Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Glostrup København
Ring 46 14 50 00

Glostrup Torv 6-10,
2600 Glostrup
Tlf: 46 14 50 00
glostrup@advodan.dk

Gl. Kongevej 1,
1610 København V.
Tlf: 46 14 50 00
glostrupkbh@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Glostrup København

Julegaver: Sådan er dine bytte- og returrettigheder

Julen nærmer sig, og det betyder for de fleste, at det er tid til julegaveindkøb. Forhåbentligt skal din gave ikke byttes, men det kan være en god idé at være opmærksom på byttereglerne, allerede når du køber gaven. Bytteregler er forskellige, alt efter om du køber i butik eller over nettet.

Bytteregler og julegaver

Advokatfuldmægtig Jens Fridolf Møller fra ADVODAN Glostrup giver her et overblik.  

Bytteregler ved køb af gaver i butik

 • Du har ikke en lovbestemt ret til at bytte en gave. Det er en service, butikkerne kan tilbyde. Inden du køber gaven, bør du derfor tjekke, om butikken tilbyder en mulighed for at bytte varen (bytteret) eller for at få pengene tilbage (returret). Tjek også hvor lang fortrydelsesfristen er, da det også er noget, som butikken selv bestemmer.
 • Husk at vedlægge kvitteringen eller at sikre dig, at der er byttemærke på gaven, så gavemodtageren har mulighed for at bytte gaven, inden fristen udløber. Butikken er ikke forpligtet til at tage gaven retur efter fristens udløb.
 • Gaven må ikke være brugt, hvis den skal kunne byttes eller returneres. Ved nogle varer må emballagen ikke være brudt. Er gaven fx en parfume, kan du få butikken til at vedlægge en lille prøve, så modtageren kan prøve den uden at bryde plomberingen. 

Bytteregler ved køb af gaver på nettet

 • Når du handler på nettet, har du som udgangspunkt ret til at fortryde købet og få pengene retur. Fortrydelsesretten gælder normalt ikke ved specialfremstillede varer, flybilletter og arrangementer.
 • Du har ikke ret til at bytte en vare til en anden, medmindre webshoppen tilbyder det.
 • Fortrydelsesfristen ved nethandel er som udgangspunkt fjorten dage. Så hvis du køber gaven lang tid før jul, bør du tjekke, om de har forlænget fristen i forbindelse med jul. Ellers kan du risikere, at fristen er udløbet, allerede inden gaven er givet.  
 • Skal varen returneres, skal man kun betale returneringsudgifter, hvis det på forhånd er oplyst. Sælger skal i øvrigt refundere både købesum og evt. forsendelsesudgift ved købet.
 • Hvis gavemodtageren vil returnere varen, skal det meddeles til webshoppen, inden fristen er udløbet. Derefter har han/hun yderligere fjorten dage til at sende varen tilbage.
 • Da det er dig, der har købt gaven, vil pengene oftest gå ind på din konto og ikke modtagerens, hvis gaven sendes retur.
 • Hvis gaven skal sendes retur, må gavemodtageren kun prøve varen, som man ellers ville have gjort det i en butik. Man må fx gerne prøve et par sko, men ikke prøve en læbestift på.  
 • Reglerne ved nethandel gælder også, selvom man ved køb online har bestilt til afhentning i sælgers butik.
Jens Fridolf Møller
VIL DU VIDE MERE?

Jens Fridolf Møller

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.