Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Medarbejdersundhed uden skatteregning

  • Af Stina Askholm Hansen
  • 09. dec 2016
  • 2 Spørgsmål & svar

”Betalte sundhedsydelser som sundhedsforsikring, motionsrum, rygeafvænning og fysioterapeut er populært i mange virksomheder. Det gælder dog om at vælge de rigtige af slagsen, så medarbejderne kan benytte dem fuldt ud uden at skulle betale skat af dem bagefter”, siger skatteadvokat Søren Aagaard fra Advodan.

Ifølge advokaten kan virksomheder få fuldt fradrag for arbejdsgiverbetalte sundhedsydelser, men de er som udgangspunkt skattepligtige for medarbejderen. Som arbejdsgiver kan du dog godt give dine ansatte skattefrie sundhedsgoder, hvis de falder ind under en af fire kategorier.

1. Er der klar sammenhæng med arbejdet?

Hvis du betaler et sundhedsgode, der klart er med til at forebygge eller behandle en arbejdsrelateret skade, er det skattefrit for dine medarbejdere.

”Det kan fx være behandling hos en fysioterapeut efter et fald fra et hustag som tømrer, eller det kan være massageordning for medarbejdere, der står ved et samlebånd hele dagen. Hvis det kan dokumenteres, at en af dine ansatte har fået stress på grund af arbejdet, kan du også skattefrit betale stressbehandling hos en psykolog”, siger Søren Aagaard.

2. Er det under bagatelgrænsen?

Hvert år må du som virksomhed give dine medarbejdere skattefrie personalegoder, hvis de samlet set falder under den såkaldte bagatelgrænse. Grænsen for mindre personalegoder, der ikke har en direkte sammenhæng med arbejdet, er på 1.100 kroner, mens bagatelgrænsen for arbejdsrelaterede personalegoder er på 5.900 kroner i 2017.

”Mindre personalegoder kan fx være kostrådgivning eller et sundhedstjek, mens en vaccination i forbindelse med en forretningsrejse vil betegnes som et arbejdsrelateret personalegode”, siger Søren Aagaard.

3. Er det virksomhedens personalepolitik?

Nogle sundhedsydelser kan du som arbejdsgiver give skattefrit, hvis det er en del af virksomhedens generelle personalepolitik. Det kan fx være rygestopkurser eller alkoholafvænning, hvis der også er en erklæring fra den ansattes læge om, at det er nødvendigt.

4. Er det ikke så dyrt?

”Endelig findes den mulighed, at godet ikke udgør en stor økonomisk værdi. Så kan det efter omstændighederne være skattefrit på grund af den såkaldte personaleplejefritagelse. Et eksempel er vaccinationer eller et motionsrum. Betingelsen er dog, at det skal foregå på arbejdspladsen og som udgangspunkt være tilbudt til alle medarbejdere. Overstiger de samlede skattepligtige goders værdi 1.100 kr., kan du eksempelvisikke give et abonnement til et eksternt fitnesscenter, uden at dine medarbejdere skal betale skat af det”, siger Søren Aagaard.

Han understreger, at den momsmæssige, skattemæssige og indberetningsmæssige behandling af goderne ofte er kompliceret og derfor kræver, at man henvender sig til sin rådgiver. 

Spørgsmål
Louise
14-12-2016 22:49:03

Kan en sundhedsforsikring siges at være en del af virksomhedens personaleplejepolitik, hvis den generelt gives til alle medarbejdere? Eller skal der altid betales skat af sådan en forsikring?

Søren Aagaard
19-12-2016 17:30:26

Kære Louise
En arbejdsgiverbetalt sundhedsforsikring er skattefri for modtageren efter statsskattelovens mangeårige praksis, hvis den udelukkende indeholder ydelser til forebyggelse eller behandling af arbejdsrelaterede skader. Hvis en forsikring også indeholder ydelser, der vedrører privatsfæren, er hele den arbejdsgiverbetalte præmie skattepligtig på samme måde, som hvis forsikringen kun indeholdt ydelser, der vedrører privatsfæren. Dette gælder uanset om den er generelt tilbudt. Der gælder endvidere særlige betingelser for skattefrihed, hvis der er tale om ordninger indeholdende rygestop/misbrugsbehandlinger m.v. bl.a. skal en sådan ordning være tilbudt generelt.

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Skat Skat

Skattelovgivningen ændrer sig konstant, og det kan påvirke din virksomhed.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.533 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.533 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.