PrivatErhverv
Jylland
Sjælland
Bornholm

Vikarer har fået flere og bedre rettigheder

Er du vikar ved et vikarbureau, skal du være opmærksom på, at dine rettigheder er blevet forbedret med nye regler fra 1. juli 2013. Som vikar har du fx ret til aflønning, ferie og andre kollektive goder svarende til, hvad der som minimum gælder for de fastansatte medarbejdere, hvor du er vikar. Du har også ret til at vide, hvis der opstår en ledig stilling.

Som vikar er du dækket ind af de nye regler, hvis du arbejder hos en virksomhed, hvor vikarer ikke i forvejen er dækket af en kollektiv overenskomst, der sikrer samme rettigheder, eller hvis vikarbureauet ikke er omfattet af en landsdækkende, kollektiv overenskomst. Det forklarer advokat med speciale i ansættelsesret Steen Marslew fra Advodan i Holbæk.

”Der har i mange år manglet lovgivning på dette område, men det er slut nu. Vikarerne bliver sikret ligebehandling, men det stiller samtidig nye krav til både vikarbureauerne og de virksomheder, som bruger vikarer fra et vikarbureau,” siger han.

 

Ret til godtgørelse

Ifølge Steen Marslew betyder lovgivningen, at det kan blive vanskeligt for vikarbureauerne at sikre, at reglerne overholdes, idet bureauerne bliver nødt til at sætte sig ind i alle de konkrete vilkår, som er gældende i den enkelte virksomhed.

”Derfor er det vigtigt, at man som vikar er opmærksom på sine rettigheder og gør bureauet opmærksom på eventuelle afvigelser fra reglerne. Som vikaransat kan man i visse tilfælde blive tilkendt en godtgørelse, hvis virksomheden ikke overholder reglerne,” fortæller Steen Marslew.

 

De nye rettigheder for vikarer:

  • Du har ret til tilsvarende vilkår om arbejdstidens længde, overarbejde, pauser, hvileperioder, natarbejde, ferie, helligdage og aflønning, som hvis du havde været direkte ansat i virksomheden, hvor arbejdet udføres.
  • Du har ret til at blive informeret om eventuelle ledige stillinger i den virksomhed, du er vikar hos.
  • Du har adgang til virksomhedens kollektive faciliteter og goder på samme vilkår som lønmodtagere, der er ansat direkte i virksomheden.
  • Overtræder virksomhed loven, kan det medføre en bøde, og som vikaransat kan du i visse tilfælde blive tilkendt en godtgørelse.
  • De nye regler trådte i kraft 1. juli 2013.

5 kommentarer

Steen Marslew

Hej Jørgen. Virksomheden har pligt til at informere om ledige stillinger - men de har ingen pligt til at ansætte din søn. Hvis der "diskrimineres" på en eller anden måde, kan der dog rejses et krav. Mvh. Steen Marslew

Jørgen

Hej min søn er uddannet som ejendomsfunktonær har været vikar i ca 1 år forskellige steder han er hos bovest der har været flere ledige stillinger som han har søgt på hos bovest men har fået afslag de kan godt bruge ham som vikar men kan ikke ansætte ham han ved ikke hvorfor han er stabil møder hverdag til tiden og er ikke syg han føler sig udnyttet fagforeningen hjælper ham ikke mvh jørgen

Steen Marslew

Hej Erika. De særlige regler gælder, hvis man er udsendt af f.eks. et vikarbureau. De gælder ikke, hvis du "bare" er ansat som vikar direkte i virksomheden. Hvis der ikke er en overenskomst, er der derfor principielt aftalefrihed i forhold til tillæg mv. Mvh. Steen Marslew

Erika

Hej Steen, Jeg er ansat som vikar til direkte virksomhed, dog har min arbejdsgiver ikke tegnet en overenskomst til os vikar på stedet. Mit spørgsmål omhandler, hvad jeg har af rettigheder nu hvor jeg ikke er dækket af en overenskomst. I følge min arbejdsgiver får jeg ikke tillæg udover søndags tillæg. Hvilket jeg synes lyder underligt i forhold til jeg synes jeg kan læse mig frem til på nettet, at jeg har samme løn vilkår som de fastansatte på stedet? Håber du kan hjælpe mig. Mvh. Erika

Else Straus Harpsø

Hvordan er en vikar stillet mht. SH-betaling - fx i forbindelse med Jul og nytår ? Vi er 32 vikarer ansat i op til 20 mdr. i et projektforløb via et vikarfirma i en statslig enhed. Ansættelse 1. november 2016 - søn- og helligdagsbetaling 2016 og 2017 har vi fået (på lige fod med funkitonæransatte) men pr. 25. december 2017 ophørte dette. Umiddelbart "koster denne beslutning" os i nærheden af 10.000,- pr vikar.