarbejdere kan i og for sig afskediges på lige fod med andre medarbejdere, så længe afskedigelsen er saglig. Problemet med at afskedige gravide medarbejdere er, at bevisbyrden vendes, således at virksomheden skal godtgøre, at afskedigelsen ikke skyldes graviditeten. En sådan bevisbyrde kan være svær at løfte, og derfor bliver mange virksomheder dømt for usaglig afskedigelse i forbindelse med graviditeter.
5: Afskedigelse af tillidsrepræsentant
Som udgangspunkt kan tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanter kun afskediges ”sagligt”, hvis alt andet er absolut umuligt. Det vil sige, at det skal være en helt klar og dokumenteret grund i medarbejderens forhold (der naturligvis ikke må være vedkommendes tillidshverv) eller i virksomhedens forhold (”sidste mand tilbage”). Normalvarslet er seks måneder.
6: Bortvisning
Bortvisning er den mest indgribende sanktion, man kan foretage over for en medarbejder. Der stilles derfor strenge bevismæssige krav til en eventuelt berettiget bortvisning. Der skal være tale om væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet (fx udeblivelse uden gyldig grund), og det skal kunne dokumenteres. I praksis skal bortvisningen ske straks – det vil sige straks, når arbejdsgiveren bliver opmærksom på medarbejderens væsentlige misligholdelse.

ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK
Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.
Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.
Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.
Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.
Hej ADVODAN
Tak for et godt indlæg om opsigelse af medarbejdere. Jeg har tit undret mig over hvorfor ikke alle virksomheder, har pligt til at have en "graviditetsstrategi". Jeg mener, alle ved at der er visse ting som ikke alle gravide kan klare. Så hvilke planer og tiltag har man, for at sikre, at en gravid har opgaver at bestride - som er sundhedsfagligt forsvarlige for mor og barn, i ALLE faser af graviditeten?
I dag ved alle jordmødre og fødselslæger hvor skoen KAN komme til at trykke, så hvad med en lovpligtig arbejdspladsvurdering for en gravid medarbejder? Det bliver meget lettere at beregne virksomhedens økonomi i forskellige faser af medarbejderes fravær - sygemeldt eller jobroteret iberegnet.
venlig hilsen
Birgitte Albrechtsen
Hej Birgitte.
Tak for dit indlæg.
Pligt-delen er et politisk spørgsmål, som jeg vil afstå fra at gå ind i en dialog omkring, men din opfordring til, at virksomhederne gør sig nogle overvejelser omkring og konstruktivt indtænker planer for gravide medarbejdere til medarbejdernes og virksomhedens bedste, kan jeg fuldt ud tilslutte mig.
Med venlig hilsen
Karin Høier
Advokat
Hej Karin Høier. Tak for kommentaren. Ideen er faktisk udsprungen af en tidligere medstuderendes relevante kritik af arbejdspladser. Den faldt til min venindes 40 års fødselsdag, sent på aftenen, hvor de fleste i selskabet havde fået lidt at drikke - selv skulle jeg kører hjem. Men "mit indre barn" reagerede på disse vise ord og jeg tænkte: min mor skulle da også have haft bedre muligheder, dengang hun ventede mig i 1967. Da rygtet vil, at det er fra børn og fulde folk, at man skal høre sandheden - så er sandheden hermed ude. venlig hilsen Birgitte A.