Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Ny markedsføringslov: Husk at opdatere ansættelseskontrakterne

  • Af Pia Eskildsen
  • 16. aug 2017

Den 1. juli 2017 trådte den nye markedsføringslov i kraft, og i den forbindelse blev der rykket rundt på et par af paragrafferne i loven.

Helt konkret er indholdet i den tidligere §1 flyttet til §3 i den nye lov, og indholdet i den tidligere §19 er flyttet til §23. Selve bestemmelserne i paragrafferne er ikke ændret, så det er ikke nødvendigt at ændre på det konkrete indhold i de gældende kontrakter. Det fortæller advokat Karsten Holt fra ADVODAN.

”Som arbejdsgiver skal du sørge for at opdatere henvisningerne i eksempelvis ansættelseskontrakter, opsigelsesbreve, fratrædelsesaftaler og personalepolitikker. Hvis du en dag står en i tvist med en medarbejder, hvor der er brug for kontrakterne, står du generelt stærkere, hvis dine kontrakter er 100 procent opdaterede i forhold til gældende lovgivning. Reglerne i markedsføringsloven vil gælde alligevel, men den pædagogiske virkning ved at fremhæve dem i kontrakten går fløjten, hvis medarbejderen pga. forkerte henvisninger ikke kan finde bestemmelserne i loven, ” siger han.

God markedsføringsskik – fra §1 til §3
Generalklausulen, der forbyder handlinger mod god markedsføringsskik, stod tidligere i §1 i markedsføringsloven. Den hører nu til i §3. Generalklausulen supplerer lovens mere specielle regler og skal sikre et bredt værn mod fx aggressiv eller stødende reklame, urimelig handelspraksis, udnyttelse af konkurrenter, efterligninger, urimelige forbrugeraftalevilkår og beskyttelse af privatlivets fred. Reglen kan anvendes af forbrugerombudsmanden med henblik på forbud og erstatning i retssager ved domstolene.

Ifølge Karsten Holt er bestemmelsen blandt andet blevet anvendt i situationer, hvor en gruppe medarbejdere har sagt op kollektivt for at starte en virksomhed op i direkte konkurrence med arbejdsgiveren – og baseret på denne forretningsmodel.

Beskyttelse af erhvervshemmeligheder – fra §19 til §23
Den tidligere §19, der handler om beskyttelse mod udnyttelse af arbejdsgivers erhvervshemmeligheder, er flyttet til §23 i den nye lov. Bestemmelsen i paragraffen forbyder medarbejdere uretmæssigt at skaffe sig kendskab til erhvervshemmeligheder og videregive eller misbruge dem.

”Man kan ikke forhindre en medarbejder i at benytte sin generelle brancheerfaring i et nyt job, men eksempelvis målrettet henvendelse til den tidligere arbejdsgivers kunder – baseret på insider-viden om kundekartoteket, priskalkulationer mv. – vil være i strid med bestemmelsen, ” siger Karsten Holt og fortsætter:

”Det er vigtigt at understrege, at bestemmelserne i markedsføringsloven ikke erstatter konkurrence- og kundeklausuler, men alene går efter at ramme meget grov adfærd og misbrug af virksomhedsspecifik viden”.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Markedsføringsloven Markedsføringsloven

Du kan undgå konflikter og bøder ved at kende reglerne inden for markedsføring.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.707 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.707 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.