Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

6 spørgsmål og svar om coronavirus og din ansættelse

  • Af Amanda Ellekilde Jørgensen, ADVODAN
  • 17. mar 2020
  • 4 Spørgsmål & svar

Mange arbejdspladser kæmper i disse dage med færre ordrer og kunder på grund af coronavirussen – og det giver anledning til bekymring hos mange privatansatte.

”Det er helt forståeligt, at mange frygter for deres job eller ferie i den særlige situation, Danmark står i lige nu. Arbejdsgiverne er pressede, og det kommer til at påvirke lønmodtagerne i mange virksomheder den kommende tid,” fortæller advokat Steen Marslew fra ADVODAN Holbæk. Han besvarer her 6 af de vigtigste spørgsmål, du måske står med, hvis din arbejdsplads er ramt af coronakrisen.

Kan jeg blive opsagt på grund af coronavirus?

Ja, det kan du: Mange arbejdsgivere vil godt kunne opsige deres medarbejdere på grund af de økonomiske konsekvenser forbundet med coronavirus.

Mange arbejdspladser løber i denne tid tør for arbejde, i takt med at de løber tør for materialer eller kunder. Hvis din arbejdsgiver står i den situation, kan han eller hun godt afskedige dig.

Trods de usædvanlige omstændigheder skal de almindelige regler for opsigelse følges. Din arbejdsgiver skal altså have en saglig grund til at afskedige dig. Hvis han eller hun ikke kan beskæftige dig på grund af manglende ordrer, kunder eller generelt tab i omsætning, vil der være tale om en saglig grund.

Kan min arbejdsgiver sætte mig ned i løn eller tid?

Din arbejdsgiver vil formodentlig gøre alt, hvad han eller hun kan, for at undgå fyringer. Derfor kan det godt komme på tale, at du bliver sat ned i løn eller tid – men ikke uden at du frivilligt indvilliger i det.

Vælger du at gå ned i tid, kan du muligvis få supplerende dagpenge, som svarer til nedgangen i din arbejdstid og dermed løn. Det gælder dog kun, hvis du opfylder betingelserne for initiativet om arbejdsfordeling i regeringens 2. coronahjælpepakke.

Hvis du ikke vil lave en aftale om nedsat løn eller tid med din arbejdsgiver, skal de almindelige varslingsregler i din ansættelseskontrakt eller overenskomst følges. Du kan godt nægte nedgangen i din arbejdstid eller løn, men så skal du være klar over, at alternativet kan være en afskedigelse.

Har jeg krav på løn, hvis jeg bliver syg eller sendt hjem?

Om du har krav på løn, hvis du bliver sendt hjem, afhænger af din situation. Er du smittet med coronavirus, har du under alle omstændigheder ret til løn på samme måde som under andre former for sygdom. Det er dog en god idé at skaffe en lægeerklæring.

Du er blevet sat i karantæne af sundhedsmyndighederne

I princippet har du ikke ret til løn, når du er sendt i karantæne af din læge, hvis du ikke rent faktisk er syg med coronavirus. Der vil dog være tale om en vurdering af den konkrete situation, for hvis du har været udsat for særlig smittefare, kan det muligvis sidestilles med egentlig sygdom. I så fald vil du være berettiget til at modtage løn i perioden.

Du er blevet sendt hjem af din arbejdsgiver

Hvis du er fastansat, og din arbejdsgiver sender dig hjem, har du krav på fuld løn under hjemsendelsen. Hvis det er muligt for dig at arbejde hjemmefra – evt. med en anden type opgaver end normalt – har du pligt til at gøre dét.

Hvis du ikke er fastansat, men har krav på et bestemt antal timer eller vagter ifølge din ansættelseskontrakt, har du ret til løn for dem som normalt. Din arbejdsgiver kan dog godt sende dig hjem uden løn, hvis du ikke har en kontrakt, der garanterer dig en fast arbejdsmængde.

Du har selv valgt at blive hjemme på grund af smittefare

Hvis du ikke har aftalt det med din arbejdsgiver, kan du ikke sende dig selv i hjemmekarantæne. Det betragtes som ulovlig udeblivelse og betyder, at din arbejdsgiver har ret til at bortvise dig fra arbejdspladsen.

Er du bange for at blive smittet, bør du tale med din arbejdsgiver om det. Hvis du er i risikogruppen, kan du også bede din læge om en vurdering. Sender din læge dig i hjemmekarantæne, har du ret til fuld løn – men hvis det er muligt, skal du fortsætte dit arbejde hjemmefra.

Har jeg ret til at afholde allerede planlagt ferie?

