Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan

Menu

Boligkøb

Køb af sommerhus

Når du overvejer at købe sommerhus, bør du tænke over, hvad du primært vil bruge huset til. Det har betydning for, hvilke regler og dokumenter du skal sætte dig ind i på forhånd.

Du er her

Alt efter om sommerhuset primært skal være familiens hyggested eller en god investering, er der en række områder, du bør overveje på forhånd.

Er sommerhuset en helårsbolig?

Langt de fleste sommerhuse må kun benyttes til beboelse i sommerperioden. Fra oktober til marts må du derfor kun overnatte i sommerhuset, hvis der er tale om kortvarige ophold. Hvis du i stedet ønsker at bruge sommerhuset hele året, skal du være opmærksom på, at:

  • Huset som udgangspunkt skal ligge i en by- eller landzone for at have status som helårsbolig. Du kan undersøge status for huset i BBR-registret.
  • Hvis sommerhuset ligger i et sommerhusområde, kan der godt alligevel være givet dispensation til, at det kan bruges som helårsbolig. Det vil også fremgå af BBR-registret.
  • Der kan være bopælspligt, hvis sommerhuset har status af helårsbolig.

Hvad har du råd til?

Hvis du har brug for at låne penge til at finansiere et sommerhus, er der en række ting, du bør vide på forhånd:

  • Du kan pr. 1. maj 2017 låne 75 procent af beløbet i et realkreditinstitut – ikke 80 procent som ved et almindeligt huskøb. Resten skal finansieres ved banklån og egen udbetaling.
  • Det har betydning, om sommerhuset ligger på en lejet eller ejet grund. Hvis huset ligger på en lejet grund, kan du kun låne penge til at købe selve huset – ikke til leje af grunden.

Skal sommerhuset lejes ud?

Overvejer du at udleje sommerhuset for at tjene lidt ekstra penge, skal du vide, at:

  • Hvis du udelukkende vil bruge dit sommerhus til udlejning, bliver det betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver en tilladelse af Erhvervsstyrelsen, og det kan være svært at få.
  • En del af dine lejeindtægter er skattefrie gennem et fradrag. Hvor meget, du skal betale, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et bureau.

Læs også: Vil du udleje dit sommerhus? Sådan er reglerne

Er sommerhuset et arvestykke?

Hvis du på et tidspunkt ønsker at overdrage sommerhuset til dine børn, kan du gøre det med økonomiske fordele for begge parter. Reglerne er, at:

  • Du må sælge sommerhuset til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, uden at dine børn skal betale gaveafgift.
  • Du ikke bliver beskattet af fortjenesten, hvis du selv har benyttet sommerhuset, og hvis grunden er mindre end 1.400 kvadratmeter.
  • Hvis du ønsker at give sommerhuset som gave, kan du give en del af husets værdi afgiftsfrit for dine børn. Resten af husets værdi skal de betale 15 procent i gaveafgift af.

Læs også: Sådan giver du sommerhuset videre i arv

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?
Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til dit nærmeste ADVODAN-kontor. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder fra dette kontor. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Har du brug for hjælp til Boligkøb?

Indtast dit postnummer og find nummeret på en af vores dygtige advokater i nærheden af dig.

Du er her
GØR SOM 12.741 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.741 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.