Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Det bliver billigere at generationsskifte familievirksomheden

  • Af Mette Rasmussen, ADVODAN
  • 20. apr 2017

Som del af finansloven i 2016 varslede regeringen en nedsættelse af den såkaldte bo- og gaveafgift for familieejede virksomheder. Det har nu udmøntet sig i et egentligt lovforslag, som skatteministeriet netop har fremsat.

”Bliver lovforslaget vedtaget, kan man som virksomhedsejer se frem til en væsentlig forbedring af vilkårene, hvis man overdrager virksomheden til et medlem i den nærmeste familie”, fortæller advokat og skatteekspert Lise Aagaard fra ADVODAN i Glostrup.

”Som reglerne er i dag, skal der betales 15 procent i bo- og gaveafgift i forbindelse med et generationsskifte til fx sin søn eller datter. Med de nye regler bliver afgiften gradvist sat ned frem mod 2020, hvor den kommer helt ned på 5 procent. Det betyder, at der er en forholdsvis stor besparelse at hente, hvis man har mulighed for at vente lidt”.

Krav til virksomheden og ejeren

Ifølge Lise Aagaard gælder de nye regler kun i forbindelse med generationsskifte af reelle og aktive virksomheder og ikke såkaldte passive virksomheder eller ”pengetanke”.  

”Lovforslaget indeholder derfor krav om, at virksomhederne skal leve op til reglerne om skattemæssig succession for at kunne benytte de lavere afgifter. Samtidigstilles der krav til virksomhedens ejerskab før og efter overdragelsen samt om en aktiv deltagelse i virksomheden”, understreger hun.

Disse betingelser skal være opfyldt for, at virksomheden kan benytte den lavere afgift:

  • Overdragelsen skal ske til den nære familie, dvs. den kreds, hvortil der i dag betales 15 procent i bo- og gaveafgift (fx børn).
  • Det er kun ved overtrædelse af reelle erhvervsvirksomheder, at den lavere afgift kan benyttes. Reglerne gælder fx ikke for gaver og arv i almindelighed. Derfor skal afgiftsnedsættelsen baseres på successionsreglerne i skattelovgivningen, uanset om man faktisk har valgt at benytte successionsreglerne ved overdragelsen.
  • Man skal have ejet virksomheden, der overdrages, i mindst et år forud for overdragelsen og have deltaget aktivt i virksomheden. Aktiv deltagelse svarer til en arbejdsindsats på mindst 50 timer pr. måned.
  • Den nye ejer skal opretholde ejerskabet i mindst tre år.

Hvis lovforslaget vedtages, kommer nedsættelsen af bo- og gaveafgiften til at gælde med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2016. Det betyder, at der kan blive tale om genoptagelse af eventuelle afgiftsberegninger foretaget efter de tidligere regler, hvis boet/gaven er omfattet af den nedsatte afgift.

Læs mere om generationsskifte

Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Selskabskonstruktion og virksomhedsformer Selskabskonstruktion og virksomhedsformer

Se og læs guides, e-bog, tidslinje og infografikker om sikker virksomhedsdrift og konstruktion.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.109 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.109 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.