PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Skal du bytte en julegave? Sådan er bytteretten i butikker og på nettet

Har du fået en sweater i en forkert størrelse, eller ville du hellere have haft et brætspil end en bog i julegave? Så skal du være opmærksom på, at bytteretten afhænger af, om julegaven er købt i en butik eller over nettet – og om sælger har valgt at tilbyde køberen rettigheder udover de lovpligtige.

Hvad er bytteretten for gaver købt på nettet?

Du har ikke bytteret for julegaver købt på nettet, medmindre webshoppen har valgt at tilbyde det. Til gengæld har gavegiveren som udgangspunkt ret til at fortryde købet og få pengene retur. Fortrydelsesretten gælder normalt ikke ved specialfremstillede varer, flybilletter og arrangementer.

Fakta om fortrydelsesret for julegaver købt på nettet

Som udgangspunkt er fortrydelsesfristen ved nethandel 14 dage – men mange webshops tilbyder en længere frist, særligt i forbindelse med julen. Vær opmærksom på, at fristen ikke gælder fra den dag, du modtog gaven, men fra den dag, gavegiveren gjorde.

Vil du returnere din julegave, skal du alliere dig med gavegiveren. Ofte kræver det en returseddel – som gavegiveren er i besiddelse af – at returnere gaven, og pengene vil normalt gå ind på gavegiverens konto og ikke din.

Webshoppen skal meddeles, at I ønsker at returnere gaven, inden fortrydelsesfristen udløber. Herefter har I yderligere 14 dage til at sende varen tilbage. I skal kun betale returneringsudgifter, hvis det på forhånd er oplyst. Webshoppen skal refundere både købesum og evt. forsendelsesudgift ved købet.

 

Det skal du vide, hvis du vil returnere en julegave købt på nettet

Hvis din julegave skal sendes retur, må du kun prøve den, som du ville have gjort det i en butik. Er gaven et par sko, må du altså gerne prøve dem, men du må ikke prøve en læbestift. Du må heller ikke bryde plomberingen, hvis der er sådan en på gaven. Er denne brudt kan webshoppen nægte at tage gaven retur.

Det er også godt at vide, at du i nogle tilfælde kan slippe for arbejdet med at sende en gave retur. Har webshoppen fysiske butikker, er det nemlig ofte også muligt at returnere gaven dér. Ønsker du det, skal du formodentlig medbringe en kvittering fra gavegiveren.

Er din julegave bestilt online, men til afhentning i sælgers fysiske butik? Så er det stadigvæk reglerne for nethandel, der gælder.

Hvad er bytteretten for gaver købt i butik?

Ligesom ved nethandel har man ikke en lovbestemt bytteret for gaver, der er købt i en butik. Det er en service, butikkerne kan vælge at tilbyde. Det samme gælder for returret, der betyder, at du får pengene for gaven tilbage. Returret for varer købt i butik er altså ikke en egentlig ret, som fortrydelsesretten for varer købt på nettet er det.

Er der byttemærke på din gave, kan den byttes inden for fristen angivet på byttemærket. Er der ikke byttemærke på, står det på kvitteringen, om der er bytteret, og hvor lang tidsfristen er. Du kan også spørge til bytteretten i butikken.

 

Det skal du vide, når du vil bytte en julegave købt i butik

Der er to ting, du skal være opmærksom på, hvis du gerne vil udnytte bytte- eller returretten for en gave købt i butik:

  1. Er der ikke byttemærke på gaven, skal du normalt fremvise en kvittering, der viser, at gaven er købt i butikken – eller kæden –, hvor du ønsker at bytte eller returnere den. Den skal du altså efterspørge hos gavegiveren.
  2. Gaven må ikke være brugt, hvis den skal kunne byttes eller returneres. Ved nogle varer må emballagen ikke være brudt.
Returnerer du en gave, som er billigere nu, end da gavegiveren købte den? Så har du som udgangspunkt ret til at få det oprindelige beløb tilbagebetalt.

Vil du vide mere?

0 kommentar

0 / 700 tegn