Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Glostrup København
Ring 46 14 50 00

Glostrup Torv 6-10,
2600 Glostrup
Tlf: 46 14 50 00
glostrup@advodan.dk

Gl. Kongevej 1,
1610 København V.
Tlf: 46 14 50 00
glostrupkbh@advodan.dk

Se kort Kundeoplysninger

Advodan Glostrup København

Jeg vil gerne ringes op

Udfyld formularen og vi kontakter dig

Når du udfylder formularen og klikker ”Send”, bliver der automatisk sendt en e-mail med dine indtastede oplysninger til ADVODAN-kontoret. Herefter vil du blive kontaktet af en medarbejder. Dine data bliver ikke gemt på advodan.dk, men ligger kun i den e-mail, som bliver sendt til ADVODAN kontoret. Alle ADVODAN-kontorer overholder ADVODANs persondatapolitik, herunder reglerne for opbevaring og sletning af e-mails med personoplysninger. Her kan du bl.a. læse, hvordan vi håndterer dine data og hvor længe.

Demens og fuldmagter

Hvis man rammes af en demenssygdom som fx Alzheimer er det vigtigt at tage stilling til, hvad der skal ske med en selv og ens formue i tide. Få gode råd her.

Demens? Sådan sikrer I hinanden, når en af jer rammes af demens

Alzheimer og en række andre demenssygdomme rammer hvert år mellem 8-12.000 danskere. Flere end 100.000 danskerne vurderes at være ramt af en demenssygdom, og 400.000 pårørende er påvirket af dette. Sygdommen kommer oftest som et chok for både familie og pårørende, og det kan være svært at navigere i det nye liv.

Det er vigtigt i tide at tage stilling til, hvad der skal ske med en selv og ens formue, hvis man rammes af en demenssygdom som eksempelvis Alzheimer. Vi giver derfor her et par gode råd til, hvordan du bedst takler sygdommen og de nye levevilkår, hvis du eller dine pårørende rammes.

Demens i familien – hvad kan du gøre?

Demenssygdomme kommer oftest snigende, og der bliver pludselig vendt op og ned på det liv, man kender – både for den demente og ægtefællen, der rammes unødigt hårdt. Grundet sygdommens alvorlighed er der flere muligheder og tiltag, man som familie må overveje, før sygdommens symptomer udvikler sig.

Få styr på det juridiske – før demensen rammer 

Juridisk rådgivning og menneskelig sparring om fremtiden kan være en god måde at få styr på dagligdagen og derved undgå unødig stress og bekymring. Det er blandt andet særdeles vigtigt, at den demensramte og de pårørende tager stilling til, hvad der skal ske, hvis en af parterne rammes af en demenssygdom. Endnu vigtigere er det, hvis en af ægtefællerne allerede har begyndende tegn på demens, men stadig er habil til at tage stilling til forhold som fuldmagter samt arv og testamente. 

Fuldmagt - et godt værktøj til demensramte og deres pårørende

En fuldmagt er et godt redskab til at sikre ægtefæller og børn et talerør og mulighed for at handle, når et familiemedlem rammes af en demenssygdom. Dette vil sikre, at sygdommen ikke besværliggør hverdagen mere end nødvendigt, da der er taget stilling til, hvem der håndterer hvilke sager. Dette skaber afklaring både internt i familien, ligesom der skal være orden i formalia i forhold til pengeinstitutter, kreditforeninger, teleselskaber og forsyningsvirksomheder mv.

Del fuldmagten op

Fuldmagten kan gives til én eller flere personer, der alene eller sammen kan være ansvarlige for den sygdomsramtes økonomiske og personlige spørgsmål. Man kan med fordel uddele ansvaret i fuldmagten således, at en person tager stilling til spørgsmål om pasning og bopæl, mens en anden varetager de økonomiske interesser.

Fuldmagtens gyldighed ved demens

En fuldmagt er som nævnt et godt redskab, hvis ægtefæller og børn skal sikres og have mulighed for at handle, når et familiemedlem rammes af demens. Her er det dog vigtigt at bemærke, at fuldmagten kun er gyldig, hvis den, der underskriver fuldmagten, både kan handle og tænke fornuftigt, og dermed forstår betydningen af det, der skrives under på. Det vil altså sige, at det ikke er muligt at lave en fuldmagt, hvis vedkommende allerede er ramt af demens i en sådan grad, at vedkommende vurderes til at være ude af stand til at handle på egne vegne. 

Læs mere her: /nyheder/2013/12/saadan-sikrer-du-din-familie-hvis-du-bliver-ramt-af-demens/

Fremtidsfuldmagt sikrer ved demens

Det er svært at forudsige om og hvornår, man rammes af f.eks. demens, og det kan derfor være en udfordring, at en fuldmagt skal underskrives før sygdommen sætter ind. Det er der nu råd for. Den nye lov ”Fremtidsfuldmagt” giver nemlig den enkelte mulighed for at oprette en fuldmagt, som kun træder i kraft, hvis man på et senere tidspunkt i livet ikke længere selv har evnen til at tage beslutninger om økonomiske og personlige forhold. Dette tiltag vil dermed styrke retten til selvbestemmelse, hvis man bliver ramt af en demenssygdom, ligesom det giver bedre tryghed for alle implicerede parter.

Læs mere her: (https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=180174)

Hvem skal arve?

Samlevende – gift eller ej – bør være opmærksomme på, at de ikke automatisk arver hinanden uden et testamente. Selvom det kan være svært at skulle overveje formueforholdene i et ægteskab under sygdom, er det en nødvendighed, hvis man vil sikre hinandens fremtid.

Ved at oprette et testamente sikrer du ikke kun, at dine værdier fordeles, som du ønsker det – det efterlader også dine efterladte med afklaring omkring dine sidste ønsker, hvilket kan gøre processen mere overskuelig og samtidig mindske risikoen for arvestrid. 

Demensramt, arv og øget formue

Det er ikke kun vigtigt, at den demensramte gør sig overvejelser om arv og testamente – det gælder ligeledes vedkommendes ægtefælle eller samlever.

Der er nemlig nogle forhold der gør, at det ofte ikke er hensigtsmæssigt, at en demensramt arver sin ægtefælle, eller at man forøger den demensramtes formue gennem arv. Skulle den sygdomsramte f.eks. få behov for en plejebolig, vil udgifterne beregnes efter den pågældendes formue. Det kan derfor være fordelagtigt at lade børnene arve.

Få hjælp til det juridiske ved demens

Vil du vide mere om demenssygdomme, og hvordan I sikrer hinanden?
Kontakt os i dag for et uforpligtende møde, hvor vi kan fortælle mere om, hvordan I sikrer hinanden eller jeres nærmeste, hvis en af jer rammes af en demensygdom. Første møde er altid gratis! 

GØR SOM 12.666 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.666 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.