Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Ansættelse og arbejde

Kundeklausul

En kundeklausul er en aftale om, at du ikke må tage ansættelse hos eller udnytte dine kontakter til at udføre arbejde for din tidligere arbejdsgivers kunder. Kundeklausuler er især relevante for sælgere, der har tæt og direkte kontakt med mange kunder.

Du er her

De nuværende regler om kundeklausuler har eksisteret siden den 1. januar 2016. Er du omfattet af en kundeklausul,der er indgået før den 1. januar 2016, gælder der andre regler. Tag fat i din advokat, hvis du har spørgsmå til disse.

Hvornår gælder en kundeklausul?

En kundeklausul gælder fra du fratræder og i en periode på op til 12 måneder. I kan godt have aftale en kortere periode – fx 6 måneder.

En kundeklausul skal være aftalt skriftligt, og den må kun omfatte kunder, som du selv har haft forretningsmæssig forbindelse med i de seneste 12 måneder før opsigelsen.

Efter opsigelsen skal din arbejdsgiver give dig en liste med de kunder, der er omfattet af kundeklausulen. Du har pligt til at hjælpe med at udarbejde listen.

Kundeklausulen gælder uanset om det er dig selv, der siger op, eller om det er din arbejdsgiver, der opsiger dig.

Krav på kompensation

Gælder kundeklausulen i op til 6 måneder, skal det fremgå af aftalen, at du får en kompensation på mindst 40 procent af din månedsløn.

Gælder klausulen i stedet i op til 12 måneder, skal det fremgå af aftalen, at du får en kompensation på mindst 60 procent af månedslønnen.

Du har krav på de første 2 måneders kompensation som et engangsbeløb sammen med din sidste løn. Kompensationen for de resterende måneder skal du have udbetalt månedsvist, indtil klausulperioden udløber.

Bliver du berettiget bortvist fra dit job, gælder klausulen stadig. Men du får ikke kompensation.

Din arbejdsgiver må modregne

Finder du andet arbejde, hvor du ikke bryder kundeklausulen, må din tidligere arbejdsgiver modregne din nye løn i kompensationen fra 3. måned og frem. Du skal dog stadig have mindst 16 procent af din månedsløn, når klausulen gælder i op til 6 måneder og mindst 24 procent af din månedsløn, når klausulen gælder i op til 12 måneder. Der kan ikke ske modregning i engangsbeløbet for de første 2 måneder.

Opsige klausul
Du kan ikke som lønmodtager opsige en kundeklausul. Din arbejdsgiver kan derimod opsigelsen klausulen med en måneds varsel til udgangen af en måned. Du kan have ret til kompensation, hvis din arbejdsgiver opsiger kundeklausulen.

Fratræder du, inden du har været ansat i seks måneder, gælder klausulen ikke. Er du omfattet af både en konkurrenceklausul og en kundeklausul, er det reglerne for kombinerede klausuler, der gælder.

Konventionalbod

Når du indgår en aftale om en klausul, indeholder aftalen typisk en konventionalbod. Boden er et beløb, du skal betale til din tidligere arbejdsgiver, hvis du overtræder klausulen og dermed bryder jeres aftale.

Klausulen gælder stadig, selvom du har betalt en bod en gang. Overtræder du klausulen igen, kan du komme til at betale bod flere gange. Hvis aftalen er urimelig, kan bodens størrelse måske blive nedsat af domstolene.


Læs mere om klausuler ved fyring

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Har du brug for hjælp? Skriv til os
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Ansættelse og arbejde?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.