Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ugifte boligejere: Forebyg konflikter med en samejekontrakt

  • Af Mette Rasmussen
  • 24. apr 2015

Rent praktisk kan du og din kæreste godt selv lave en samejekontrakt og formulere de aftaler, der skal gælde for jer, hvis I går fra hinanden. Men i en lykkelig situation kan det være vanskeligt at forestille sig alt det, som I er tvunget til at blive enige om, når I vælger at gå fra hinanden. Derfor kan det være en fordel at få hjælp til at sikre, at samejekontrakten tager højde for de konflikter, som eventuelt kan opstå.

”Vælger man selv at lave en samejekontrakt eller bruger man en standardkontrakt på nettet, så er der en risiko for, at man misser nogle situationer, som kan give anledning til uenighed”, forklarer boligadvokat Kristina Søgaard fra ADVODAN i Billund.

”Eksempelvis glemmer mange at tage højde for, at det koster penge at sætte et hus til salg. Der skal fx udarbejdes energimærkerapport, tilstandsrapport og eleftersyn på huset, så eventuelle interesserede købere kan få indblik i husets stand. Det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner, og det er en god idé at have afklaret på forhånd, hvordan den udgift skal deles”.

”I det hele taget kan man i en samejekontrakt komme mange situationer i forkøbet, så man undgår langvarige konflikter, når man ikke ønsker at eje boligen sammen mere”.

Her er nogle spørgsmål, du bør stille dig selv, når du skal oprette en samejekontrakt:

  • Hvordan fordeles de løbende udgifter til boligen mellem jer?
  • Hvad sker der, hvis en af jer stopper med at betale de løbende udgifter til boligen?
  • Kan den ene af jer på eget initiativ udleje boligen til tredjemand?
  • Hvem skal have boligen, hvis I ikke længere ønsker at bo sammen, og hvordan fungerer et salg fra en af jer til den anden?
  • Hvordan skal udgifterne fordeles mellem jer, når jeres fælles bolig skal sælges, og der skal udarbejdes fx energimærkerapport og tilstandsrapport?
  • Hvad gør I, hvis I ikke kan blive enige om salgsprisen på boligen?
  • Hvordan løser I det økonomiske mellemværende, når boligen er solgt med hhv. overskud eller underskud?

Du kan her læse mere om samejekontrakt

Boligkøb Boligkøb

At købe bolig er en stor investering, og faldgruberne er mange, men med den rigtige rådgivning kan du undgå dyre overraskelser.

Læs mere her
GØR SOM 12.533 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.533 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.