PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

6 spørgsmål og svar om coronavirus og din ansættelse

Er du i tvivl om, hvordan coronavirussen kan påvirke din ansættelse? Så læs med og få hjælp til at navigere i de mange regler og rettigheder, der spiller ind i denne usædvanlige situation.

Mange arbejdspladser kæmper i disse dage med færre ordrer og kunder på grund af coronavirussen – og det giver anledning til bekymring hos mange privatansatte.

”Det er helt forståeligt, at mange frygter for deres job eller ferie i den særlige situation, Danmark står i lige nu. Arbejdsgiverne er pressede, og det kommer til at påvirke lønmodtagerne i mange virksomheder den kommende tid,” fortæller advokat Christian Vestergaard Løvgren fra Advodan Holbæk. Han besvarer her 6 af de vigtigste spørgsmål, du måske står med, hvis din arbejdsplads er ramt af coronakrisen.

 

Kan jeg blive opsagt på grund af coronavirus?

Ja, det kan du: Mange arbejdsgivere vil godt kunne opsige deres medarbejdere på grund af de økonomiske konsekvenser forbundet med coronavirus.

Mange arbejdspladser løber i denne tid tør for arbejde, i takt med at de løber tør for materialer eller kunder. Hvis din arbejdsgiver står i den situation, kan han eller hun godt afskedige dig.

Trods de usædvanlige omstændigheder skal de almindelige regler for opsigelse følges. Din arbejdsgiver skal altså have en saglig grund til at afskedige dig. Hvis han eller hun ikke kan beskæftige dig på grund af manglende ordrer, kunder eller generelt tab i omsætning, vil der være tale om en saglig grund.

 

Kan min arbejdsgiver sætte mig ned i løn eller tid?

Din arbejdsgiver vil formodentlig gøre alt, hvad han eller hun kan, for at undgå fyringer. Derfor kan det godt komme på tale, at du bliver sat ned i løn eller tid – men ikke uden at du frivilligt indvilliger i det.

Vælger du at gå ned i tid, kan du muligvis få supplerende dagpenge, som svarer til nedgangen i din arbejdstid og dermed løn. Det gælder dog kun, hvis du opfylder betingelserne for initiativet om arbejdsfordeling i regeringens 2. coronahjælpepakke.

Hvis du ikke vil lave en aftale om nedsat løn eller tid med din arbejdsgiver, skal de almindelige varslingsregler i din ansættelseskontrakt eller overenskomst følges. Du kan godt nægte nedgangen i din arbejdstid eller løn, men så skal du være klar over, at alternativet kan være en afskedigelse.

 

Har jeg krav på løn, hvis jeg bliver syg eller sendt hjem?

Om du har krav på løn, hvis du bliver sendt hjem, afhænger af din situation. Er du smittet med coronavirus, har du under alle omstændigheder ret til løn på samme måde som under andre former for sygdom. Det er dog en god idé at skaffe en lægeerklæring.

 

Du er blevet sat i karantæne af sundhedsmyndighederne

I princippet har du ikke ret til løn, når du er sendt i karantæne af din læge, hvis du ikke rent faktisk er syg med coronavirus. Der vil dog være tale om en vurdering af den konkrete situation, for hvis du har været udsat for særlig smittefare, kan det muligvis sidestilles med egentlig sygdom. I så fald vil du være berettiget til at modtage løn i perioden.

 

Du er blevet sendt hjem af din arbejdsgiver

Hvis du er fastansat, og din arbejdsgiver sender dig hjem, har du krav på fuld løn under hjemsendelsen. Hvis det er muligt for dig at arbejde hjemmefra – evt. med en anden type opgaver end normalt – har du pligt til at gøre dét.

Hvis du ikke er fastansat, men har krav på et bestemt antal timer eller vagter ifølge din ansættelseskontrakt, har du ret til løn for dem som normalt. Din arbejdsgiver kan dog godt sende dig hjem uden løn, hvis du ikke har en kontrakt, der garanterer dig en fast arbejdsmængde.

 

Du har selv valgt at blive hjemme på grund af smittefare

Hvis du ikke har aftalt det med din arbejdsgiver, kan du ikke sende dig selv i hjemmekarantæne. Det betragtes som ulovlig udeblivelse og betyder, at din arbejdsgiver har ret til at bortvise dig fra arbejdspladsen.

