Vælg kontor
Privat
Erhverv
Nyheder
Om advodan
Advodan Helsingør
Ring 49 21 21 21

Strandgade 51,
3000 Helsingør
Tlf: 49 21 21 21
SEND OS EN E-MAIL

Se kort Om ADVODAN Helsingør

Advodan Helsingør

Den gode fratrædelsesaftale

Når du skal sige farvel til en medarbejder, er et godt alternativ til en opsigelse en fratrædelsesaftale. Med en gensidig aftale kan du som arbejdsgiver sikre, at både virksomheden og den fratrædende medarbejder tilgodeses. Det skaber en god afslutning på samarbejdet, at der også samarbejdes om en fratrædelsesaftale.

Der kan være flere grunde til at opsige en medarbejder, men det er værd at overveje muligheden for at indgå en fratrædelsesaftale i stedet. ”Hvor en opsigelse er en ensidig beslutning fra virksomhedens side, er du og din medarbejder sammen om at beslutte vilkårene i en fratrædelsesaftale”, fortæller advokat Mads Cramer-Kam fra ADVODAN Helsingør.  

En individuel og fleksibel aftale

Fratrædelsesaftalen giver en aftalefrihed, hvor du og din medarbejder i fællesskab kan byde ind til aftalens indhold. ”For mange giver det god mening, at der udarbejdes en individuel aftale, da forskellige mennesker har forskellige behov og ønsker. Det er en løsningsorienteret måde at afskedige en medarbejder, som samtidig virker mindre indgribende end en opsigelse”, fortæller advokaten.

Selvom der i fratrædelsesaftalen ligger stor fleksibilitet, skal de almindelige krav til indgåelse af aftaler være overholdt. Du kan fx ikke tvinge medarbejderen til at indgå en fratrædelsesaftale.

Aftalen skal desuden være til fuld og endelig afgørelse, så den ikke kan ændres, når den først er underskrevet. Derfor skal aftalen indeholde alle relevante vilkår.

Hvad indeholder den gode fratrædelsesaftale?

Indholdet i aftalen er som sådan op til arbejdsgiver og medarbejderen at bestemme. 

Det kan gå hurtigt, når aftalen skal på plads og det er derfor en god idé, at holde en tjekliste over, hvad der skal med i aftalen. Sådan fortæller Mads Cramer-Kam, som anbefaler, at I i virksomheden har fokus på nedenstående punkter:

  • Hvad er baggrunden for opsigelsen – og hvad skal der ske i opsigelsesperioden?
  • Skal der indsættes klausuler om hemmeligholdelse eller konkurrenceklausul?
  • Er der ferie til gode, som skal udbetales, afholdes eller andet?
  • Er der overarbejde, der skal afvikles eller udbetales?
  • Udbetales der en fratrædelsesgodtgørelse?
  • Hvornår skal der ske en tilbagelevering af personalegoder, telefon, computer, firmabil mv.?
  • Hvordan skal afskedigelsen kommunikeres ud til intern eller ekstern orientering?
  • Betaler virksomheden et outplacementforløb for medarbejderen?
Mads Cramer-Kam
VIL DU VIDE MERE?

Mads Cramer-Kam

Advokat Vis faglig profil
GØR SOM 12.744 ANDRE. SE MERE HER
Gør som 12.744 andre

Tilmeld dig vores nyhedsbreve og bliv opdateret på juraen i din hverdag. Vi sender ud to gange hver måned.

Når du udfylder formularen og trykker ”Ja tak, tilmeld mig nu”, giver du samtykke til, at ADVODAN sender dig nyhedsbreve med lokale arrangementer, nyheder og gode råd om jura.

ADVODAN opbevarer og benytter udelukkende de indtastede oplysninger som led i udsendelse af nyhedsbreve. Behandlingen af oplysningerne sker sikkert, fortroligt og i overensstemmelse med gældende lovgivning.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke og afmelde dig nyhedsbreve fra ADVODAN ved at bruge linket i bunden af nyhedsbrevet.

Læs mere om ADVODANs behandling af personoplysninger her.