Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Glostrup København
Ring 46 14 50 00

Glostrup Torv 6-10,
2600 Glostrup
Tlf: 46 14 50 00
glostrup@advodan.dk

Gl. Kongevej 1,
1610 København V.
Tlf: 46 14 50 00
glostrupkbh@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Glostrup København

3 skarpe om familieforøgelse i udlandet

I en tid med stor bevægelighed i verden er det langt fra unormalt med et eller flere studieår i udlandet, udstationering i forbindelse med arbejde eller længerevarende rejser rundt om i verden – ophold, der til tider medfører kærlighed og familieforøgelse Men at få børn i udlandet er ikke altid ligetil. Læs advokat Peter Ølholms svar på 3 skarpe spørgsmål om netop dette emne.

I den varmestol: Advokat Peter Ølholm
Vi har sat Peter Ølholm i den varme stol for at få svar på, hvad man skal tænke over, når man overvejer at få børn i udlandet. Han er én ud af de ca. 10 advokater i landet, som Justitsministeriet henviser til, når der er tale om børnebortførelser.
Tilbage i 2003 var der 11 sager om bortførte børn fra Danmark samt 13 sager om børn bortførte til Danmark. Disse tal var i 2015 vokset til henholdsvis 31 og 19 viser opgørelser fra Børne- og Socialministeriet.  

Hvilke tanker skal man gøre sig, hvis man ønsker at stifte familie i udlandet?
Noget af det vigtigste at gøre sig tanker om, hvis man stifter familie i udlandet, er barnets bopæl - i faglige termer kaldet ”Habitual Residence”. Er et barn fx født i Spanien, og få måneder senere flyttet til Danmark, så vil Danmark være bopælslandet, fordi barnet har opholdt sig her længst. Omvendt vil barnets bopæl være Spanien, hvis barnet har opholdt sig her længst tid. 

Hvilken betydning har barnets bopæl?
Barnets bopæl er vigtig, hvis forældrene skulle gå hen og blive uenige om, hvor barnet skal bo. Hvis et barn flyttes uden for bopøl-landets grænser, er der nemlig principielt tale om en international bortførelse af barnet – og det uanset om det er mor, far, bedsteforældre eller andre, der tager barnet. 

Hvad sker der, hvis et barn med bopæl i Danmark tages med til udlandet?
Som hovedregel skal barnet returneres tilbage, før man kigger på andre uenigheder, der kan være mellem forældrene, såsom forældremyndighed, samvær, bopæl m.m. – og det gælder uanset hvilket land, barnet er tilknyttet. I dag er 84 lande tilknyttet Haagerkonventionen, hvilket betyder, at medlemslandene er landet forpligtet til at sende barnet tilbage til bopælslandet.
Er barnet blevet borført til et land der ikke er tiltrådt konventionen, er det derved op til landets domstole, der ofte har en anden tilgang til retspleje end vi har i Danmark.

Peter Ølholm
VIL DU VIDE MERE?

Peter Ølholm

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.724 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.724 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.