Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Glostrup København
Ring 46 14 50 00

Glostrup Torv 6-10,
2600 Glostrup
Tlf: 46 14 50 00
glostrup@advodan.dk

Gl. Kongevej 1,
1610 København V.
Tlf: 46 14 50 00
glostrupkbh@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Glostrup København

Nye regler for online betalinger

Den 14. september 2019 træder der nye regler i kraft for online betalinger. Det er en del af et EU-direktiv, der i højere grad skal sikre forbrugeren mod svindel med kortbetalinger på nettet.

OPDATERING: Den 4. september oplyser Finanstilsynet, at det har valgt at forlænge perioden på yderligere 18 måneder til at implementere de nye regler. Den forlængede periode skal sikre, at overgangen til de nye regler ikke medfører store forstyrrelser af den danske e-handel. 

Du skal nu snart til at godkende dine betalinger med et ekstra element. Dette kaldes to-faktor godkendelse eller omtales som kundeautentifikation, og kan eksempelvis være, at du skal godkende din betaling med en kode, du modtager på sms.

De nye regler får ikke betydning for betalinger i fysiske butikker, da du allerede der bruger to-faktor godkendelse i form af pinkode eller chip.

To-faktor godkendelsen gælder alle betalinger online over 225 kr. (30 euro). Det vil sige, at alle køb under 225 kr. ikke kræver ekstra godkendelse. Derfor kan du opleve, at det ikke er altid, du skal godkende din betaling med et ekstra element.

Mere sikker e-handel

Formålet med direktivet er at beskytte forbrugeren i endnu højere grad. Direktivet har til formål at gøre internationale betalinger inden for EU lige nemme, effektive og sikre.

To-faktor godkendelsen giver webbutikkerne en stærk kundeautentifikation, som gør, at misbrug bliver sværere.

“Fremadrettet vil du som forbruger være sikret på den måde, at hvis du har gennemført en betaling med to-faktor godkendelse, så er du endnu mere sikret mod misbrug. Forstået på den måde, at køb med to-faktor godkendelse både giver forbrugeren og forretningen en bedre sikkerhed for, at købet er foretaget af den rette person,” siger Kristian Weber, advokat hos ADVODAN Glostrup.

De to faktorer skal være noget, betaleren ved (fx et password); noget, betaleren er (fx et fingeraftryk); eller noget, betaleren har (fx et betalingskort). 

I praksis betyder det, at du ikke længere blot kan indtaste kortnummeret. Fra 14. september vil kortet eksempelvis være knyttet til et mobilnummer, hvor du kan få tilsendt de koder, du skal bruge til at bekræfte fremtidige køb.

Hvis du ikke tidligere har oplyst dit mobilnummer til dit pengeinstitut, kan du derfor opleve, at du første gang du handler online efter 14. september, skal oplyse dit mobilnummer for at få tilsendt en sms-kode. Herefter vil mobilnummeret være tilknyttet kortet.

“Konstaterer du, at der er foretaget køb på dit kort, og du ser, at kortet mangler, så må det jo i sagens natur være gennemført uden to-faktor godkendelse. Så hæfter du ikke selv. Så hæfter forretningen,” fortæller Kristian Weber.

Store konsekvenser for webshops uden to-faktor godkendelse

De nye regler vil først og fremmest påvirke online forretningsdrivende, da deres muligheder for betaling skal understøtte de nye regler. Derfor er det kortudstederne og -indløserne, samt betalingssystemerne, der teknisk skal understøtte den nye kundeautentifikation.

Hvis butikkerne ikke har sørget for, at deres betalingssystemer er opdateret til de nye krav, kan det have store konsekvenser for dem, da det er et lovkrav. Derfor vil de kunne blive afskåret fra at modtage betaling, da betalinger uden stærk kundeautentifikation som udgangspunkt ikke må gennemføres.

Her skal du bruge to-faktor godkendelse:

  •   Betalinger i fysiske butikker over 375 kr. (50 euro)
  •   Betalinger i online butikker over 225 kr. (30 euro)

Disse betalinger kan være undtaget to-faktor godkendelse:

  •  Betalinger i fysiske butikker under 375 kr. (50 euro)
  •  Betalinger i online butikker under 225 kr. (30 euro)
  •  Abonnementer med fast pris eller tilbagevendende betalinger på samme beløb. Dog skal der bruges to-faktor godkendelse ved første betaling
  •  Betalinger til personer eller virksomheder, som betaleren selv har anført som betroede modtagere

 

Kristian Weber
VIL DU VIDE MERE?

Kristian Weber

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.687 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.687 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.