Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

COVID-19: Har I udfordringer med at levere eller få leveret som aftalt?

  • Af Nina Munk Andersen, ADVODAN
  • 27. mar 2020

Hvor forståeligt det end er, så betyder det, at der nu er en øget risiko for, at der er leverandører og samarbejdspartnere, der ikke kan opfylde de forpligtelser, som der er indgået aftale om på grund af COVID-19, og som for eksempel medfører en væsentlig forsinket levering. Opfylder jeres virksomhed ikke jeres forpligtelser kan I risikere at blive mødt med erstatningskrav.

Hvis I i en aftale ikke har et vilkår, der regulerer ekstraordinære begivenheder, er der i Danmark mulighed for at opnå ansvarsfrihed efter et generelt force majeure-princip. COVID-19 kan i tilfælde heraf udgøre en force majeure-begivenhed, hvis det som følge af COVID-19 vurderes, at det ikke vil være muligt at opfylde jeres aftaleforpligtelser.

Hvorvidt COVID-19 er en force majeure-begivenhed, der medfører ansvarsfrihed for erstatningskrav, afgøres efter en konkret vurdering i det enkelte aftaleforhold. Du bør dog være særligt opmærksom på, at COVID-19 ikke per automatik kan vurderes at udgøre force majeure-begivenhed, der medfører at I eller fx en af jeres leverandører kan slippe ud af forpligtelser i en aftale,

Hvis I i en aftale har et vilkår om force majeure, så afgør ordlyden af aftaleteksten eller en fortolkning af teksten, om COVID-19 kan medføre, at I eller den anden aftalepart kan friholdes for at blive mødt med et erstatningsansvar.

Hvis aftaleteksten i force majeure-vilkåret udtømmende oplister de begivenheder, der i aftaleforholdet betegnes som force majeure-begivenheder uden at angive epidemier, pandemier eller andre globale sundhedskriser, vil en aftalepart som udgangspunkt ikke kunne påberåbe sig COVID-19 som en ansvarsfrihedsgrund.  Udover at ordlyden skal omfatte den konkrete situation, så skal I eller den anden aftalepart også kunne redegøre for, at udbruddet af COVID-19 konkret har forhindret eller forsinket den pågældende ydelse.

Der er flere betingelser, der skal opfyldes, for at gå fri for erstatningsansvar som følge af force majeure. Disse omfatter bl.a. at der skal være tale om udefrakommende omstændigheder, som det på forhånd er klart, at I eller den anden aftalepart ikke kunne have forudset og som umuligt kunne afværges.

Generelt er det svært i Danmark at slippe for et erstatningsansvar med henvisning til force majeure. Selv om COVID-19 er omfattende, så er det ikke givet, at COVID-19 generelt udgør force majeure i en hvilken som helst situation. Det afgøres af en række vurderinger om fx udskydelse af leverancer, forsinkede betalinger osv. kan anses for misligholdelse og udløse erstatningsansvar eller ej.

Vil du vide mere?
Nina Munk Andersen

Nina Munk Andersen

Advokat | Vis faglig profil
Stil et spørgsmål
DU ER I GANG MED AT STILLE
ET SPØRGSMÅL PÅ ADVODAN.DK

Inden du går videre, vil vi gerne gøre dig opmærksom på, at dit spørgsmål bliver synligt her på siden.

Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Ønsker du ikke, at dit spørgsmål skal være synligt, har du mulighed for at kontakte et af vores lokale kontorer via kontaktformularen i højre hjørne.

Når du stiller dit spørgsmål her på siden, skal du oplyse din e-mailadresse. Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone.

OK - LUK DENNE BOKS

Når du udfylder formularen og klikker på ”send”, giver du dit samtykke til, at dit navn og dit spørgsmål offentliggøres på hjemmesiden.
Din e-mailadresse bliver ikke offentliggjort men benyttes, så du kan godkende dit spørgsmål, inden det bliver synligt på hjemmesiden. Samtidig benyttes den til at fremsende en mail, når advokaten har besvaret dit spørgsmål.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i besvarelse af spørgsmål. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.
Vi opbevarer din e-mailadresse i tre måneder, hvorefter den slettes helt. Dit spørgsmål og advokatens svar forbliver synlige på ADVODANs hjemmeside, så længe vi vurderer, at det er relevant og giver værdi for andre læsere.

Rette og slette oplysninger

Hvis du ønsker at få fjernet dit spørgsmål fra hjemmesiden, skal du rette henvendelse til ADVODANs sekretariat.
Vi forbeholder os retten til at slette spørgsmål, indlæg og kommentarer, som indeholder personfølsomme oplysninger og bryder med gængse uformelle regler for god tone. Vi opfordrer derfor til, at du tænker over, hvilke informationer du afgiver, når du stiller dit spørgsmål. Vi anbefaler, at du fx undlader informationer om dit helbred, din økonomi eller andre personfølsomme oplysninger. Det kan også være oplysninger om familiære forhold eller oplysninger om din arbejdsmæssige situation, som det er uhensigtsmæssigt at offentliggøre her på siden.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.

Har du et spørgsmål til artiklen, kan du stille det her og få svar fra en advokat.

Stil et spørgsmål
GØR SOM 12.722 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.722 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.