Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Forretningshemmeligheder

Reglerne i loven om forretningshemmeligheder gælder for alle. Der behøver derfor ikke at stå noget i din ansættelseskontrakt om, at loven om forretningshemmeligheder forbyder dig at handle i strid med god markedsføringsskik, og at du ikke må viderebringe eller udnytte forretningshemmeligheder.

Du er her

Hvad er en forretningshemmelighed?

Forretningshemmeligheder er ikke generel viden om branchen eller det fag, du er beskæftiget i. Forretningshemmeligheder er derimod data eller andet, som andre ikke vil kunne finde frem til. 

Forbuddet mod udnyttelse og videregivelse af forretningshemmeligheder gælder fx:

 • Tekniske tegninger
 • Beskrivelser
 • Opskrifter
 • Modeller
 • Produktionsmetoder
 • Kundekartoteker
 • Leverandørforhold
 • Pris- og rabatpolitikker
 • Planer om nye produkter
 • Markedsanalyser
 • Strategiplaner
 • Andre konkurrencemæssige oplysninger
 • Økonomiske oplysninger om virksomheden

Kontakt til kunder

Hvis du skifter arbejdsplads, må du gerne kontakte din tidligere arbejdsgivers kunder, forretningsforbindelser eller samarbejdspartnere for at sælge konkurrerende produkter. Men du må kun gøre det, hvis det sker som led i en bredere henvendelse til flere potentielle kunder.

Det er afgørende, at du ikke udnytter de relationer, du har opbygget under ansættelsen hos din tidligere arbejdsgiver. Det betyder, at du ikke systematisk må kontakte din tidligere arbejdsgivers kunder m.fl.

Hvis kunder fra en tidligere arbejdsgiver selv kontakter dig hos din nye arbejdsgiver, må du gerne betjene dem. Det forudsætter dog, at kunderne er blevet orienteret om dit jobskifte gennem en generel annoncering – fx via en opdatering på LinkedIn i forbindelse med jobstart hos din nye arbejdsgiver.

Er du omfattet af en kundeklausul og/eller en konkurrenceklausul, skal du naturligvis respektere disse.

Fogedforbud ved brud

Hvis du handler i strid med loven om forretningshemmeligheder, kan du risikere, at din tidligere arbejdsgiver går til domstolene og få nedlagt et fogedforbud. Et fogedforbud betyder, at en dommer pålægger dig at stoppe med det, du gør.

Dommeren kan eksempelvis pålægge dig at omgøre dine handlinger, fx ved at tilbagekalde og tilintetgøre produkter. Du kan også blive pålagt at betale erstatning til din tidligere arbejdsgiver.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.