Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

6 huskeregler hvis du skal opsige en medarbejder

  • Af Lea Laursen Pasgaard
  • 20. maj 2014
  • 5 Spørgsmål & svar

1: Varsler

Som arbejdsgiver skal du overholde varsler i både ansættelseskontrakten og evt. i overenskomsten. Undersøg derfor regler og kontrakter til bunds, før du går i gang med en opsigelse.

2: Saglig begrundelse

Selve afskedigelsen skal ske skriftligt og indeholde en saglig begrundelse med afsæt i enten medarbejderens forhold eller virksomhedens. Som arbejdsgiver har du bevisbyrden for, at afskedigelsen er sagligt begrundet, og der stilles i praksis forholdsvis strenge krav til beviset.

3: Fratrædelsesaftale

Overvej eventuelt en fratrædelsesaftale og tag den berørte medarbejder med på råd – det kan ofte være billigere, nemmere, hurtigere og mere respektfuldt.

4: Afskedigelse af gravid medarbejder

Gravide medarbejdere kan i og for sig afskediges på lige fod med andre medarbejdere, så længe afskedigelsen er saglig. Problemet med at afskedige gravide medarbejdere er, at bevisbyrden vendes, således at virksomheden skal godtgøre, at afskedigelsen ikke skyldes graviditeten. En sådan bevisbyrde kan være svær at løfte, og derfor bliver mange virksomheder dømt for usaglig afskedigelse i forbindelse med graviditeter.

5: Afskedigelse af tillidsrepræsentant

Som udgangspunkt kan tillids- eller arbejdsmiljørepræsentanter kun afskediges ”sagligt”, hvis alt andet er absolut umuligt. Det vil sige, at det skal være en helt klar og dokumenteret grund i medarbejderens forhold (der naturligvis ikke må være vedkommendes tillidshverv) eller i virksomhedens forhold (”sidste mand tilbage”). Normalvarslet er seks måneder.

6: Bortvisning

Bortvisning er den mest indgribende sanktion, man kan foretage over for en medarbejder. Der stilles derfor strenge bevismæssige krav til en eventuelt berettiget bortvisning. Der skal være tale om væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet (fx udeblivelse uden gyldig grund), og det skal kunne dokumenteres. I praksis skal bortvisningen ske straks – det vil sige straks, når arbejdsgiveren bliver opmærksom på medarbejderens væsentlige misligholdelse.

Vil du vide mere?
Trine Irmang Østengaard

Trine Irmang Østengaard

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
Birgitte Albrechtsen
04-07-2014 09:01:24

Hej ADVODAN
Tak for et godt indlæg om opsigelse af medarbejdere. Jeg har tit undret mig over hvorfor ikke alle virksomheder, har pligt til at have en "graviditetsstrategi". Jeg mener, alle ved at der er visse ting som ikke alle gravide kan klare. Så hvilke planer og tiltag har man, for at sikre, at en gravid har opgaver at bestride - som er sundhedsfagligt forsvarlige for mor og barn, i ALLE faser af graviditeten?
I dag ved alle jordmødre og fødselslæger hvor skoen KAN komme til at trykke, så hvad med en lovpligtig arbejdspladsvurdering for en gravid medarbejder? Det bliver meget lettere at beregne virksomhedens økonomi i forskellige faser af medarbejderes fravær - sygemeldt eller jobroteret iberegnet.

venlig hilsen
Birgitte Albrechtsen

Besvar indlæg
Karin Høier
04-07-2014 14:34:32

Hej Birgitte.
Tak for dit indlæg.
Pligt-delen er et politisk spørgsmål, som jeg vil afstå fra at gå ind i en dialog omkring, men din opfordring til, at virksomhederne gør sig nogle overvejelser omkring og konstruktivt indtænker planer for gravide medarbejdere til medarbejdernes og virksomhedens bedste, kan jeg fuldt ud tilslutte mig.
Med venlig hilsen
Karin Høier
Advokat

Besvar indlæg
Birgitte Albrechtsen
05-07-2014 10:52:24

Hej Karin Høier. Tak for kommentaren. Ideen er faktisk udsprungen af en tidligere medstuderendes relevante kritik af arbejdspladser. Den faldt til min venindes 40 års fødselsdag, sent på aftenen, hvor de fleste i selskabet havde fået lidt at drikke - selv skulle jeg kører hjem. Men "mit indre barn" reagerede på disse vise ord og jeg tænkte: min mor skulle da også have haft bedre muligheder, dengang hun ventede mig i 1967. Da rygtet vil, at det er fra børn og fulde folk, at man skal høre sandheden - så er sandheden hermed ude. venlig hilsen Birgitte A.

Besvar indlæg
Dorthe
4/25/2019 3:18:12 PM

Jeg er medarbejder og arbejder på en fratrædelsesaftale. Dette er valgt fremfor en afskedigelse, hvor den saglige begrundelse er, at jeg har kræft. Jeg har mulighed for opstart på nedsat tid, men da jeg er uhelbredelig syg, har arbejdsgiver ikke ønsket dette (jeg har det ok, men skal være i behandling mange år frem).
Jeg er ansat i en region - altså offentlig ansat. Jeg er ansat efter funktionærloven med 6 mdrs. opsigelse. Mit spørgsmål går på om de 6 mdr. betragtes som ansættelsestid?
Venlig hilsen
Dorthe

Trine I. Østengaard
4/30/2019 2:28:21 PM

Kære Dorthe.

Tak for din henvendelse. Det gør mig ondt at høre, at du er uhelbredelig syg og skal igennem et længere behandlingsforløb.

Vedr. dit spørgsmål, kan jeg oplyse, at du stadig betragtes som ansat i opsigelsesperioden og derfor modtager du også stadig løn (medmindre du kontraopsiger).

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke på din vej:-)

Med venlig hilsen
Trine I. Østengaard

Med venlig hilsen
Trine Irmang Østengaard
Trine Irmang Østengaard Advokat | ADVODAN Lyngby Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Ansættelse og medarbejdere Ansættelse og medarbejdere

Som arbejdsgiver har du en lang række forpligtelser over for dine medarbejdere.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.533 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.533 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.