Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Nu bliver det nemmere at klage over p-bøder

  • 08. aug 2018
  • 6 Spørgsmål & svar

”Indtil nu har det været dyrt og besværligt at klage over en urimelig p-bøde hos et privat p-selskab. P-selskaberne er ofte svære at komme i kontakt med, og det er heller ikke tit, at man som forbruger får medhold i en klage. Da p-bøder ofte ikke er højere end 1000 kr., kan man ikke klage til forbrugerklagenævnet. Det har indtil nu betydet, at man skulle gå i retten med sagen, og det kan let gå hen at blive en dyr affære, da sagsomkostninger ofte ender op med at være langt højere end selve p-bøden” forklarer advokatfuldmægtig Anne Fredholm fra ADVODAN Holbæk.

Ifølge Anne har det formodentligt afholdt mange forbrugere fra at klage. Men med det nye klagesystem er det blevet lettere og billigere at klage. Her bliver man - modsat ved domstolen - ikke pålagt yderligere udgifter, hvis man ikke får medhold i klagen. 

Dog vil man som forbruger opleve, at selve p-bøden er højere en tidligere, hvis den er udstedt af et privat parkeringsselskab. Stigningen skyldes, at det er de private p-selskaber, som skal finansiere det nye klagenævn.

Fakta: Sådan klager du til Parkeringsklagenævnet

Inden du indsender din klage, skal du være opmærksom på følgende ting:

  • P-bøden skal være udstedt ifm. parkering på et offentlig tilgængelig privat område (fx parkeringsplads ved et shopping center). Har du fået en p-bøde ved parkering på en offentlig vej, skal du klage til kommunen.
  • Klagenævnet behandler kun sager, hvor p-bøden er udstedt efter den 1. juli 2018.
  • Du kan kun klage, hvis du selv har foretaget parkeringen.
  • Før du kan indsende en klage til klagenævnet, skal du først have klaget til det private parkeringsselskab, som enten skal have afvist din klage eller undladt at reagere på henvendelsen inden for tre måneder.
  • Klagen kan indsendes via deres hjemmeside eller til deres mail
  • Når du klager, skal du vedhæfte en kopi af din klage til parkeringsselskabet og kopi af klageafvisningen. Har du ikke fået svar på din klage inden for de tre måneder, skal du i stedet vedhæfte en kvitteringsmail, som bevis for, at selskabet har modtaget din klage. 
  • Når du indsender en klage, skal du betale et klagegebyr på 175 kr. Du får tiltagebetalt gebyret, hvis du får medhold i din klage.
Vil du vide mere?
Anne Fredholm

Anne Fredholm

Advokatfuldmægtig | Vis faglig profil
Spørgsmål
michael madsen
12/3/2018 11:26:54 AM

Spørgsmål 1
Vil høre om det kan være rigtigt at man kan få en bøde på sin egen adresse, vi fik en bøde lørdag 1/12-18, da vi havde solgt vores gamle bil om torsdagen som har en digital tilladelse og købte en ny fredag aften, vi har ingen mulighed for at skifte vores nummerplade til den nye da vi ikke har nogen kode til at gøre det med, og vi har heller ingen gæstekort, og man kan ikke kontakte ejendomskontoret en fredag aften eller i weekenden, der er ingen andre steder at parkere og når man har en dobbelt diskusprolaps i ryggen skal man holde tæt på sin adresse da men ikke kan gå ret langt.

vi prøvede at ringe ind til deres service telefon og de kunne heller ikke gøre noget,
vi har jo tilladelse til at holde på området da vi bor der, så det kan jo ikke passe man skal modtage en bøde når man ikke har nogen form for mulighed for at ændre sin tilladelse til den nye bil.


Spørgsmål 2

Må de overhovedet give bøder ud i området når aftalen IKKE er godkendt ml. Q-park og AAB hos Kommunalbestyrelsen hvilket den skal være i følge loven, da da det er en privat fællesvej. Det betyder, at kommunen fortsat er vejmyndighed og derfor skal godkende, at pladserne kan reserveres til beboerne i henhold til privatvejsloven.