Er du bange for at blive smittet, bør du tale med din arbejdsgiver om det. Hvis du er i risikogruppen, kan du også bede din læge om en vurdering. Sender din læge dig i hjemmekarantæne, har du ret til fuld løn – men hvis det er muligt, skal du fortsætte dit arbejde hjemmefra.

 

Har jeg ret til at afholde allerede planlagt ferie?

Hvis din ferie er påbegyndt, kan din arbejdsgiver ikke tvinge dig til at møde på arbejde igen. Er du endnu ikke gået på ferie, kan den godt blive udskudt, hvis virusudbruddet gør det nødvendigt af hensyn til virksomhedens drift. I så fald skal din arbejdsgiver erstatte dit tab.

Har du planlagt en rejse i din ferie – fx i forbindelse med påsken – skal du være opmærksom på, at det kan få konsekvenser for din løn, hvis du tager afsted som planlagt. Bliver du syg med coronavirus eller sendt i karantæne efter en tur til Italien, kan det betragtes som selvforskyldt. Derfor risikerer du at miste din ret til løn under din sygdom eller karantæne.

 

Kan jeg blive pålagt at afholde ferie uden varsel?

Normalt skal din arbejdsgiver give dig en måneds varsel for afholdelse af restferie og tre måneders varsel for afholdelse af hovedferie. Men fordi Danmark står i en ekstraordinær situation, gør andre regler sig gældende end normalt.

Hvis din arbejdsgiver kæmper med nedgang i omsætningen, kan han eller hun godt tvinge dig til at afholde restferie og endda også hovedferie med kun en enkelt dags varsel. Du kan også blive pålagt at afspadsere og afholde feriefridage og omsorgsdage, som selv ikke under normale omstændigheder kræver særligt varsel.

 

Hvor kan jeg få hjælp?

Der er rigtig mange faktorer på spil i forbindelse med coronakrisen: problemer med børnepasning, afskedigelser, rejser og meget mere. Hvor du kan få hjælp, afhænger meget af din konkrete situation. I forhold til dit job anbefaler Advodan, at du først og fremmest taler med din arbejdsgiver, så I kan forsøge at finde en løsning på dit problem i fællesskab.

I Advodan står vi klar til at hjælpe dig, hvis du har brug for juridisk rådgivning om din ansættelse. Vi kan blandt andet hjælpe dig, hvis du er i tvivl om, hvorvidt din afskedigelse eller inddragelsen af din ferie er berettiget. Kontakt dit lokale Advodan-kontor i dag.

Indsender formularen...

Brug for rådgivning om dine ansættelsesforhold og COVID-19?

8 kommentar

0 / 700 tegn

Karl

Min chef ringede idag, og sagde at han var nød til at opsige mig, på grund af ordremangel. Men at jeg kunne blive genansat, når der blev mere at lave.Jeg er køkkenchef og har været ansat i 6 år. Jeg skal vel have en skriftlig opsigelse med begrundelse? Jeg har vel også krav på 4 måneders løn hvis jeg ikke bliver genansat eller finder andet job.?

Steen Marslew

Hej Karl. Du er ikke nødvendigvis funktionær, fordi du er køkkenchef. Det afhænger af dine reelle arbejdsopgaver - og din ansættelseskontrakt. En opsigelse behøver ikke at være skriftlig - men den bør være det af bevismæssige årsager. Du kan få konkret rådgivning om din situation ved at henvende dig til din lokale ADVODAN-advokat. Mvh. Steen Marslew

Tina

Hejsa, Jeg har været i samme virksomhed i 20 år, men er desværre nu blevet opsagt grundet omstrukturering som følge af covid-19. Vi kom først på lønkompensationsaftale og var derfor hjemsendt nogle dage i ugen. Herefter blev vi sat ned i løn grundet krisen og for at undgå fyringer. Nu er jeg så blevet opsagt, da de skal finde besparelser. Er der noget særligt, jeg skal være opmærksom på ? Det er jo da lidt træls først at have givet sit samtykke til nedsat løn for at undgå fyringer og dernæst få en opsigelse. Mvh Tina

Christina

Hej Steen, Jeg blev opsagt den 30/6 grundet Covid-19. Jeg har 4 mdr iflg funktionærloven. Jeg var beskæftiget i flere projekter trods virksomhedens indtjening har været dalende under corona. Virksomheden har ikke tilbudt mig hjemsendelse eller nedsat tid - er det da en saglig grund til opsigelse? Har jeg krav på anden kompensation? Mvh Christina

