Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Helsingør
Ring 49 21 21 21

Strandgade 51,
3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Om ADVODAN Helsingør

Advodan Helsingør

8 situationer hvor du bør opdatere dit testamente

Skilsmisse, gæld eller nye børnebørn. Der findes mange begivenheder i livet, som har betydning for, om et eksisterende testamente fordeler arven på den måde, som det var tiltænkt fra starten. Derfor er det en rigtig god idé at opdatere sit testamente med jævne mellemrum.

Når du opretter et testamente, vil det altid tage udgangspunkt i de forhold, som er gældende for dig og din familie på det givne tidspunkt. Men de forhold kan sagtens ændre sig, som årene går – og i værste tilfælde kan testamentet ende med at virke modsat af de intentioner og ønsker, man havde ved oprettelsen.

Det fortæller advokat og specialist i arveret Lissen Bengtsen fra ADVODAN i Helsingør. Hun giver her sit bud på otte situationer, hvor man bør opdatere et eksisterende testamente.

1. Hvis du skal giftes:

Når du bliver gift, bliver din ægtefælle automatisk tvangsarving, og det er derfor vigtigt at tage stilling til, hvordan I skal arve hinanden. Hvis du eller din ægtefælle har børn fra tidligere forhold, skal I beslutte, hvordan arven skal fordeles mellem børnene og den ægtefælle, der lever længst.

2. Hvis du er i et samlivsforhold:

Du og din samlever arver ikke automatisk hinanden, uanset hvor mange år I bor sammen. Hvis I ønsker at sikre hinanden, er det nødvendigt at ændre testamentet. I kan også overveje at blive gift, så I undgår at betale boafgifter (også kaldet arveafgifter). Samlevende med et testamente betaler 15 procent i boafgift til staten, hvis de har boet sammen i mere end to år eller har et fælles barn – ellers er boafgiften 36,25 procent. Ægtefæller betaler 0 procent i boafgift.

3. Hvis du skal skilles:

Arveretten mellem ægtefæller falder bort ved skilsmisse og separation. Der kan dog godt opstå tvivl om, hvorvidt testamentet også er helt eller delvis bortfaldet. Derfor bør du altid tilbagekalde et gammelt testamente, medmindre det direkte er anført, at det bortfalder ved skilsmisse. I øvrigt kan der være et behov for at træffe beslutning om den fremtidige arvefordeling efter skilsmissen – fx til tidligere stedbørn eller lign.

4. Hvis dine formueforhold ændrer sig væsentligt:

Hvis du har arvet eller på anden måde forøget din formue, bør du overveje, om det giver anledning til en ændret arvefordeling. Måske er der nogle børnebørn eller andre, som der nu er plads til at betænke med et beløb. Er formuen derimod blevet væsentlig mindre, bør arvefordeling også gennemtænkes, så antallet af arvinger måske skal begrænses.

5. Hvis dine arvinger får gæld og bliver insolvente:

Hvis du ikke ændrer dit testamente i denne situation, er der en stor risiko for, at arven havner i kreditorenes lommer. Derfor bør du overveje at begrænse arven og måske i stedet tildele arvingerne en bolig- eller rentenydelsesret. Hvis det er dine tvangsarvinger – børn eller ægtefælle – som har økonomiske problemer, kan det også være en fordel at kombinere en testamenteændring med et arveafkald, hvor de gældsplagede arvinger frasiger sig arven.

6. Hvis der sker forandringer i kredsen af arvinger:

Der er måske kommet nye børnebørn, som der ikke er taget højde for i testamentet, eller der er arvinger, som ikke opfører sig på en sådan måde, at de fortjener en arv. En forestående skilsmisse hos en arving kan også være en rigtig god grund til at ændre testamentet. Hvis der ikke i forvejen er truffet beslutning om særeje for arvingerne i testamentet, bør der foretages en ændring, så det sikres, at arvingen ikke skal dele arven med sin ægtefælle.

7. Hvis du har et gammelt testamente:

Bestemmelser om særeje, som indgår i testamenter, der er oprettet før den 1. oktober 1990, bør formentlig opdateres. Sådanne bestemmelser vil nemlig som udgangspunkt blive fortolket som rent skilsmissesæreje, hvilket ikke er den optimale særejeform ud fra gældende lovgivning. Derudover er det en god idé at få tjekket dit testamente, hvis det er oprettet før den 1. januar 2008, hvor den seneste arvelov trådte i kraft.

8. Hvis du planlægger et generationsskifte i din virksomhed:

Hvis du ejer en virksomhed, som skal overdrages til en eller flere arvinger, er det ofte påkrævet, at der er taget højde for dette i dit testamente. Uanset virksomhedsformen er det nødvendigt, at du i god tid taler med din revisor og advokat for at få planlagt et fornuftigt generationsskifte.

Du kan her læse mere om testamente

Lissen Bengtsen
VIL DU VIDE MERE?

Lissen Bengtsen

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.743 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.743 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.