Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Skilsmissepakke er godt nyt for børnene

  • 01. apr 2015
  • 5 Spørgsmål & svar

Der har været stort pres fra mange sider på at revidere lovgivningen, så de mange ulykkelige sager om samvær kan bringes ned. Den 19. marts vedtog alle Folketingets partier en ny skilsmissepakke, og loven træder i kraft den 1. oktober.

Værn mod samværschikane
”Den nye lov vil give os nogle tiltrængte værktøjer, så vi bedre kan imødekomme samværschikane. Der vil blive indført mødepligt i statsforvaltningen samt mulighed for midlertidige afgørelser om samvær samt erstatningssamvær. Yderligere tilbydes forældrene rådgivning, når barnet ikke udleveres til samvær i henhold til samværsaftalen. Denne rådgivning kan være med til at undgå, at barnet bliver klemt i konflikten,” forklarer familieretsekspert Mie Rahbek Thomsen, advokat hos ADVODAN Slagelse.

”Man skal dog ikke glemme, at nogle gange nægter en forælder at udlevere barnet til samvær som en reel beskyttelse af barnet, men inden forholdene er undersøgt nærmere, kan det være svært at skelne mellem samværschikane og begrundet beskyttelse,” siger Mie Rahbek Thomsen.

Godt for børnene
Også skilsmisserådgiver Mette H. Hinnerskov fra skilsmisseraad.dk ser positivt på den nye pakke.

”Det er en glædes dag for de børn, hvis forældre fremover skal skilles, og som ikke formår at samarbejde om børnene. Vi har ganske enkelt ikke som samfund kunnet være bekendt, at børnene er blevet taget som gidsler i forældrenes indbyrdes kamp for at skade hinanden, og derfor gør det mig så glad, at alle partier har stemt ja til den nye skilsmisselovpakke. Forhåbentlig skaber det frem over mulighed for nogle hurtigere afgørelser i Statsforvaltningssager, ligesom chikanesagerne som det ser ud med skilsmissepakken ikke længere vil være en mulighed. Det vil være til stor gavn for alle implicerede parter,” siger Mette H. Hinnerskov.

Advokatens råd
”Man kan undgå mange misforståelser og skænderier, hvis man laver en samværsaftale, som både tager højde for hverdagssamværet samt feriesamværet – påske, vinterferie, sommerferie m.m. Samværsaftalen skal også tage højde for jul og nytår. Kan forældrene ikke tale sammen, kan det være en god idé, at afhentning og aflevering sker i institution eller skole, så forældrene ikke skal have kontakt med hinanden,” siger hun.

Grundløse anklager
Bliver man mødt med grundløse anklager, vil man gavne sin sag bedst ved at medvirke til eventuelle undersøgelser og presse på, så sagen bliver behandlet så hurtigt som muligt.

”Igen er det vigtigt at holde konfliktniveauet nede, da der har været eksempler på, at barnet ikke kan udleveres til samvær med henvisning til forældrenes konfliktniveau,” forklarer Mie Rahbek Thomsen og minder om, at det er strafbart at fremsætte grundløse anklager.


Fakta om Forældreansvarsloven:

  • Bopælsforælderen har et ansvar for, at barnet får samvær med den forælder, som barnet ikke bor hos.
  • Det er som udgangspunkt i barnets tarv og en ret for barnet at have kontakt til begge sine forældre.
  • Kan man ikke nå til enighed om en samværsaftale, kan samværsforælderen kontakte Statsforvaltningen, som vil hjælpe parterne med at lave en aftale.
  • Overholder bopælsforælderen ikke samværsaftalen, kan samværsforælderen kontakte fogedretten, og der få hjælp til at få barnet udleveret.
  • Man har mulighed for at søge om at få barnets bopæl, hvis bopælsforælderen uden grund nægter at udlevere barnet til samvær. Det skal være i barnets tarv at skulle flytte, men hvis den ene forælder uden grund hindrer samværet og opfører sig på en måde, som strider mod barnets bedste, kan der være grundlag for at flytte bopælen.

