PrivatErhvervOm Advodan
Jylland
Sjælland
Bornholm

Skal du købe sommerhus?

Drømmer du om et sommerhus på solskinsøen eller en ferielejlighed på Fanø, er der en række forhold, du skal have styr på, før du skriver under på købsaftalen. Vi klæder dig på til sommerhuskøbet her.

Skal du købe sommerhus?

Der er mange ting, du bør overveje på forhånd, alt efter om sommerhuset skal være familiens hyggested eller en god investering. Her på siden besvarer vi de fem vigtigste spørgsmål, du måske står med, når du tænker på at gøre sommerhusdrømmen til virkelighed.

Har du brug for rådgivning til køb af sommerhus? Hos Advodan står vi klar til at hjælpe dig - du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her

Du skal have 5% af sommerhusets købspris for at kunne låne dig til resten

Hvordan får jeg råd til sommerhuset?

Økonomi er formodentlig noget af det første, du har tænkt på, hvis du leger med tanken om at købe sommerhus. Du skal først og fremmest være klar over, at du skal have 5% af sommerhusets købspris for at kunne låne dig til resten.

 

Hvis du har brug for at låne penge til at finansiere et sommerhus, bør du vide, at:

  • du pr. 1. maj 2017 kan låne 75% af beløbet i et realkreditinstitut – ikke 80% som ved et almindeligt huskøb. Resten skal finansieres ved banklån og egen udbetaling.
  • det har betydning, om sommerhuset ligger på en lejet eller ejet grund. Hvis huset ligger på en lejet grund, kan du kun låne penge til at købe selve huset – ikke til leje af grunden.

Kan jeg bruge sommerhuset som helårsbolig?

Langt de fleste sommerhuse må kun benyttes til beboelse i sommerperioden. Fra oktober til marts må du derfor kun overnatte i sommerhuset, hvis der er tale om kortvarige ophold. Hvis du i stedet ønsker at bruge sommerhuset hele året, skal du være opmærksom på, at:

  • huset som udgangspunkt skal ligge i en by- eller landzone for at have status som helårsbolig. Du kan undersøge status for huset i BBR-registret. BBR registeret er Bygnings- og boligregistret og er et landsdækkende register med data over samtlige bygninger i landet.
  • hvis sommerhuset ligger i et sommerhusområde, kan der alligevel godt være givet dispensation til, at det kan bruges som helårsbolig. Det vil også fremgå af BBR-registret.
  • der kan være bopælspligt, hvis sommerhuset har status af helårsbolig.

Er du pensionist, kan du benytte dit sommerhus som helårsbolig, når du har ejet det i et år. Er du ikke pensionist, kan du overveje at kigge på en flexbolig, som er en helårsbolig uden bopælspligt.

Kan jeg leje sommerhuset ud?

Overvejer du at udleje sommerhuset for at tjene lidt ekstra penge, skal du vide, at:

  • hvis du udelukkende vil bruge dit sommerhus til udlejning, bliver det betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver en tilladelse af Erhvervsstyrelsen, og det kan være svært at få.
  • en del af dine lejeindtægter er skattefrie gennem et fradrag. Hvor meget, du skal betale, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et bureau.

Læs også: Vil du udleje dit sommerhus? Sådan er reglerne 

Kan mine børn overtage/arve sommerhuset? 

Hvis du på et tidspunkt ønsker at overdrage sommerhuset til dine børn, kan du gøre det med økonomiske fordele for begge parter. Reglerne er, at:

  • du må sælge sommerhuset til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, uden at dine børn skal betale gaveafgift – forudsat at der ikke foreligger konkret viden om, at den offentlige vurdering er for lav.
  • du kan give en del af husets værdi afgiftsfrit som gave til dine børn. Resten af husets værdi skal de betale 15 procent i gaveafgift af.

Læs også: Sådan giver du sommerhuset videre i arv 

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Der er en lang række forhold, man bør være opmærksom på, når man køber sommerhus.

 

Stand og ejerskifteforsikring

Standen på sommerhuse kan variere meget, og det er en god idé at få en byggesagkyndig til at gennemgå huset, før du skriver under på købsaftalen. Det mest optimale er, at sælger får udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, og at du får en byggesagkyndig til at gennemgå sommerhuset. Ud fra dette kan du tegne en passende ejerskifteforsikring.

Med en ejerskifteforsikring er det forsikringsselskabet, som skal dække det, hvis du som køber opdager skader, fejl og mangler på boligen opstået før købet. En ejerskifteforsikring kan give økonomisk tryghed for dig som køber.

 

Servitutter og rettigheder

Før du køber sommerhus, bør du undersøge, hvilke rettigheder og servitutter der gælder for ejendommen.

Hvis dit sommerhus ligger ved en skov, kan der fx være stier på ejendommen, som offentligheden har ret til at benytte. Ligger det ved vandet, kan der være strandbeskyttelseslinjer, som du skal være opmærksom på. Herudover kan der være en servitut, som siger, at huset skal forblive blåt med hvide vinduer.

 

En boligadvokat kan hjælpe

Skal du købe sommerhus, er det vigtigt, at det bliver gjort ordentligt. En boligadvokat kan rådgive dig om købet og være din garanti for en sikker bolighandel. Læs mere her.

Indsender formularen...

Har du brug for rådgivning?