Få rådgivning om barsel
De nye barselsregler stiller krav om, at du som forælder kender dine rettigheder og pligter. Hvad enten du er mor, far, medforælder, soloforælder eller social forælder, er det vigtigt at være godt forberedt.
Hos Advodan kan vi hjælpe dig, hvis du er gravid og skal på barsel. Vi rådgiver blandt andet om:
- Øremærket barsel: Få overblik over den nye fordeling og hvad du mister, hvis du ikke bruger dine uger
- Familietyper og fordeling: Reglerne for tvillingeforældre, LGBT+-familier og sociale/nærtstående forældre
- Varsling til arbejdsgiver: Hvornår og hvordan du skal informere om barsel og tilbagevenden
- Løn under barsel: Hvad afhænger af kontrakt, overenskomst og arbejdsgiver
- Forlængelse og udskydelse: Sådan kan du planlægge barslen, når barnet er fyldt 1 år
- Opsigelse under barsel: Dine rettigheder hvis du bliver opsagt under graviditet eller orlov
De nye barselsregler
De seneste år har barselsreglerne fået en række justeringer, der blandt andet har betydning for øremærket barsel, tvillinge- og flerlingeforældre samt LGBT+-familier og soloforældre.
De nye barselsregler ændrer ikke den samlede barselsperiode, men omfordeler hvordan den er øremærket til hver forælder og hvordan den skal varsles til arbejdsgiver og kommune. Fremover vil faren/medmoren få tildelt mere barsel, mens moren får lidt mindre, for at fremme ligestilling. Hvis øremærket barsel ikke afholdes, går barselsdagpengene for de pågældende uger tabt. Som kommende forælder har du ret til barselsorlov ved graviditet, fødsel og adoption, men de økonomiske vilkår afhænger af din livssituation og ansættelseskontrakt.
Efter de nye regler får tvillinge- og flerlingeforældre ret til 26 ugers ekstra barsel med barselsdagpenge. Orloven deles ligeligt med 13 uger til hver forælder, og den kan ikke overføres mellem dem.
De nye barselsregler skal ikke kun fremme ligestillingen mellem forældrene, men også mellem forskellige familiekonstellationer. Familier, der ikke består af én retlig mor og én retlig far/medmor, kan overdrage ikke-øremærket barselsorlov til op til to sociale forældre. Dette betyder, at orlovsuger kan fordeles mellem op til fire forældre. Hvis orloven overdrages til en social forælder, skal denne opfylde de almindelige krav for at modtage barselsdagpenge. Desuden kan soloforældre fra 2024 overdrage ikke-øremærket orlov til nærtstående familiemedlemmer som bedsteforældre.
En advokat fra Advodan kan hjælpe dig med at afklare dine rettigheder, sikre korrekt varsling til arbejdsgiver og kommune samt rådgive om mulighederne for overdragelse af barsel i din specifikke familiesituation.
Hvor meget barsel har jeg ret til?
Forældre har samlet set ret til 48 ugers orlov, hvor hver forælder har ret til 24 uger. 11 uger af barselsorloven er øremærket til hver forælder. Ud af disse er 2 uger reserveret til afholdelse i forbindelse med fødslen. De resterende 9 uger skal afholdes inden for barnets første leveår.
Overblik over barselsfordelingen:
- 11 uger øremærket til mor.
- 11 uger øremærket til far eller medforælder.
- De resterende 26 uger kan fordeles frit mellem forældrene og overdrages efter behov.
Om øremærket barsel er med fuld løn afhænger af eventuel overenskomst eller aftale med arbejdsgiveren. Mange overenskomster tilbyder fuld løn i en del af barselsperioden, men ellers kan barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark være en mulighed.
Hvornår skal du give din arbejdsgiver besked?
Du skal informere din arbejdsgiver om din graviditet senest tre måneder før den forventede fødsel. Derudover skal du oplyse, om du ønsker at gøre brug af retten til orlov inden fødslen.
Du skal informere din arbejdsgiver om, hvornår du planlægger at vende tilbage efter barsel, senest 8 uger efter fødslen.
Som far/medmor skal du informere din arbejdsgiver om, hvornår du ønsker at afholde dine 2 ugers forældreorlov, seneste fire uger før forældreorloven begynder.
Hvis du som far/medmor vil holde orlov efter 10 uger efter fødslen, skal du informere din arbejdsgiver om, hvornår og hvor længe du ønsker at holde forældreorlov, senest 6 uger efter fødslen.
Løn under barslen
Der er ingen generel lov, der garanterer løn under barsel; dette afhænger i stedet af din ansættelseskontrakt, din overenskomst eller virksomhedens personalepolitik.
Er du ansat i den offentlige sektor, har du ofte bedre vilkår for løn under barsel. Offentligt ansatte får som regel fuld løn i en længere periode, da dette er standard i de fleste overenskomster.
I en privat virksomhed afhænger løn under barsel af din kontrakt, private overenskomster eller virksomhedens personalepolitik. Mange arbejdsgivere kræver desuden en vis anciennitet. Du skal derfor som regel have været ansat i en bestemt periode for at få løn under barsel.
Ifølge funktionærloven er du dog sikret halv løn fra 4 uger før fødsel til 14 uger efter fødslen.
