PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Tegn en ejerskifteforsikring, når du køber sommerhus

Drømmer du om et sommerhus, hvor du kan nyde weekender og ferier? Så bør du overveje en ejerskifteforsikring.

Det kan være en god idé at tegne en ejerskifteforsikring, når du skal købe sommerhus.

”Der er ikke noget krav om, at du som køber skal tegne en ejerskifteforsikring – men en ejerskifteforsikring kan være med til at sikre dig økonomisk tryghed, hvis der viser sig skjulte skader, som ikke blev opdaget, inden du købte sommerhuset” fortæller advokat Rasmus Lindsten fra Advodan Nykøbing Falster.

Læs med og få svar på de vigtigste spørgsmål om ejerskifteforsikringer.

 

Hvad er en ejerskifteforsikring?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, som man tegner i forbindelse med en bolighandel. Du kan tegne en ejerskifteforsikring, hvad end du køber et sommerhus på Lolland eller en ferielejlighed ved Vesterhavet. Sælger betaler halvdelen af præmien på billigste fremlagte forsikringstilbud.

Idéen med ejerskifteforsikringen er, at den sikrer dig i fem år efter bolighandlen. Hvis der inden for den periode findes skader på boligen, går forsikringen som udgangspunkt ind og dækker – hvis skaden altså var til stede, da handlen blev indgået. Du skal dog betale en selvrisiko i forbindelse med dækningen af en skade.

 

Hvor meget dækker den?

Tegner du en ejerskifteforsikring, dækker den de skader, som var til stede inden bolighandlen, og som ikke er beskrevet i en fremlagt tilstandsrapport eller elinstallationsrapport. Selve skaden kan godt først vise sig længe efter overtagelsesdagen. Forsikringen dækker stadigvæk skaden, hvis det kan dokumenteres, at skaden var til stede, da handlen blev indgået.

En ejerskifteforsikring dækker ikke skader, som ældre boliger må forventes at have. Almindeligt slid og ælde er med andre ord ikke en skade.

 

Hvorfor skal jeg have en ejerskifteforsikring til mit sommerhuskøb?

Kort sagt: For at sikre dig bedst muligt mod store, uventede udgifter.

Hvis du som køber takker nej til sælgers tilbud om en ejerskifteforsikring, kan du som udgangspunkt ikke rette krav mod sælger for skader, der var opstået, inden du overtog sommerhuset.

Hvis sælger ikke fremlægger tilbud om ejerskifteforsikring, er det ham eller hende, der er ansvarlig for skader, fejl og mangler ved boligen opstået før salget. Opdager du sådanne skader, kan du derfor rejse erstatningskrav mod sælger, hvis han eller hun ikke har tilbudt at betale halvdelen af præmien på en ejerskifteforsikring.

 

4 råd fra advokaten

  1. Læs tilbuddet fra forsikringsselskabet grundigt – vær særligt opmærksom på eventuelle forbehold i den tilbudte dækning.
  2. Overvej om du bør tegne en udvidet ejerskifteforsikring, som dækker ti år fra overdragelsen.
  3. Finder du skjulte fejl ved boligen, skal du anmelde skaden til forsikringsselskabet.
  4. Finder du fejl eller mangler i rapporterne, kan du klage til den byggesagkyndige/elinstallatøren.

2 kommentarer

Jeanette møller

Hej. Vi købte et hus for Ca 2 år side, men huset er fra 1659, så der kunne ikke tegnes ejerskifteforsikring.. Nu står vi så her med en skjult fejl som vores egen forsikring ikke vil betale.. Den forrige ejer har åbenbart ført tagrenderør sammen med vores wc og køkkenrør, ud til septiktanken som hvis er ulovligt.. Efter skybrud er alt kloakvand nu røget ind i huset:-( Mit spørgsmål er så: Når nu der ikke kunne tilbydes ejerskifteforsikring på huset pga alder, er der så ikke en anden løsning på skjulte fejl og mangler? Mvh. Jeanette

Rasmus Lindsten

Hej Jeanette Ud fra den beskrivelse, som du har givet ovenfor, er det min opfattelse, at sælger har handlet groft uagtsomt ved at føre røret fra tagrenden ud i septiktanken. Når sælger har handlet groft uagtsomt er sælger erstatningsansvarlig overfor jer købere. Den skade som således har været "skjult" har sælger været bevidst om, idet denne har udført arbejdet. Dette gælder uanset om der var mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring eller ej, da der kan rettes krav mod sælger for forhold, som denne har udført groft uagtsomt, uanset at der er tegnet ejerskifteforsikring. Hvis sælger nægter at være erstatningspligtig, kan det blive nødvendigt at anlægge en retssag. Her bør i tjekke jeres husforsikring, om i har retshjælpsdækning, idet jeres forsikring så vil dække omkostningerne ved sagen med undtagelse af en selvrisiko på typisk 10 % dog minimum kr. 2.500,00.

Anders

Hej, Vi er 3 søskende, der ejer et sommerhus i fællesskab. Vi har aftalt at en af os overtager huset i simplest mulig handle. Vi tænker ikke der skal laves ejerskifte forsikring, men er kommet i tvivl om hvis huset efterfølgende sælges til tredje mand på et senere tidspunkt om de 2 oprindelige sælgere risikerer at hæfte for fejl og mangler i 10 år også efter salg til tredje mand. Kan dette evt. løses med at skrive i købsaftale mellem søskende, at køber ikke har ønsket ejerskifteforsikring (uden at skulle have tilstandsrapport og formelt tilbud fra forsikringsselskab) eller ved at tilbyde ejerskifteforsikring ved salget til tredje mand?

Rasmus Lindsten

Hej Anders Hvis den af jer søskende, som skal overtage ejendommen fra de øvrige, i forbindelse med et salg til tredjemand tilbyder tredjemand ejerskifteforsikring (og fremlægger tilstandsrapport, elrapport og tilbud om betaling af halv ejerskifteforsikringspræmie) så vil de to øvrige søskende og den søskende som sælger til tredjemand som udgangspunkt være ansvarsfri. I kan eventuelt overveje, om der i købsaftalen mellem jer søskende skal være en bestemmelse om, at ved et senere salg til tredjemand, forpligter den søskende der sælger ejendommen sig til, at fremlægge rapporter og ejerskifteforsikring. Bedste hilsner Rasmus