Du kan her læse mere om skilsmisse

Vil du vide mere?
Mie Rahbek Thomsen

Mie Rahbek Thomsen

Advokat | Vis faglig profil
Spørgsmål
T Ravn
28-04-2015 13:07:12

Kære Mie

Jeg har læst din artikel om den forestående lovændring som jeg mener er tiltrængt. Jeg er pt på vej til og blive skilt fra min mand der er partner i Kromann Reumert. Min ældste datter er 13, han involverer hende i ALT der har med vores skilsmisse og gøre (så som at give hende info fra SF og skifteretten osv.) og hun vil derfor ikke tale med mig/er vred på mig. Jeg mener klart det er min mands indflydelse (som hun nu har været under i 8 uger og mere) og "hjernevask" der gør at hun er vred på sin mor. Hun er dog så gammel at jeg ikke mener jeg kan indgå i samværsaftale om hende. Min mand nægter og deltage i konflikt mægling osv. for og løse problemet selvom jeg har opfordret ham adskillige gange. Jeg er bekymret for at den manglende kontakt mellem min datter og jeg vil fortsætte og det haster. Jo længere tid der går jo sværere bliver det og få løst problemet. Jeg mener også at den nye lov kun hjælper mindre børn, og ikke ældre børn (når man er 13 er man stadig et barn - efter min mening). Jeg kan formodentligt ikke tvinge min mand til og mødes med mig og tale om hvordan vi løser dette problem, et sted. Han farver min datter, med vilje for og ramme mig, og er meget kontrollerende, som jeg ser det. Jeg mener jeg har været en god mor, og har altid været der for mine børn. Jeg selv har været hjemmegående det meste af vores ægteskab og står derfor svagere end ham. Vi bor meget tæt på hinanden, så det burde ikke være et problem for min datter og jeg og ses. Med den nye lov, der tager man ikke hensygn til ældre børn/teenagere mener jeg dog. Hvad er dit syn på det? Der er stadigvæk samværsproblemer når børnene er ældre, men hvad sker der med disse børn? De mister nemt kontakten til en forældre, eller kontakten bliver eroderet.
Mvh T Ravn

Mie Rahbek Thomsen
04-05-2015 08:32:18

Kære T Ravn.

Det er som udgangspunkt jer som forældre, der aftaler, hvor meget samvær, der skal være. Selvom jeres barn har en vis alder bestemmer hun endnu ikke selv. Hvis I ikke kan blive enige om en samværsaftale kan Statsforvaltningen hjælpe med at fastsætte en sådan.

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
Besvar indlæg
Jensen
02-09-2015 13:41:45

Det er som udgangspunkt i barnets tarv og en ret for barnet at have kontakt til begge sine forældre.

Den regel synes jeg allerede eksistere i bedste velgående i Statsforvaltningen. Hvis man, som jeg, er bopælsforælder, og tilmed mand, så mener Statsforvaltningen, at moren har alt mulig ret til at se sit barn. Dette er uanset om barnet på 9 nægter at se hende. Det er temmelig frustrerende, at Statsforvaltningen er fyldt med kvindelige jurister, der tydeligvis tager parti i disse sager.

Tina Wang
03-02-2016 09:35:52

Hej.
Jeg har en eksmand som ikke ønsker at tale med mig eller se mig, hans ordsprog er at jeg har valgt at blive skilt! vi har nu været fra hinanden i snart to år, i den periode har han ikke haft sin datter en en eneste gang i weekender, ferier, helligdage eller lign. et par timer til aftensmad 1-2 gange om måneden. Det er naturligvis hårdt for vores datter. Har jeg / hun ikke nogle rettigheder her, eller kan han gøre som han vil?

Med venlig hilsen
Tina Wang

Besvar indlæg
Mie Rahbek Thomsen
03-02-2016 12:41:15

Kære Tina

Desværre kan man ikke tvinge en forældre til at have samvær med sine børn. Han kan derfor selv bestemme, om han vil se jeres datter. Man kan kun tvinge ham til at betale børnebidrag.

Mvh. Mie Rahbek Thomsen

Med venlig hilsen
Mie Rahbek Thomsen
Mie Rahbek Thomsen Advokat | ADVODAN Slagelse Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skilsmisse Skilsmisse

Se også videoguides, infografikker, statistikker om skilsmisse og separation samt links til de vigtigste skilsmissepapirer.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.666 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.666 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.