Privatvejslovens § 57. Grundejerne må ikke foretage ændringer ved en privat fællesvejs indretning eller anlæg,
afspærre vejen eller etablere eller ændre foranstaltninger med henblik på regulering af færdslen, jf. færdselslovens §§ 92, 92a og 100,
uden kommunalbestyrelsens og politiets godkendelse.

Besvar indlæg
Anne Fredholm
12/20/2018 5:32:31 PM

Hej Michael,

Tak for dit spørgsmål.

Såfremt bøden er begrundet i manglende parkeringtilladelse eller gæstekort, lyder den umiddelbart berettiget.

Der tages desværre ikke højde for din helbredsmæssige situation, medmindre tilfældet er omfattet af nogle særlige regler, f.eks. reglerne om handicapparkering, som kræver et særligt handicapparkeringskort.

Spørgsmål 2 kan jeg desværre ikke svare på ud fra de oplysninger, som du kommer med, men du er velkommen til at sende en mail til anfr@advodan.dk, så kan vi drøfte sagen.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Dennis
2/27/2019 8:37:52 PM

Hej, jeg har idag modtaget en p- bøde. Jeg parkerede på Mcdonalds hvor man må parkere en time med påbud om indstilling af p-skive. Jeg tjekkede at tiden passede på min automatiske p -skive. pskiven står til 18.41 og jeg kommer ud til bilen igen kl. 19.14, hvor der ligger en pbøde i forruden. I bøden har pvagten skrevet 14:30 som der står på den gamle pskive, dvs jeg stadig har min analoge pskive til at sidde i. Kan P selskabet afgive bøde pga. 2 pskiver, jeg har hørt at de ikke må afgive bøder pga. 2 pskiver da private selskaber ikke må give p-bøder i henhold til færdselsloven.

Anne Fredholm
2/28/2019 4:07:33 PM

Hej Dennis,

Tak for dit spørgsmål.

Det er desværre dig, der bærer risikoen for den usikkerhed det medfører, at have to p-skiver i bilen. Eftersom den ene p-skive viste kl. 14.30 og bilen holdt parkeret mere end én time efter dette tidspunkt, er bøden således berettiget.

Der er ikke tale om en p-bøde i henhold til færdselsloven men derimod i henhold til reglerne på den private parkeringsplads.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Anders
3/9/2019 4:06:29 PM

Hej
Jeg var i Leos Legeland har fået en parkeringsbøde af ONEPARK. Jeg har overset deres skiltning, hvor jeg efterfølgende har læst af man skal tjekke ind på en iPad i Leos Legeland, for at må holde på deres parkeringsplads. Jeg har dokumentation for at jeg var i Leos legeland i det tidsrum jeg har fået en parkeringsbøden og bestyreren fra Leos har også bekræftet det på mail til mig.
Kan det virkelig passe at det er i orden at ONEPARK ser bort fra yderligere dokumentation og alene henviser til deres skiltning?
vh Anders

Anne Fredholm
3/22/2019 8:50:02 AM

Hej Anders,

Når du parkerer på en privat parkeringsplads, accepterer du som udgangspunkt de vilkår, der er opstillet på den pågældende parkeringsplads. Det kræver dog, at reglerne fremgår på en klar og forståelig måde. Hvis dette var tilfældet, er bøden formentlig berettiget, selvom du var i Leos Legeland mens din bil var parkeret på deres parkeringsplads.

Hvis reglen omkring indtjekning på legelandets iPad derimod ikke fremgik klart og tydeligt af f.eks. skiltning på parkeringspladsen, har du mulighed for at klage over bøden. I så fald skal du i første omgang klage til parkeringsselskabet.

Med venlig hilsen
Anne Fredholm

Med venlig hilsen
Anne Fredholm
Anne Fredholm Advokatfuldmægtig | ADVODAN Holbæk Se faglig profil
Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.524 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.524 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.