Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

6 vigtige spørgsmål når du planlægger et glidende generationsskifte

 • Af Pia Eskildsen
 • 27. okt 2015

Erhvervsadvokat Jacob Schousgaard fra ADVODAN i Thisted har stor erfaring med generationsskifter i små og mellemstore virksomheder. Hans anbefaling er, at der bliver udarbejdet en tidsplan og en klar ejeraftale på skrift, hvor både den ældre og den yngre generation på forhånd får diskuteret en række svære spørgsmål igennem – og sammen finder frem til svarene.

 1. Hvem skal fremstå som leder indadtil og udadtil?
  Når den yngre generation reelt har overtaget ledelsesrollen, kan det være nødvendigt, at aftalen sætter begrænsninger for den ældre generation. Det kan fx gå på, at den ældre generation ikke længere skal have sin daglige gang på kontoret/i virksomheden, for at der ikke opstår konflikter om, hvem der formelt eller uformelt er leder.

 2. Hvem skal bestemme hvad?
  Det skal stå i aftalen, hvilke beslutninger der skal træffes i enighed, og hvilke beslutninger der kan træffes af den ejer med størst ejerandel. Det er muligt i aftalen at beslutte en stemmedifferentiering på aktierne, så eksempelvis faderens aktier giver større stemmevægt end sønnens/datterens, hvorved man kan adskille den økonomiske og ledelsesmæssige del af overdragelsen.

 3. Hvornår og i hvilket tempo overdrages aktierne?
  Aftalen skal indeholde en tidsplan for overdragelsen af aktierne. Ofte anbefales en tre-trins-model, hvor næste generation overtager aktierne i tre dele over ca. fem år.

 4. Hvem skal sidde i bestyrelsen?
  Aftalen mellem ejerne af virksomheden skal indeholde en beslutning om, hvor stor en ejerandel der skal til for enten selv at sidde i bestyrelsen eller udpege en repræsentant.

 5. Hvad sker der, hvis en af ejerne bliver syg eller dør, mens det glidende generationsskifte foregår?
  Aftalen skal indeholde bestemmelser om, hvad der sker, hvis situationen opstår.

 6. I hvilken retning skal virksomheden udvikle sig?
  Det er vigtigt for virksomhedens overlevelse, at både den ældre og yngre generation er enige om strategien og forretningsplanen i overdragelsesperioden, og det er derfor vigtigt, at forretningsstrategien er udarbejdet og skrevet ned.
Vil du vide mere?
Jacob Schousgaard

Jacob Schousgaard

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.703 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.703 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.