Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Glostrup København
Ring 46 14 50 00

Glostrup Torv 6-10,
2600 Glostrup
Tlf: 46 14 50 00
glostrup@advodan.dk

Gl. Kongevej 1,
1610 København V.
Tlf: 46 14 50 00
glostrupkbh@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Glostrup København

Testamente sikrer at du kan dø i cyberspace

Fire ud af fem danskere bruger de sociale medier, men ikke alle tænker over, hvad der skal ske med Facebook-profil og e-mail konto, når man dør. ADVODAN anbefaler, at du opretter et testamente for at sikre din egen digitale død.

De sociale medier er blevet en del af vores tilværelse. I dag er det naturligt at gemme billeder og dokumenter på e-mail kontoen, Instagram og Facebook m.fl., men det efterlader digitale spor, som ikke nødvendigvis er helt lette at slette igen. Når man dør, lever man videre i cyberspace, og praksis viser, at det kan være svært for de efterladte at få adgang til de forskellige tjenester. For at lukke en profil kræver Facebook eksempelvis, at den nærmeste familie kan fremlægge konkrete beviser for, at man er død.

Tag stilling i tide
”Hvis du vil være sikker på, at du kan finde hvile i den virtuelle verden, anbefaler vi i Advodan, at du opretter et testamente, hvori du tager stilling til, hvad der skal ske med dine profiler på sociale medier, konti mv., når du er gået bort. I testamentet bør der være oplysninger om hvilke konti, du har oprettet samt koder og brugernavne, der giver adgang dertil,” fortæller Rikke Frødstrup, der er advokat hos ADVODAN Glostrup.

Uden viden om konti og adgangskoder til de forskellige tjenester kan de efterladte nemlig ikke få adgang til ens profiler, og derfor kan værdifulde dokumenter eller billeder måske gå tabt. Hvis man ikke ønsker, at de efterladte skal have mulighed for at se ens Facebook profil eller læse e-mails, er det ifølge Rikke Frødstrup stadig vigtigt, at man har taget stilling, før det er for sent. Hvis man ikke giver de efterladte mulighed for at lukke eller oprette mindekonti, sådan som Facebook fx giver mulighed for, vil profiler, konti mv. blive ved med at eksistere.

”I den digitale verden som vi lever i i dag, er det vores opfattelse, at vi som advokater har pligt til at drøfte med vores kunder, hvorvidt de har overvejet, hvad der skal ske med deres profiler på de sociale medier, e-mail konti osv. Hos ADVODAN Glostrup har vi der for valgt at tilføje et afsnit i testamentet, der omhandler den specifikke problematik, så de efterladte ved, hvad de skal gøre, ” fortæller Rikke Frødstrup.

Testamente giver sikkerhed
Flere danskere udfylder i dag ”Min Sidste Vilje”, som er et dokument, man kan få oprettet via Landsforeningen Liv og Død. Ifølge Rikke Frødstrup er testamentet dog en mere sikker løsning:

”Fordelen ved et testamente er, at du kan være helt sikker på, at det bliver fundet frem ved din død. Notartestamentet underskrives nemlig i to eksemplarer foran en notar på det lokale dommerkontor. Du får det ene eksemplar, og skifteretten beholder det andet. Notaren sørger herefter for, at dit testamente bliver registreret i Centralregistreret for Testamenter, hvorfra testamenter automatisk hentes frem, når nogen dør. Den samme sikkerhed har du ikke med ”Min Sidste Vilje”. Her er du afhængig af, at nogen kender til dokumentet og finder det frem,” forklarer advokaten.

Anmod Facebook om at få en afdød persons profil slettet her

 

Rikke Frødstrup
VIL DU VIDE MERE?

Rikke Frødstrup

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.687 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.687 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.