Advodan kan hjælpe dig med at gennemgå din ansættelseskontrakt og dine rettigheder og sikre, at du får den løn, du er berettiget til
Barselsdagpenge
Du kan modtage barselsdagpenge i forbindelse med graviditet, fødsel eller adoption. Barselsdagpenge er en økonomisk støtte til forældre, der ikke modtager løn fra deres arbejdsgiver. For at få barselsdagpenge skal du være på barselsorlov, hvilket betyder, at du holder fri for at være sammen med dit barn og dagligt tilbringer tid sammen med barnet under orloven.
Barselsdagpenge udbetales den sidste torsdag i hver måned. Beløbet, du modtager, afhænger af din situation. I 2025 er den maksimale barselsdagpengesats 4.865 kroner om ugen før skat.
Graviditet og sygdom
Hvis du bliver syg under graviditeten, har du som funktionær ret til din normale løn frem til barselsorlovens start. Det er ikke alle, der har krav på løn hvis sygdommen ikke er graviditetsbetinget. Som funktionær har du ret til fuld løn under sygemelding. Har du ikke krav på betaling fra din arbejdsgiver, kan du søge om sygedagpenge eller barselsdagpenge.
Er din graviditet årsag til skånebehov, og din arbejdsgiver ikke imødekommer det, er der tale om en fraværsmelding.
Hvis du bliver opsagt på grund af, at du har været sygemeldt en længere periode grundet sygdom relateret til din graviditet, har du ret til genansættelse. Du har som udgangspunkt krav på at vende tilbage til dit tidligere job efter barsel.
Kan jeg forlænge eller udskyde barslen?
Normalt skal barslen holdes inden barnet fylder 1 år, men du kan vælge at forlænge eller udskyde den og gemme noget af din barsel til efter barnet er fyldt 1 år. Ønsker du at forlænge eller udskyde orloven, skal du informere din arbejdsgiver senest 6 eller 8 uger efter fødslen.
Som mor eller far/medmor kan du forlænge de 32 ugers orlov, der starter efter uge 10, med op til 14 uger. Vær opmærksom på, at du ikke får flere uger med barselsdagpenge. Du kan aftale med din arbejdsgiver at forlænge orloven ved at genoptage arbejdet på nedsat tid. Som mor kan du forlænge orloven fra uge 3 og eventuelt overdrage orlov til far/medmor, mens far/medmor kan arbejde på nedsat tid under hele barslen.
Du kan gemme en del af barslen til efter dit barn er fyldt 1 år ved at udskyde orloven enten retsbaseret, aftalebaseret eller ved at bruge begge muligheder. Retsbaseret orlov er din lovgivningsmæssige ret til at udskyde barslen, mens aftalebaseret orlov giver større fleksibilitet, hvis du og din arbejdsgiver bliver enige om betingelserne. Begge typer udskudt orlov skal afholdes inden barnet fylder 9 år.
En advokat fra Advodan kan rådgive dig om dine juridiske rettigheder og muligheder samt hjælpe dig med at forlænge eller udskyde din barsel
Barselsregler for sociale forældre
Juridiske forældre kan overdrage noget af deres barsel til sociale forældre. Barslen kan deles mellem 4 forældre i alt, 2 juridiske forældre og 2 sociale forældre. Det betyder dog ikke, at I samlet set får mere barsel.
Ifølge barselsloven er du social forælder, hvis:
- Du er den juridiske forælders ægtefælle
- Du er den juridiske forælders samlever, der har levet i et ægteskabslignende forhold med den juridiske forælder i mindst 2 år på tidspunktet, hvor din orlov med barnet starter
- Du er en kendt donor til barnet
- Du er den kendte donors ægtefælle
- Du er den kendte donors samlever, der har levet i et ægteskabslignende forhold med den kendte donor i mindst 2 år på tidspunktet, hvor din orlov med barnet starter
Barselsregler for nærtstående familiemedlemmer
Soloforældre, der har ret til barselsdagpenge, kan overdrage orloven til et nærtstående familiemedlem.
Ifølge loven omfatter et nærtstående familiemedlem den juridiske mors/fars eller medmors forældre, søskende eller halvsøskende, der er over 18 år.
Kan jeg blive opsagt, hvis jeg er gravid eller på barsel?
Ifølge ligebehandlingsreglerne er det forbudt for arbejdsgiver at opsige dig, hvis du er gravid eller på barsel. Hvis du bliver opsagt, skal arbejdsgiver kunne bevise, at det ikke skyldes disse forhold.
Arbejdsgiveren har bevisbyrden og skal kunne dokumentere, at graviditeten ikke har påvirket beslutningen om opsigelsen. Det er svært for arbejdsgiveren at løfte denne byrde, og der kræves væsentlige beviser for, at opsigelsen ikke er relateret til din graviditet. Hvis du bliver opsagt på grund af graviditet eller barsel, har du ret til godtgørelse efter ligebehandlingsloven, som normalt vil være 6-12 måneders løn.
Hvis du bliver opsagt under din graviditet eller barsel, kan en advokat fra Advodan hjælpe dig med at vurdere, om din opsigelse er i strid med ligebehandlingsloven.
Har du brug for rådgivning om din barsel?