Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ny højesteretsdom: Gebyr for folkeregisteroplysning må ikke pålægges skyldner

  • Af Pia Eskildsen
  • 02. jun 2017
  • 9 Spørgsmål & svar

I den konkrete sag havde en kreditor lagt 53 kroner oven i skyldnerens gæld på baggrund af en udgift til en folkeregisteroplysning fra CPR-registeret. Men det kan man ifølge Højesteret ikke, fordi dette beløb er indeholdt i de normale inkassoomkostninger.

Ifølge advokat Simon Mortensen fra ADVODAN Lolland-Falster er det af og til nødvendigt at hente en folkeregisteroplysning, når en skyldner flytter uden at meddele sin nye adresse til kreditor eller inkassoadvokaten.

”Mange advokatfirmaer er tilmeldt en såkaldt datavagt, som betyder, at skyldners nye adresse automatisk opdateres uden ekstra arbejde eller ekstra udgifter. Men hvis skyldner ændrer adresse og har adressebeskyttelse, så kan denne ikke fås via ”gængse” metoder med opslag på nettet. I de tilfælde skal der i stedet rettes direkte henvendelse til Borgerservice som håndterer folkeregisteroplysninger – og det er ikke blot et par klik for inkassomedarbejderen,” siger Simon Mortensen og fortsætter:

”Det ekstra arbejde i denne proces udgør en udgift for kreditor og inkassoadvokaten. Alligevel kommer Højesteret frem til, at denne udgift ikke kan pålægges debitor, men er indeholdt i advokatens inkassoomkostninger”.  

Gebyret for en folkeregisteroplysning varierer fra kommune til kommune.

Vil du vide mere?
Spørgsmål
Lisa Poulsen
12-06-2017 14:33:18

Jeg er blevet opkrævet rykkergebyr og inkasso honorar, på trods af at regninger er sendt til anden adressen end min Folkeregister adresse?

Besvar indlæg
Simon Mortensen
19-06-2017 14:12:41

Hej Lisa.

Påkrav om betaling, såvel som rykkere og inkassoskrivelser skal naturligvis fremsendes korrekt til debitor, forinden man kan påstå gebyrer og omkostninger tillagt som følge af den manglende betaling.

Dette betyder dog ikke at der altid skal ske fremsendelse til folkeregisteradressen, hvorfor det er afgørende hvilken tilknytning, om nogen, du måtte have til den adresse hvortil regningerne er sendt frem til.

Du er velkommen til at kontakte mig for en yderligere drøftelse af ovenstående således at jeg bedre vil kunne give dig et korrekt svar på dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Simon Mortensen

Med venlig hilsen
Simon Mortensen
Simon Mortensen Advokat | ADVODAN Maribo Se faglig profil
Besvar indlæg
Kåre
10/17/2018 10:53:45 AM

Vi har lejet vores sommerhus privat ud til en lejer, der ligger ikke en lejekontrakt(lejer havde booket huset forrige år gennem bureau) Nu er situationen den at lejer trods gentagene henvendelser ikke har overført leje.

Vi har et underskrevet dokument på den aftalte leje samt forbrug.
Vi har også modtaget en postering fra vedkomnes pengeinstitut hvoraf det fremgår at man havde overført penge. Ved henvendelse til vores egen bank, kan de ikke se at pengene er kommet og afsenders bank er også uforstående over dette, da der aldrig er sat en overførsel i gang.


Hvad har jeg af muligheder for at få mine penge hjem?

Mvh Kåre

Simon Mortensen
10/22/2018 9:21:36 AM (1)

Hej Kåre.

Kravet kan søges indrevet via inkasso. Fremkommer betaling ikke frivilligt vil det være muligt at fremsende sagen til fogedretten via et betalingspåkrav (hvis kravet ikke overstiger 50.000,00 kr.).