Eva

Vi er en hel del medarbejdere der har lavet en klage til vores fagforening (HK) ca. 40 personer. Vi har lavet den fælles klage, da vi mener at vi er blevet afskediget, grundet vores høje alder, samt anciennitet. Fagforeningen afviser nu vores fælles klage, vi har samtykke fra alle personer, og fagforeningen siger nu til os at vi hver især skal ingive en individuel klage til dem. Er dette korrekt? Venlig hilsen Eva

Per Skov

Hej Steen Jeg blev den 2/4-20 hjemsendt uden løn fra mit arbejde pga coronakrisen og skulle på dagpenge. Jeg skrev under på et stykke papir at det var for 14 dage. Jeg blev herefter ringet op og fik at vide jeg skulle blive hjemme resten af april. Igen blev jeg ringet op sidst i maj at jeg stadig skulle blive hjemme og det samme skete igen sidst i maj at jeg skulle blive hjemme i juni md. Den 25/6 blev jeg igen ringet op og blev opsagt. De siger jeg ikke har krav på min 3 mdr. opsigelsesvarsel og kun fratrædelsegodtgørelse. De henviser til en Organisationsaftale mellem Dansk Industri og CO industri af den 7/4-20. Jeg er medlem af 3F. Jeg synes det lyder mærkeligt at man kan tilsidesætte en overenskomst selvom det er Force Majeure. I de 3 mdr. jeg har fået dagpenge har jeg fået en lønseddel fra min arbejdsgiver tilsendt, hvorpå der står fordeling. Jeg håber i kan være behjælpelig med en forklaring Mvh Per Skov

Eva

Hej Steen Jeg er blevet opsagt pr. 31.12.20 efter 35 år i samme virksomhed, jeg er 60 år, og har bibeholdt min efterløn. Vi er omkring 115 der er blevet opsagt, hvoraf størstedelen har 25 år ansættelse og opefter. Jeg mener at have læst et sted, at når man har 25 års anciennitet, og opefter, skal de have en rigtig god grund til at opsige en, og ikke kun på grund af arbejdsmangel. Tak for hjælpen. Venlig hilsen Eva

Steen Marslew

Hej Eva. Det er rigtigt, at der i Afskedigelsesnævnet - som typisk behandler sager om usaglig opsigelse på det overenskomstdækkede område - har udviklet sig en praksis, hvorefter en virksomhed skal kunne godtgøre, at det er "særligt påkrævet" at opsige en medarbejder med mere en 25 års anciennitet, når begrundelsen er arbejdsmangel. Hvis der således i din virksomhed f.eks. er en langt række medarbejdere med kortere anciennitet, som kunne have været opsagt i stedet, kan der godt - efter en konkret vurdering - blive tale om godtgørelse for usaglig opsigelse. Mvh. Steen Marslew

Heidi

Hej Steen, jeg er blevet opsagt pr 31/3 jvf funktionærloven og grundet manglende omsætning for virksomheden. Pr 1/4 sender virksomheden medarbejdere hjem under regeringens hjælpepakke og det oplyses i samme mail, som min fyring. Jeg er den eneste, der er blevet opsagt i virksomheden. Må de det? Fyre og hjemsende samtidig? eller er skillelinjen 31/1 og 1/4 ikke anset som "samme periode"? Jeg har forstået formålet med støttepakkerne som at det netop var for ikke at skulle fyre nogle. På forhånd tak for svar. Hilsen Heidi

Steen Marslew

Kære Heidi. Ja - virksomheden må ikke opsige medarbejdere i den periode, hvor de har hjemsendt medarbejdere under lønkompensationsordningen - men da du er opsagt forinden, kan virksomheden godt modtage kompensation for øvrige medarbejdere. Mvh. Steen Marslew

Charlotte

Jeg blev sat ned i tid, fra 37 timer pr. uge, til 16 timer, jeg har ikke ret til supplerende dagpenge, jeg er enlig forsørger, og har jo de samme udgifter som før krisen, jeg kan ikke betale mine faste udgifter med kun 16 timer om ugen, hvor kan jeg få penge for de resterende timer, op til 37 timer ?

Steen Marslew

Hej Charlotte. Hvis du ikke kan finde et andet job, hvor du sideløbende kan arbejde de øvrige ca. 20 timer, så kan du vælge at betragte varslingen om nedgang i timer som en opsigelse af hele ansættelsesforholdet, hvorefter du fratræder ved varslets udløb. Herefter kan du få fulde dagpenge, hvis du ikke kan finde et andet arbejde med 37 timer. mvh. Steen Marslew