Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Bornholm
Ring 56 95 10 85

Krystalgade 1,
3700 Rønne
Tlf: 56 95 10 85
bornholm@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Bornholm

Nye låneregler gør det billigere at købe sommerhus

Folketinget har netop vedtaget en lovændring, der gør muligt at belåne 75 procent af en fritidsboligs pris hos sit realkreditinstitut. Tidligere lå grænsen på 60 procent. Reglerne træder i kraft 1. maj 2017.

Hvis du overvejer at købe sommerhus, og du har brug for et realkreditlån til at finansiere dit køb, så er dette en rigtig god nyhed, vurderer boligadvokat John Jørgensen fra ADVODAN Bornholm. Han tilføjer dog, at det naturligvis er rigtig vigtigt at have styr på den resterende finansiering, inden man skynder sig ud og byder på et sommerhus.

Her giver John Jørgensen sit bud på en række andre forhold, som du også bør tænke over, inden du køber sommerhus. Du skal blandt andet overveje, hvad du vil bruge boligen til. Det har nemlig betydning for, hvilke regler og dokumenter du skal sætte dig ind i på forhånd.

Hvilken status har sommerhuset?
Langt de fleste sommerhuse må kun benyttes til beboelse i sommerperioden. Fra oktober til marts må du derfor kun overnatte i sommerhuset, hvis der er tale om kortere ophold. Ønsker du derimod at bruge sommerhuset hele året, skal du være opmærksom på, at huset som udgangspunkt skal ligge i en by- eller landzone for at have status som helårsbolig. Du kan undersøge husets status ved at lave en søgning i BBR-registret.

Ligger sommerhuset i et sommerhusområde, kan der godt være givet dispensation til, at det kan bruges som helårsbolig. Det vil også fremgå af BBR-registret. Der kan også være bopælspligt, hvis sommerhuset har status af helårsbolig.

Vil du leje sommerhuset ud?
Overvejer du at udleje sommerhuset for at supplere din indtægt, skal du vide, at hvis du udelukkende vil bruge dit sommerhus til udlejning, bliver det betragtet som erhvervsmæssig udlejning. Det kræver, at du indhenter en tilladelse af Erhvervsstyrelsen, og den kan være svært at få.

En del af dine lejeindtægter er skattefrie gennem et fradrag. Hvor meget du skal betale, afhænger blandt andet af, om du udlejer privat eller gennem et udlejningsbureau.

Skal sommerhuset gå i arv?
Hvis du planlægger at overdrage dit sommerhus til dine børn på et tidspunkt, kan du gøre det, så det er med økonomisk fordel for begge parter. Reglerne er, at du må sælge sommerhuset til 15 procent under den seneste offentlige vurdering, uden at dine børn skal betale gaveafgift.

Du vil ikke blive beskattet af fortjenesten, hvis du selv har benyttet sommerhuset, og hvis grunden er mindre end 1.400 kvadratmeter. Hvis du ønsker at give sommerhuset som gave, kan du give en del af husets værdi afgiftsfrit for dine børn. Resten af husets værdi skal de betale 15 procent i gaveafgift af.

Læs mere om boligkøb på www.advodan.dk/bolig.

Hent e-bogen

Sådan får du en sikker bolighandel

Blik klogere på alt det, du skal have styr på som boligkøber.

  • Juridiske tips og gode råd - når du køber bolig
  • Overblik over alle faser i en bolighandel - fra start til slut
  • Tjeklister til hele forløbet - med dine og boligadvokatens opgaver
  • Print - eller læs på din iPad
Få din e-bog her

Når du udfylder formularen og trykker ”send til e-mail”, bliver du samtidig tilmeldt vores Nyhedsbrev Privat. På baggrund af din interesse i e-bogen sender vi dig to nyhedsbreve om bolighandel inden for de næste par uger. Herefter vil du kun modtage nyhedsbrevet én gang om måneden.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger til at fremsende e-bogen og som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysningerne her

John Jørgensen
VIL DU VIDE MERE?

John Jørgensen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.710 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.710 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.