Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Glostrup København
Ring 46 14 50 00

Glostrup Torv 6-10,
2600 Glostrup
Tlf: 46 14 50 00
glostrup@advodan.dk

Gl. Kongevej 1,
1610 København V.
Tlf: 46 14 50 00
glostrupkbh@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Glostrup København

Få mest muligt ud af din arv

Hvem skal arve dig? Og hvor meget er der egentlig tilbage af arven til dine efterladte, når staten først har taget sin del? Den problematik kunne mange danskere have fordel af at forholde sig til i tide, mener advokat Jørgen Merrild Bie fra ADVODAN i Horsens.

Siden 2002 er statens indtægter fra boafgift (tidligere kaldet arveafgift) steget med over 50 procent. I 2012 hentede staten ca. 3,6 milliarder kroner i indtægter fra boafgift.

Det skyldes især, at vi danskere er blevet rigere. Men ifølge Jørgen Merrild Bie er det imidlertid ikke nødvendigvis staten, der skal have alle danskernes arve-kroner. 

"Som privatperson kan det være vanskeligt at have et sikkert overblik over, hvad der er af værdier tilbage til ens efterladte. Men det kan være en rigtig god idé at gøre sig nogle tanker omkring det, fordi der rent faktisk findes en god måde at få mest muligt ud af arven," fortæller han.

Gratis at give en del af arven til et godt formål

Sagen går i alt sin enkelthed ud på, at der ikke beregnes boafgift af arv til godkendte almenvelgørende foreninger. Det betyder, at man i stedet for at aflevere sine penge til staten kan sikre, at pengene går til et velgørende formål.

Jørgen Merrild Bies erfaring er, at den tanke tiltaler mange danskere. Han giver her to eksempler på, hvordan arven kan fordeles både med og uden stillingtagen til boafgiften i et testamente.

Testamente uden stillingtagen til boafgift

Onkel Poul efterlader sig en million kr. Nevøen Kasper er den eneste arving. Fordi Kasper ikke hører til den nærmeste familie, skal han betale 15 procent i boafgift samt en tillægsafgift på 25 procent.

Bundfradraget på 272.900 kr. (2015-niveau) bliver trukket fra, og Kasper arver ca. 668.000 kr.

Testamente med stillingtagen til boafgift

Onkel Poul efterlader sig en million kr., men har besluttet, at Kasper skal arve 668.000 kr. Resten af formuen skal gå til en almenvelgørende forening.

Nu skal boet kun betale afgift af 668.000 kr., hvilket giver en afgift på ca. 212.000 kr. Det beløb trækkes fra den ene million kr. Tilbage er der nu genereret et overskud på 120.000 kr., som kan gå til en velgørende forening.

Kasper modtager stadig sine 668.000 kr., boet betaler boafgift på ca. 212.000 kr., og de resterende 120.000 kr. går til en velgørende forening.

Svært regnestykke

Det kan være rigtig svært for mange mennesker at gennemskue, hvad de ejer af værdier, og hvad de efterlader sig i arv. Derfor anbefaler Jørgen Merrild Bie også, at folk søger professionel rådgivning hos en advokat.

”Vi kender de her regler. Vi ved, hvordan et testamente skal skrues sammen, så alle får mest muligt ud af det. Det giver ro i sindet, når du ved, at der er taget hånd om tingene, og alt er skrevet ned på forhånd i et testamente,” slutter han.

Fakta om boafgift:

  • Ægtefæller betaler ingen boafgift.
  • Børn, der arver fra deres forældre, stedforældre (eller plejeforældre med en særlig tilknytning) skal betale en boafgift af arven på 15 pct. Det er dog kun den del af de samlede værdier, der overstiger et bundfradrag, man skal betale boafgift af. Bundfradraget er på 272.900 kr. (2015-niveau)
  • Boafgift for arvinger uden for den nærmeste familie er på 15 procent plus en tillægsafgift på 25 procent.
  • Der beregnes ingen boafgift for godkendte almenvelgørende foreninger/institutioner.
    Find listen over godkendte foreninger på www.skat.dk


Prøv ADVODANs boafgifts-beregner her

 

Poul Jost Jensen
VIL DU VIDE MERE?

Poul Jost Jensen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.706 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.706 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.