Hvis din ferie er påbegyndt, kan din arbejdsgiver ikke tvinge dig til at møde på arbejde igen. Er du endnu ikke gået på ferie, kan den godt blive udskudt, hvis virusudbruddet gør det nødvendigt af hensyn til virksomhedens drift. I så fald skal din arbejdsgiver erstatte dit tab.

Har du planlagt en rejse i din ferie – fx i forbindelse med påsken – skal du være opmærksom på, at det kan få konsekvenser for din løn, hvis du tager afsted som planlagt. Bliver du syg med coronavirus eller sendt i karantæne efter en tur til Italien, kan det betragtes som selvforskyldt. Derfor risikerer du at miste din ret til løn under din sygdom eller karantæne.

Kan jeg blive pålagt at afholde ferie uden varsel?

Normalt skal din arbejdsgiver give dig en måneds varsel for afholdelse af restferie og tre måneders varsel for afholdelse af hovedferie. Men fordi Danmark står i en ekstraordinær situation, gør andre regler sig gældende end normalt.

Hvis din arbejdsgiver kæmper med nedgang i omsætningen, kan han eller hun godt tvinge dig til at afholde restferie og endda også hovedferie med kun en enkelt dags varsel. Du kan også blive pålagt at afspadsere og afholde feriefridage og omsorgsdage, som selv ikke under normale omstændigheder kræver særligt varsel.

Hvor kan jeg få hjælp?

Der er rigtig mange faktorer på spil i forbindelse med coronakrisen: problemer med børnepasning, afskedigelser, rejser og meget mere. Hvor du kan få hjælp, afhænger meget af din konkrete situation. I forhold til dit job anbefaler ADVODAN, at du først og fremmest taler med din arbejdsgiver, så I kan forsøge at finde en løsning på dit problem i fællesskab.

I ADVODAN står vi klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for juridisk rådgivning om din ansættelse. Vi kan blandt andet hjælpe dig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din afskedigelse eller inddragelsen af din ferie er berettiget. Kontakt dit lokale ADVODAN-kontor i dag.

Læs: ADVODAN følger myndighedernes anbefalinger og passer på vores kunder.

Se også ADVODANs COVID-19 oversigt her, hvor du kan få et samlet overblik over de juridiske problemstilliger som følger COVID-19 og regeringens tiltag.

Vil du vide mere?
Steen Marslew

Steen Marslew

Advokat og partner | Vis faglig profil
Spørgsmål
Charlotte
4/12/2020 11:38:54 AM

Jeg blev sat ned i tid, fra 37 timer pr. uge, til 16 timer, jeg har ikke ret til supplerende dagpenge, jeg er enlig forsørger, og har jo de samme udgifter som før krisen, jeg kan ikke betale mine faste udgifter med kun 16 timer om ugen, hvor kan jeg få penge for de resterende timer, op til 37 timer ?

Besvar indlæg
Steen Marslew
4/21/2020 12:05:51 PM

Hej Charlotte.

Hvis du ikke kan finde et andet job, hvor du sideløbende kan arbejde de øvrige ca. 20 timer, så kan du vælge at betragte varslingen om nedgang i timer som en opsigelse af hele ansættelsesforholdet, hvorefter du fratræder ved varslets udløb.

Herefter kan du få fulde dagpenge, hvis du ikke kan finde et andet arbejde med 37 timer.

mvh. Steen Marslew

Besvar indlæg
Heidi
4/23/2020 10:30:53 AM

Hej Steen, jeg er blevet opsagt pr 31/3 jvf funktionærloven og grundet manglende omsætning for virksomheden. Pr 1/4 sender virksomheden medarbejdere hjem under regeringens hjælpepakke og det oplyses i samme mail, som min fyring. Jeg er den eneste, der er blevet opsagt i virksomheden. Må de det? Fyre og hjemsende samtidig? eller er skillelinjen 31/1 og 1/4 ikke anset som "samme periode"? Jeg har forstået formålet med støttepakkerne som at det netop var for ikke at skulle fyre nogle. På forhånd tak for svar. Hilsen Heidi

Steen Marslew
4/28/2020 3:55:38 PM

Kære Heidi.

Ja - virksomheden må ikke opsige medarbejdere i den periode, hvor de har hjemsendt medarbejdere under lønkompensationsordningen - men da du er opsagt forinden, kan virksomheden godt modtage kompensation for øvrige medarbejdere.

Mvh. Steen Marslew

Besvar indlæg
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.
Ansættelse og arbejde Ansættelse og arbejde

Når du er ansat i en virksomhed, har du rettigheder, som din arbejdsgiver skal overholde.

Læs mere her

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.