Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Lovforslag skal gøre det nemmere for virksomheder at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft

  • Af Simone Lehmann Plett, ADVODAN
  • 19. mar 2019

Advokat Fatma Yandim fra ADVODAN Næstved er specialist i udlændingeret og gennemgår her tre af kerneområderne, regeringen vil ændre, hvis lovforslaget vedtages.   

En nedjustering af beløbskravet

I dag er det muligt for udenlandske medarbejdere at få tildelt arbejds- og opholdstilladelse i Danmark, bl.a. hvis deres årlige løn ligger på mindst 426.985,06 kr. Beløbsgrænsen har været opadgående de senere år, men en nedjustering kan være på vej.

”Nedsættes beløbsgrænsen til 350.000 kr., som det foreslås, vil flere udenlandske medarbejdere kunne få arbejde i Danmark. Dog vil det kun gælde for dem, der kommer fra et af top-30 landene, som Danmark har stor samhandel med,” fortæller Fatma Yandim.    

En udvidet positivliste

Positivlisten er en liste over de erhverv, hvor der i Danmark er mangel på højt kvalificeret arbejdskraft. En udvidelse af listen vil betyde, at den fx skal indeholde flere stillingsbetegnelser.

”Med flere erhverv og stillingsbetegnelser på positivlisten vil den i højere grad afspejle den reelle efterspørgsel, der er på arbejdskraft. Derudover skal alle stillingsbetegnelser tidligst kunne udgå to år efter indførsel. Således bliver positivlisten mere forudsigelig for virksomhederne,” forklarer Fatma Yandim.   

En mindre restriktiv fast track-ordning

Som reglerne er i dag, skal en virksomhed som minimum beskæftige 20 fuldtids- og fastansatte for at kunne benytte sig af fast track-ordningen. Dette er blot én af restriktionerne, som regeringen vil løsne op for.

”Det skal blive nemmere og hurtigere for virksomheder at ansætte udenlandsk arbejdskraft. Derfor skal kravet nedsættes fra 20 til 5 fuldtids- og fastansatte medarbejdere. Det giver blandt andet nystartede virksomheder gode muligheder for at rekruttere,” siger advokaten og fortsætter:

”Bliver en virksomhed inden for 2 år gentagne gange straffet efter udlændingeloven eller med en bøde på minimum 20.000 kr., vil virksomheden miste sin fast track-certificering. Fremover kan det dog blive sådan at virksomheder, der begår mindre fejl, ikke automatisk mister deres certificering.”   

Vedtages lovforslaget, træder det i kraft d. 1 juni i år. ADVODAN følger op med en artikel, skulle forslaget blive vedtaget.

Vil du vide mere?
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Ansættelse og medarbejdere Ansættelse og medarbejdere

Som arbejdsgiver har du en lang række forpligtelser over for dine medarbejdere.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.693 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.693 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.