Svarer debitor ikke på det forkyndte betalingspåkrav opnår du dom for dit tilgodehavende som så vil kunne inddrives ved indkaldelse af debitor til fogedretten, hvor han bliver afkrævet svar på hans økonomiske situation og de aktiver han måtte eje, som kan stå til sikkerhed for gælden.

Med venlig hilsen
Simon Mortensen
Simon Mortensen Advokat | ADVODAN Maribo Se faglig profil
Besvar indlæg
Eva Stampe
5/22/2019 11:48:42 AM

Min datter modtager et betalingpåkrav den. 14.05 på x antal kr. og et nyt igen dagen efter den15.05 men nu indeholdt inkassoomk. Skriver til dem at vi ikke kan forstå hvorfor hun lige pludselig får ekstra gebyrer på sin regning. Deres svar; fordi jeg har spurgt ind til hendes skyld, samt at den regning fra den 14.05 var en fejl. Kan man det ??
Den 1. Regning betales. Og grundet bekymring om hvad de inkassofirmaer kan finde på, vælger vi at betale deres inkassoomk. Som er pålagt den regning hun modtog dagen efter, med en skrivelse til dem at den pludselige ekstra opkrævning er betalt i proces. Hvordan er retspraksis i dette. ?
Mvh. Eva

Besvar indlæg
Simon Mortensen
5/27/2019 9:20:56 AM

Hej Eva.

Hvis i modtager en opgørelse af kravet uden omkostninger, kan i med rette betale og betragte sagen som afsluttet. Når de at fremsende et nyt med omkostninger, og betingelserne for at pålægge dem er tilstede, kan de gøre kravet gældende.

Du er velkommen til at kontakte mig hvis du har spørgsmål.

Med venlig hilsen
Simon Mortensen
Simon Mortensen Advokat | ADVODAN Maribo Se faglig profil
Besvar indlæg
Per Andersen
7/15/2019 6:55:07 PM

Jeg har boet hos et boligselvskab.
Hvor det opstod uenighed omkring beløbet i flytterapporten med boligselvskabet.

Sagen kom i beboernævnet som fandt en del af kravet fra boligselvskabet ikke var berettiget.
Nu har boligselvskabet sendt kravet til inkasso igennem advokat.
Det henvises i kravet til den oprentlige flytteopgørelse, fratrukket det ikke anerkendte beløb i bolignævnet.
Men tillagt renter, gebyr, inkasso gebyr, inkasssomkostninger -og påkrav om forbrugsudgifter.

Disse forbrugsudgifter er aldrig blevet dokumenteret af boligselvskabet, dette tros flere anmodninger til boligselvskabet omkring dette.
Kravene fra boligselvskabet hører under År 2016/2017 og ÅR 2017/2018.
Og flyttekravet År 2018.

Har boligselvskabet krav på inkassoomkostninger, renter m.m.
Kan kravet gøres gældende i fogedretten uden dom?
Har jeg et modkrav i forbindelsen med forbrugsomkostningerne hvor boligselvskabet ikke har ville fremlægge et regnskab over forbruget?
Jeg har indbetalt aconto til forbrug.


Besvar indlæg
Simon Mortensen
8/13/2019 2:09:46 PM

Hej Per.

Inkassoomkostninger kan kræves ved forsinket betaling og efter rykkere og inkassovarsel der skal være afgivet i overensstemmelse med inkassolovens § 10.

For at kravet skal kunne gøres gældende i fogedretten skal der ligge et gyldigt fundment, altså med mindre du erkender, skal der ligge en dom.

Når du har betalt aconto til forbrug, er udlejer forpligtet til at forelægge dig et gyldigt forbrugsregnskab til gennemgang og med klageadgang. Er dette ikke sket kan kravet på forbruget være fortabt for udlejer.

Med venlig hilsen
Simon Mortensen
Simon Mortensen Advokat | ADVODAN Maribo Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Inkasso Inkasso

Vil du vide mere? Læs guides og prøv vores inkassoberegner. Du kan også tage downloade gratis skabeloner til rykkere og læse vores håndbog.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.