PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Skal pensionen deles ved skilsmisse? Sådan er reglerne

Mange ægtepar ved ikke, hvordan deres pensioner skal deles, hvis de går fra hinanden. Det viser en undersøgelse, som Epinion har lavet for Danske Familieadvokater.

I undersøgelsen er gifte danskere blevet spurgt, om de kender reglerne for deling af pension ved skilsmisse. Mere end 20 procent har svaret, at de slet ikke kender reglerne, og 16 procent har svaret, at de tror, at pensionsordningerne deles ligeligt mellem ægtefællerne, som den øvrige formue, men det er ikke tilfældet.

Ifølge advokat Karen Wung-Sung fra Advodan Holbæk København er det overraskende, at der stadig er stor uvidenhed om reglerne, da det betyder, at mange potentielt kan komme i økonomiske problemer, hvis deres ægteskab går i stykker.

 

Regler om deling af pensioner ved skilsmisse

Hovedreglen er, at ægtefæller hver især beholder deres pensionsordninger, hvis de er ”rimelige”. Det gælder både for rate-, kapital- og livrentepension.

Som udgangspunkt er en pensionsopsparing ”rimelig”, hvis den svarer til normalen for det gældende fag og uddannelsesniveau. Fx er overenskomstbestemte pensionsordninger og/eller arbejdsmarkedspensioner ”rimelige”, også selvom der er stor forskel på værdien af pensionerne, fordi den ene fx er direktør, og den anden er sygeplejerske.

Går jeres pensioner under betegnelsen ”ikke rimelige”, kan pensionen blive delt mellem jer, hvis I bliver skilt. Det kan fx være, hvis I har tegnet en ekstra privat pensionsordning.

Advokat Karen Wung-Sung uddyber, at det er skifteretten, som vurderer, om en pension er ”rimelig” eller ”ikke rimelig”. Den ene ægtefælle kan have ret til en kompensation fra den anden ægtefælle – fx hvis den ene af jer har gået hjemme i en periode pga. familien og derfor ikke har sparet op til pensionen i samme omfang som den anden ægtefælle.

 

Deling af pension, hvis I har en ægtepagt

Hvis I opretter en ægtepagt, kan I selv bestemme, hvordan I vil dele jeres pensionsordninger i tilfælde af skilsmisse. Det bør særligt overvejes i tilfælde, hvor I fx har sparet skævt op på pensionerne pga. skattemæssige fordele. I kan dog ikke aftale deling af livrenter, som er en særlig type pensionsopsparing. En ægtepagt skal tinglyses for at være gyldig

Læs mere om deling af pension ved skilsmisse.

 

Få hjælp af en advokat fra Advodan

Hos Advodan kan vi hjælpe dig, hvis du og din ægtefælle går fra hinanden. Vi han hjælpe dig med juridisk rådgivning fx i tilfælde af spørgsmål om din økonomi efter skilsmisse, samt hvilke andre områder udover pensionen, som kan påvirke din økonomi. Kontakt os for en uforpligtende snak.

 

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?